Poslední dny před Vánocemi jsou obvykle vyhrazené na zdobení perníčků, slepování lineckého cukroví a další menší detaily, které výsledné cukroví vyladí k dokonalosti. Pokud už máte připravené bílky a plánujete se pustit do zkrášlování voňavých a měkkých perníčků, dejte si pozor na tyto chyby. Výsledné vánoční cukroví by mohly velmi snadno pokazit.
Poslední dny před Vánocemi jsou obvykle vyhrazené na zdobení perníčků, slepování lineckého cukroví a další menší detaily, které výsledné cukroví vyladí k dokonalosti. Pokud už máte připravené bílky a plánujete se pustit do zkrášlování voňavých a měkkých perníčků, dejte si pozor na tyto chyby. Výsledné vánoční cukroví by mohly velmi snadno pokazit.
Pokud chcete, aby se vám s polevou z bílků dobře pracovalo, nesmí být příliš řídká ani hustá. Při její přípravě dbejte proto na správný poměr surovin. To vám zajistí, že výsledná směs bude mít dokonalou konzistenci, která nebude z cukroví stékat, ale zároveň půjde ze sáčku dobře ven.
Nejlepší kombinace na dobrou polevu je 1 bílek a 150 g moučkového cukru. Pokud by byla poleva stále řídká (může se to stát, pokud je vejce větší), postupně po lžících přidávejte další cukr.
TIP: Perníčky může pokazit i nedostatečně vyšlehaná poleva. Před jejím použitím se proto ujistěte, že je pevná a na dně mísy nezůstal žádný tekutý bílek.
Perníčky nikdy nezdobte hned po upečení. Kromě toho, že jsou horké a poleva by se na nich roztopila, potřebuje cukroví alespoň pár dní na odležení, změknutí a na to, aby se propojily jeho chutě.
Poté, co perníčky upečete, nechte je vychladnout na kuchyňské lince a následně je dejte do uzavíratelné nádoby. Pokud by byly tvrdé, přidejte k nim kousek chleba nebo jablko. Vhodná je dokonce i citronová kůra, která podpoří jejich chuť.
Následně pár dní počkejte, perníčky zkontrolujte a když budou měkké a dobré, můžete se pustit do jejich zdobení a zkrášlování.
Zdroj: Pexels.com
Propracované perníčky s komplikovanými vzory jsou sice krásné, ale pro začátečníky nereálné. Pokud se zdobením nemáte žádné nebo jen minimální zkušenosti, začněte s jednoduchými tvary, jako jsou tečky a čárky. Později, když naberete více zkušeností, můžete zkusit i různé květinky, srdíčka, hvězdičky, vločky a podobně.
S cukrářským sáčkem pracujte jemně a opatrně. Na sníh nevytvářejte příliš velký tlak, aby vám nevznikaly hrubé a nerovnoměrné čáry. Pokud sníh ze sáčku nechce ven a nepracuje se s ním dobře, je příliš hustý. Budete ho muset udělat znovu, tentokrát ale přidejte buď více bílků, nebo méně cukru.
Sníh v teple rychle taje, proto s ním pracujte hned po vyšlehání a ideálně dále od zdroje tepla, jako je radiátor, krb nebo trouba.
Na teplo myslete i v rámci skladování. Pokud nechcete, aby se poleva během skladování roztopila nebo ztratila tvar, umístěte perníčky na chladné, tmavé a suché místo.
Poleva potřebuje určitý čas na to, aby zaschla. Perníčky proto neukládejte hned do dózy. Nejlépe uděláte, když je necháte několik minut (obvykle stačí 15 až 20 minut) na kuchyňské lince. Následně je prstem jemně zkontrolujte. Pokud je poleva pevná a máte jistotu, že se neporuší, vánoční cukroví můžete dát do nádoby a uskladnit ho na chladném místě.
Bílá poleva vypadá krásně, ale co takhle trochu zaexperimentovat a perníčky mírně oživit? Přidejte do ní trochu potravinářského barviva a vánoční cukroví dekorujte červenými, modrými nebo zelenými vzory, které zajistí, že vaše slavnostní tabule bude vypadat dokonale.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě