Na trhu se dnes prodává více druhů cukru. Nejrozšířenější je bílý křišťálový cukr, který má univerzální použití. Následuje moučkový a třtinový. Dále se můžete setkat s různými alternativními cukry, jako je například kokosový, který se vyznačuje zajímavou chutí. Není to však jen o chuti – jednotlivé typy cukru ovlivňují také strukturu těsta, proto si při pečení vánočního cukroví musíte dát pozor, jaký použijete.
Na trhu se dnes prodává více druhů cukru. Nejrozšířenější je bílý křišťálový cukr, který má univerzální použití. Následuje moučkový a třtinový. Dále se můžete setkat s různými alternativními cukry, jako je například kokosový, který se vyznačuje zajímavou chutí. Není to však jen o chuti – jednotlivé typy cukru ovlivňují také strukturu těsta, proto si při pečení vánočního cukroví musíte dát pozor, jaký použijete.
Jak jsme zmínili, jde o nejpoužívanější cukr na trhu. Je univerzální a bývá součástí mnoha dezertů, které se pečou během roku. V receptech na těsta pro vánoční cukroví se ale objevuje spíše zřídka.
Křišťálový cukr je charakteristický tím, že vytváří mírně křupavou texturu, což zaručuje pevnější strukturu těsta. Proto se používá například při přípravě tvrdších sušenek, jako jsou zázvorky, nebo do korpusů na krémové dezerty a rolády.
Křišťálový cukr můžete také použít k oslazení vánočního punče, domácího svařeného vína nebo jiných horkých nápojů.
A kam křišťálový cukr rozhodně nepřidávat?
Vyhněte se jeho použití v krémech, kde by se nemusel rozpustit. Nepoužívejte ho ani při pečení lineckého cukroví, vanilkových rohlíčků a perníčků.
TIP: Křišťálový cukr je výborný i v případě, že na Vánoce připravujete chutné karamelizované ořechy nebo ovoce.
Zdroj: Unsplash.com
Moučkový cukr je jako stvořený pro pečení vánočního cukroví. Používá se v receptech na linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, perníčky, pařížské rohlíčky, sněhové pusinky i pracny. Díky velmi jemné struktuře je výborný do máslových, pudinkových či tvarohových krémů a ořechových náplní.
Plusem moučkového cukru je také to, že s ním můžete zdobit své vánoční cukroví. Tradičně se v něm obalují vanilkové rohlíčky a pracny.
Na druhou stranu, moučkový cukr není ideální do nápojů nebo do receptů, kde skutečně potřebujete křupavou strukturu krystalků.
Svou texturou se podobá krystalovému cukru, ale na rozdíl od něj má jemný karamelový podtón. Ten dokáže zjemnit mnohá těsta i krémy. Dávejte si na něj ale pozor, protože velmi dobře udržuje vlhkost, kvůli čemuž je těsto měkčí a může se více lepit. Přidávání většího množství mouky však vede k tomu, že výsledné cukroví bude tvrdé.
Pokud je těsto s třtinovým cukrem lepkavé, dejte ho alespoň na hodinu do lednice. Poté ho vyjměte a rovnou vyválejte. Zbytečně ho už nemíchejte. Čím déle s ním totiž budete pracovat, tím více tepla do něj dostanete, kvůli čemuž se bude opět lepit.
Třtinový cukr můžete na Vánoce použít například při pečení perníčků, rolád nebo brownies.
Kokosový cukr je o něco méně sladký než předchozí druhy, přičemž má zajímavou exotickou příchuť. Ta si výborně rozumí zejména s vanilkou, proto je jako stvořený do vanilkových rohlíčků. Jeho plusem je také to, že jde o zdravější alternativu cukru, takže s ním můžete připravit fit verze sladkostí.
Kokosový cukr však určitě nepoužívejte při přípravě sněhových pusinek nebo bílých krémů či polev. Je tmavý, takže by je mohl zabarvit a má hrubší krystalky, kvůli čemuž se nemusí dobře vyšlehat.
Kromě cukru se do vánočního cukroví přidávají také tekutá sladidla, jako jsou například med nebo javorový sirup. Obě mají velmi podobnou strukturu a výraznou chuť. Nejlépe se hodí do perníčků, buchet nebo koláčů, které jsou obecně vlhčí.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě