NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Linecké cukroví, perníčky či vanilkové rohlíčky. Víte, jakou mouku zvolit při jejich pečení?
Linecké cukroví, perníčky či vanilkové rohlíčky. Víte, jakou mouku zvolit při jejich pečení?
Recept Linecké cukroví, perníčky či vanilkové rohlíčky. Víte, jakou mouku zvolit při jejich pečení?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Jednotlivé typy mouky se od sebe liší v mnoha směrech. Největším rozdílem je jejich složení a způsob mletí. Zatímco některé mají univerzální použití a upečete z nich téměř cokoli, jiné jsou velmi specifické. Které mouky jsou vhodné do nejoblíbenějšího vánočního cukroví? Připravili jsme pro vás všechny důležité informace.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   21.11.2024

Linecké cukroví, perníčky či vanilkové rohlíčky. Víte, jakou mouku zvolit při jejich pečení?

Jednotlivé typy mouky se od sebe liší v mnoha směrech. Největším rozdílem je jejich složení a způsob mletí. Zatímco některé mají univerzální použití a upečete z nich téměř cokoli, jiné jsou velmi specifické. Které mouky jsou vhodné do nejoblíbenějšího vánočního cukroví? Připravili jsme pro vás všechny důležité informace.

Linecké cukroví

Linecké těsto je křehké a jemné. Pokud chcete, aby se po upečení rozplývalo na jazyku a mělo výbornou chuť, použijte hladkou mouku. Ta zajistí, že se vám s těstem bude dobře pracovat. Snadno ho vypracujete, vyválíte a vykrojíte různé vánoční tvary.

Hladká mouka má různá číselná označení. U nás se nejčastěji prodávají typy T650 a 00. Na linecké cukroví rozhodně vybírejte druhou možnost, tedy mouku s označením 00, která bývá také nazývána „speciál“ nebo „extra“. Je charakteristická velmi jemným mletím, což zaručuje ještě lepší výsledky při pečení.

TIP: Chcete-li zdravější variantu lineckého cukroví, klasickou hladkou mouku nahraďte špaldovou. Výsledné cukroví bude mít mírně odlišnou barvu i chuť s jemným oříškovým nádechem.

Perníčky

Receptů na perníčky existuje mnoho a téměř v každém se uvádí jiný typ mouky. Která je tedy na toto vánoční cukroví nejlepší? Zkušení pekaři doporučují hladkou mouku speciál 00, tedy stejnou, jakou využijete i na linecké cukroví.

Pokud doma nemáte mouku 00, můžete ji nahradit moukou T650, kterou dříve používaly hlavně hospodyňky. Počítejte však s tím, že perníčky nebudou tak křehké a jemné.

Nezáleží však jen na typu mouky, ale i na značce. Levné a méně kvalitní produkty často vedou k tomu, že perníčky po upečení rychle ztvrdnou a je obtížné jim navrátit jejich typickou měkkost. Proto se při nákupu vyplatí investovat do kvalitnějších surovin.

TIP: I v tomto případě platí, že při pečení zdravější verze můžete sáhnout po hladké špaldové mouce.

Příprava receptu Linecké cukroví, perníčky či vanilkové rohlíčky. Víte, jakou mouku zvolit při jejich pečení?, krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Vanilkové rohlíčky

Na přípravu vanilkových rohlíčků se nejčastěji používá hladká mouka, která zajistí jejich křehkost. V některých receptech však najdete i polohrubou mouku. Někteří dokonce snižují množství použité mouky a nahrazují ji například vanilkovým pudinkem, který cukroví dodá příjemnou chuť.

Hladkou mouku můžete využít i při přípravě jiného vánočního cukroví, jako jsou například pracny nebo plněné ořechy.

Naopak laskonky se obvykle pečou z polohrubé mouky, které však do receptu nejde příliš mnoho – zpravidla jen pár lžic. To samé platí i pro pařížské rohlíčky. Dokonce na přípravu jejich základu najdete v některých receptech i hrubou mouku.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Kokosové vanilkové rohlíčky
Kokosové vanilkové rohlíčky

Vánočka a jiné vánoční kynuté koláče

Láká vás voňavá a nadýchaná vánočka? Nebo během svátků pečete jiné kynuté koláče? Aby bylo těsto měkké jako obláček, doporučuje se použít světlou hladkou mouku s označením T530 nebo výběrovou polohrubou mouku s označením T400. Ta je známá vyšším obsahem lepku, díky čemuž je těsto pevné a dobře se s ním pracuje.

TIP: Pokud se obáváte, že těsto nebude kvůli polohrubé mouce dostatečně vláčné, nahraďte ji z poloviny hladkou moukou.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář