Jednotlivé typy mouky se od sebe liší v mnoha směrech. Největším rozdílem je jejich složení a způsob mletí. Zatímco některé mají univerzální použití a upečete z nich téměř cokoli, jiné jsou velmi specifické. Které mouky jsou vhodné do nejoblíbenějšího vánočního cukroví? Připravili jsme pro vás všechny důležité informace.
Jednotlivé typy mouky se od sebe liší v mnoha směrech. Největším rozdílem je jejich složení a způsob mletí. Zatímco některé mají univerzální použití a upečete z nich téměř cokoli, jiné jsou velmi specifické. Které mouky jsou vhodné do nejoblíbenějšího vánočního cukroví? Připravili jsme pro vás všechny důležité informace.
Linecké těsto je křehké a jemné. Pokud chcete, aby se po upečení rozplývalo na jazyku a mělo výbornou chuť, použijte hladkou mouku. Ta zajistí, že se vám s těstem bude dobře pracovat. Snadno ho vypracujete, vyválíte a vykrojíte různé vánoční tvary.
Hladká mouka má různá číselná označení. U nás se nejčastěji prodávají typy T650 a 00. Na linecké cukroví rozhodně vybírejte druhou možnost, tedy mouku s označením 00, která bývá také nazývána „speciál“ nebo „extra“. Je charakteristická velmi jemným mletím, což zaručuje ještě lepší výsledky při pečení.
TIP: Chcete-li zdravější variantu lineckého cukroví, klasickou hladkou mouku nahraďte špaldovou. Výsledné cukroví bude mít mírně odlišnou barvu i chuť s jemným oříškovým nádechem.
Receptů na perníčky existuje mnoho a téměř v každém se uvádí jiný typ mouky. Která je tedy na toto vánoční cukroví nejlepší? Zkušení pekaři doporučují hladkou mouku speciál 00, tedy stejnou, jakou využijete i na linecké cukroví.
Pokud doma nemáte mouku 00, můžete ji nahradit moukou T650, kterou dříve používaly hlavně hospodyňky. Počítejte však s tím, že perníčky nebudou tak křehké a jemné.
Nezáleží však jen na typu mouky, ale i na značce. Levné a méně kvalitní produkty často vedou k tomu, že perníčky po upečení rychle ztvrdnou a je obtížné jim navrátit jejich typickou měkkost. Proto se při nákupu vyplatí investovat do kvalitnějších surovin.
TIP: I v tomto případě platí, že při pečení zdravější verze můžete sáhnout po hladké špaldové mouce.
Zdroj: Unsplash.com
Na přípravu vanilkových rohlíčků se nejčastěji používá hladká mouka, která zajistí jejich křehkost. V některých receptech však najdete i polohrubou mouku. Někteří dokonce snižují množství použité mouky a nahrazují ji například vanilkovým pudinkem, který cukroví dodá příjemnou chuť.
Hladkou mouku můžete využít i při přípravě jiného vánočního cukroví, jako jsou například pracny nebo plněné ořechy.
Naopak laskonky se obvykle pečou z polohrubé mouky, které však do receptu nejde příliš mnoho – zpravidla jen pár lžic. To samé platí i pro pařížské rohlíčky. Dokonce na přípravu jejich základu najdete v některých receptech i hrubou mouku.
Láká vás voňavá a nadýchaná vánočka? Nebo během svátků pečete jiné kynuté koláče? Aby bylo těsto měkké jako obláček, doporučuje se použít světlou hladkou mouku s označením T530 nebo výběrovou polohrubou mouku s označením T400. Ta je známá vyšším obsahem lepku, díky čemuž je těsto pevné a dobře se s ním pracuje.
TIP: Pokud se obáváte, že těsto nebude kvůli polohrubé mouce dostatečně vláčné, nahraďte ji z poloviny hladkou moukou.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě