NejRecept.cz Magazín Zajímavosti Konzumace chřestu může ovlivnit zápach moči. Zjistěte, kdy k tomu dochází, abyste nepropadli panice.
Konzumace chřestu může ovlivnit zápach moči. Zjistěte, kdy k tomu dochází, abyste nepropadli panice.
Recept Konzumace chřestu může ovlivnit zápach moči. Zjistěte, kdy k tomu dochází, abyste nepropadli panice.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Sezóna chřestu je v plném proudu, proto není žádným překvapením, pokud se u vás doma objevuje čím dál častěji. Chřest má řadu skvělých účinků na zdraví, je chutný a dá se připravit na desítky různých způsobů. Mnozí si však po jeho konzumaci všímají jednoho zajímavého jevu – výrazného zápachu moči. Co to způsobuje a je to nebezpečné?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   7.5.2025

Konzumace chřestu může ovlivnit zápach moči. Zjistěte, kdy k tomu dochází, abyste nepropadli panice.

Sezóna chřestu je v plném proudu, proto není žádným překvapením, pokud se u vás doma objevuje čím dál častěji. Chřest má řadu skvělých účinků na zdraví, je chutný a dá se připravit na desítky různých způsobů. Mnozí si však po jeho konzumaci všímají jednoho zajímavého jevu – výrazného zápachu moči. Co to způsobuje a je to nebezpečné?

Kvůli čemu zápach vzniká?

Silný zápach moči je běžným jevem, se kterým se po konzumaci chřestu setká velké množství lidí. Způsobuje ho rozklad několika složek, především kyseliny asparagové, která je v chřestu hojně zastoupena.

Kyselina má po rozkladu silný sirný zápach, který může nejednoho člověka překvapit. Není však třeba se ničeho bát. Není vůbec nebezpečný. Jde o přirozenou reakci těla.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Krémová chřestová polévka
Krémová chřestová polévka

Nepostihuje úplně každého

Zajímavostí je, že problém s nepříjemným zápachem nepostihuje úplně každého. Někteří lidé mohou jíst chřest pravidelně a nepocítit vůbec nic. Důvod, proč k tomu dochází, není zcela jasný.

Odborníci však tvrdí, že je to s velkou pravděpodobností kvůli tomu, že určité skupině lidí chybí enzym, který má na starosti rozklad kyseliny asparagové a tedy i vznik zápachu.

Je však třeba říct, že existuje skupina vědců, podle nichž zápach produkuje každý jeden člověk, ale jen určité procento ho dokáže detekovat.

Příprava receptu Konzumace chřestu může ovlivnit zápach moči. Zjistěte, kdy k tomu dochází, abyste nepropadli panice., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Kdy se zápach objeví a jak dlouho trvá?

Silný a nepříjemný zápach se může objevit už po 15 až 30 minutách od konzumace chřestu, přičemž to, jak dlouho trvá, závisí čistě na vašem organismu a množství zkonzumované zeleniny. Obvykle to však není déle než pár hodin.

Pokud byste si všimli, že zápach neodchází, nebo byste měli jiné vedlejší účinky, uděláte dobře, když vyhledáte lékařskou pomoc.

Další potraviny, které produkují zápach

Chřest není jediný, který produkuje zápach. Kromě něj existuje i mnoho dalších potravin, které obsahují sirné látky nebo různé sloučeniny způsobující nepříjemné aroma. K nim patří:

  • česnek,
  • cibule,
  • brokolice,
  • květák,
  • kapusta,
  • červené maso,
  • ananas,
  • alkohol,
  • zrající sýry.

V některých případech může být problémem i káva, která obsahuje určité sloučeniny vedoucí k mírně kyselému zápachu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář