Období masopustu je často spojeno s přípravou koblih, božích milostí nebo bramboráků, na které se používá velké množství oleje. Ten zaručuje, že výsledný pokrm je křupavý, nadýchaný a chutný. Co však dělat s olejem, který vám zůstane po smažení? Možností je hned několik.
Období masopustu je často spojeno s přípravou koblih, božích milostí nebo bramboráků, na které se používá velké množství oleje. Ten zaručuje, že výsledný pokrm je křupavý, nadýchaný a chutný. Co však dělat s olejem, který vám zůstane po smažení? Možností je hned několik.
Prvním řešením, které mnohé napadne, je vylít použitý olej do dřezu nebo toalety. A i když se může zdát, že jde o rychlý způsob, jak se ho zbavit, jedná se zároveň o ten nejhorší, kterému byste se měli za každých okolností vyhnout.
Proč?
Důvod je velmi jednoduchý. Olej se zachytává na potrubí, kde tuhne a postupně ho ucpává. Zpočátku si nemusíte všimnout žádný problém, ale po určité době budete bojovat s neodtékající vodou či výrazným zápachem.
Čištění potrubí je komplikované a časově i finančně náročné. Nemluvě o tom, že pokud do něj olej vyléváte pravidelně, je možné, že ho po krátké době budete muset kompletně vyměnit.
Ještě předtím, než olej vyhodíte, byste měli vědět, kdy je to nezbytné. Ve většině případů totiž platí, že olej nemusíte měnit po každém použití, ale až ve chvíli, kdy:
Před každým použitím ho proto důkladně zkontrolujte.
Otázkou však zůstává, co s použitým olejem? Kam ho vylít? Nejlepším řešením je počkat, až vychladne, a poté ho nalít do nádoby s pevným uzávěrem, kterou vyhodíte do odpadkového koše.
Jiným řešením je odevzdání použitého oleje na speciálních sběrných místech.
Zdroj: Depositphotos.com
V oleji, který jste použili jednou nebo dvakrát a je stále čistý, můžete klidně připravovat další pokrmy. Není totiž zdraví škodlivý a neměl by negativně ovlivnit chuť jídla. Je však nutné vždy myslet na to, co jste v něm smažili dříve.
Například pokud jste v oleji předtím smažili ryby a tentokrát plánujete dělat koblihy či boží milosti, rozhodně ho vyměňte. Ryby mají výrazné aroma, které byste později mohli cítit i ve sladkých pokrmech.
Použitý olej, který má tmavou barvu, zapáchá nebo je příliš znečištěný, nemá žádné další využití. Jediné, co s ním můžete udělat, je vyhodit ho a na další smažení použít nový.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě