NejRecept.cz Polévky Guláš Kolik cibule do guláše? Tento poměr používají ti nejlepší kuchaři.
Kolik cibule do guláše? Tento poměr používají ti nejlepší kuchaři.
Recept Kolik cibule do guláše? Tento poměr používají ti nejlepší kuchaři.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Pokud připravujete guláš, poměr cibule a masa je zpravidla 1:1. Dávejte si však pozor – nejde o hmotnost, ale o objem. Nejste si jistí, co to znamená a kolik cibule do guláše přidat? Máme pro vás všechny klíčové informace, díky kterým se vám tohle jídlo pokaždé povede.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   10.7.2025

Kolik cibule do guláše? Tento poměr používají ti nejlepší kuchaři.

Pokud připravujete guláš, poměr cibule a masa je zpravidla 1:1. Dávejte si však pozor – nejde o hmotnost, ale o objem. Nejste si jistí, co to znamená a kolik cibule do guláše přidat? Máme pro vás všechny klíčové informace, díky kterým se vám tohle jídlo pokaždé povede.

Proč se cibule přidává do guláše?

Cibule se do guláše přidává hned z několika důvodů. Těmi hlavními jsou:

  • Chuť – cibule vytváří základ pro dobrou chuť guláše. Po mírném opečení je bohatá, aromatická, sladká a mírně kořeněná. Umí tak zajistit, že pokrm je intenzivní, zajímavý a má hloubku.
  • Zahuštění – cibule při opékání automaticky uvolňuje šťávu, která pomáhá guláš nejen ochutit, ale také mírně zahustit a zlepšit jeho konzistenci.
  • Aroma – platí zde totéž jako v případě chuti. Cibule je výrazná, proto se stará i o zajímavé a intenzivní aroma výsledného pokrmu.
  • Rovnováha – guláš obsahuje velké množství různých ingrediencí. Ty cibule navzájem propojuje, čímž zajišťuje, že se ve výsledku mezi sebou nepřou a dobře spolupracují.

Jaké je správné množství cibule?

Aby guláš chutnal dobře a cibule odvedla svou práci, musíte zvolit správné množství. Kolik jí tedy použít?

Mnozí se drží poměru cibule : maso – 1:1. To znamená, že na základě toho, kolik masa použijí, zvolí i stejné množství cibule.

Zde si ale dejte velký pozor. Pravidlo nehovoří o tom, že byste měli použít stejnou hmotnost, ale objem. Cibule je po nakrájení objemnější, proto si ji nejprve připravte, porovnejte s připraveným masem a až následně dejte do hrnce.

Na co si dávat pozor?

Při používání cibule do guláše byste si měli dávat pozor na několik chyb:

  • Nedostatečné opečení cibule – cibule uvolní chuť i šťávu poté, co ji správně opečete na oleji nebo sádle. Zbytečně se proto nikam nežeňte a ujistěte se, že před vypnutím sporáku a stažením jídla z ohně je skutečně jemně hnědá.
  • Spálení cibule – kromě světlé a nedostatečně opečené cibule dělá problém i ta spálená, která pokrmu dodá nepříjemnou hořkou chuť.
  • Nevhodný druh cibule – do guláše byste měli používat klasickou žlutou cibuli, která mu dodá charakteristickou a výraznou chuť. Případně můžete vyzkoušet použít i červenou. Ostatním se však vyhýbejte, nemusely by vám zaručit výsledek, po kterém toužíte.
  • Nesprávné nakrájení cibule – cibule, kterou používáte v guláši, nemusí být nakrájená příliš najemno. Dávejte si však pozor na velmi velké kusy, které by mohly později vadit.

Nejlepší recepty na guláš

Dostali jste chuť na dobrý guláš, který vás dokáže zasytit? V tom případě se inspirujte našimi ověřenými recepty.

1. Ostrý mexický guláš

Něco pro milovníky guláše. Co chvíle je tu sezóna grilovaček a takový dobrý poctivý kotlíkový guláš přece nesmí chybět. Já jsem si tuto atmosféru chtěla navodit o něco dříve a tak jsem připravila guláš z vepřového masa s fazolemi a bramborem.

Recept najdete ZDE

Recept Ostrý mexický guláš

2. Buřtguláš - aneb co dům dal

Pokud se vám nechce do obchodu a přemýšlíte, co připravíte z toho, co najdete v lednici, tak ať se líbí, malá inspirace. Já jsem měla v komoře pár brambor a v chladničce jsem našla točený salám. Řeknu vám, že jsem vymyslela vynikající alternativu klasického guláše. Vyzkoušejte.

Recept najdete ZDE

Recept Buřtguláš - aneb co dům dal

3. Maďarský guláš s bramborem

Klasika pro chlapy. Vydatný oběd. Dobrou chuť!

Recept najdete ZDE

Recept Maďarský guláš s bramborem

4. Cizrnový guláš

Cizrnový guláš. Autor receptu: Adddy17

Recept najdete ZDE

Recept Cizrnový guláš

5. Gulášová polévka

Pravý guláš z hovězího masíčka nemůže být špatný. Výborný a chutný. Mňamka!

Recept najdete ZDE

Recept Gulášová polévka

6. Bramborový gulášek

Jeden z mých oblíbených hlavních chodů. I když tento guláš může někdo považovat pouze za polévku, já to považuji jako za hlavní chod. S domácím čerstvým křupavým chlebem vás zasytí na 200%. Vyzkoušejte a ještě, pokud máte domácí lečo, tak určitě přidejte. Já jsem bohužel neměla. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept najdete ZDE

Recept Bramborový gulášek

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář