Poslední dny před svátky jsou zpravidla určeny k doladění detailů a přípravě máslových či pudinkových krémů, které mají kratší trvanlivost. Plánujete připravit pařížský krém, ale bojíte se, že se vám napoprvé nepovede? Toto jsou chyby, na které byste si měli dát pozor.
Poslední dny před svátky jsou zpravidla určeny k doladění detailů a přípravě máslových či pudinkových krémů, které mají kratší trvanlivost. Plánujete připravit pařížský krém, ale bojíte se, že se vám napoprvé nepovede? Toto jsou chyby, na které byste si měli dát pozor.
Základní chyba, kvůli které se vám nepovede nejen pařížský, ale ani žádný jiný krém. Je proto důležité vybrat si správný a ověřený recept.
Základními surovinami, které se používají k přípravě pařížského krému, jsou:
V některých receptech se dále přidávají i ingredience jako kakao a cukr.
Pařížský krém ze šlehačky a čokolády je jemný, nadýchaný a velmi chutný. Výborný je zejména k přípravě dezertních pohárů s ovocem, ale můžete jej použít i k plnění rohlíčků nebo zdobení zákusků.
Pokud se rozhodnete takový krém použít jako náplň a zdá se vám příliš řídký, můžete do něj přidat změklé máslo.
Ingredience, které používáte k přípravě pařížského krému, by měly mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu. Jen tak se s nimi bude dobře pracovat a výsledný krém bude nadýchaný, hladký a bez hrudek.
Jednu až dvě hodiny před přípravou krému proto suroviny vytáhněte z lednice a nechte je na kuchyňské lince, stole nebo jiném místě, které není v blízkosti zdroje tepla (radiátoru, krbu, pece, trouby apod.).
Zdroj: Unsplash.com
Pařížský krém je známý tím, že po rozpuštění čokolády ve smetaně necháte směs úplně vychladnout a dáte ji do lednice. Zde si však dejte pozor. Před vložením smetany do chladu se ujistěte, že je skutečně vychladlá. Jinak mohou suroviny dostat šok a srazí se.
Jeden z největších problémů, který se objevuje při přípravě pařížského krému. Smetanu není třeba šlehat dlouho. Zpravidla je hotová za pár minut. Důkladně ji proto sledujte. Pokud se vám zdá, že je krém hotový, raději ho otestujte.
A jak vypadá přešlehaný pařížský krém?
Zdá se vám, že jste pařížský krém nechtěně přešlehali? To, že se tak stalo, vám naznačí několik detailů. V první řadě si můžete všimnout, že směs ztratila objem a není tak nadýchaná a jemná, jak by měla být.
Následně je problémem i oddělování jednotlivých složek, především tuku od tekutin, což vede k tvorbě hrudek. Kvůli nim není výsledný krém chutný a velmi obtížně se s ním pracuje.
Čokoláda představuje polovinu úspěchu. Proto na ní zbytečně nešetřete. Kupujte kvalitní a ověřené výrobky s vysokým obsahem kakaa, které zaručí výbornou chuť i krásný tmavý vzhled krému.
TIP: Pokud by čokoláda přece jen neobarvila smetanu tak, jak byste si představovali, přidejte do ní několik lžiček prosátého kakaa.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě