NejRecept.cz Magazín Levné stravování: Tipy, jak vařit úsporně. Jak a kde nakupovat?
Levné stravování: Tipy, jak vařit úsporně. Jak a kde nakupovat?
Recept Levné stravování: Tipy, jak vařit úsporně. Jak a kde nakupovat?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: michaela.r

Jíst zdravě a vyváženě, ale přitom neutratit příliš mnoho peněz, může být docela oříšek. Pokud se potýkáte s tímto problémem, nabízí se několik praktických tipů, které vám pomohou s přípravou skvělých low cost obědů.

michaela.r    ·   7.2.2023

Levné stravování: Tipy, jak vařit úsporně. Jak a kde nakupovat?

Jíst zdravě a vyváženě, ale přitom neutratit příliš mnoho peněz, může být docela oříšek. Pokud se potýkáte s tímto problémem, nabízí se několik praktických tipů, které vám pomohou s přípravou skvělých low cost obědů.

Výhodné nákupy

Levné vaření začíná v podstatě už v obchodě. Hledejte levné a kvalitní suroviny. Vyplatí se vařit zejména ze sezónních potravin, které jsou za výhodnější cenu. Snažte se tedy nahradit exotické suroviny ze zahraničí lokálními potravinami. Nejenže jsou levnější, ale také nabízí lepší chuť a čerstvost.

Další možností je nákup produktů, které jsou těsně před datem spotřeby. Můžete tak sehnat levné suroviny, které jsou přitom kvalitním základem pro přípravu různých pokrmů.

Jednoduchá jídla

Skvělý oběd si zvládnete připravit i jen z několika málo surovin. Nemusíte přitom dělat kompromisy s kvalitou a nutričními hodnotami. Pokud se dokážete obejít s méně ingrediencemi, můžete výrazně snížit náklady. Navíc ušetříte čas při nakupování i samotné přípravě jídla.

Výběr zdroje bílkovin

Pokud se stravujete standardně, zdrojem bílkovin je nejčastěji maso. To je však poměrně nákladnou položkou, bílkoviny na svůj talíř přitom můžete dostat i z jiných zdrojů. Jde zejména o luštěniny – čočku, fazole, sóju a podobně. Dostupné jsou i luštěninové těstoviny. Skvělou volbou jsou také obilniny, například quinoa nebo pohanka. Jde o nutričně bohaté potraviny, ze kterých si lze připravit spoustu různých obědů. Výborný low cost oběd je například klasická čočka nakyselo.

Pokud se rozhodnete vařit z masa, je důležité ho správně vybrat. Například u drůbežího masa je velký rozdíl, zda koupíte porcovaná prsa, nebo celé kuře. Porcování je sice časově náročnější, ovšem z celého kuřete můžete připravit hned několik různých jídel, skelet se hodí pro přípravu polévky. Vyjde vás to přitom pouze na zlomek ceny.

Plánujte si obědy

Jedním z efektivních způsobů, jak ušetřit za vaření, je pečlivé plánování jídelníčku. Pokud si rozvrhnete obědy na celý týden, mnohem lépe naplánujete nákupy. Nakoupíte tak opravdu jen potřebné věci. Navíc si z jedné suroviny můžete v průběhu týdne připravit různá jídla a neutrácet tak za další potraviny.

Nachystejte více porcí

Vařit každý den jiný oběd se může značně prodražit. Proto se vyplatí připravit si jídlo i na druhý den, či klidně více dní dopředu. Záleží na vašich preferencích. Pokud vám nevyhovuje jíst více dní po sobě to samé jídlo, můžete si zbylé porce zamrazit a využít je jindy. I to je způsob, jak ušetřit. Navíc nebudete mít starosti s každodenním vařením. Víte, jak správně zmrazit maso?

Příprava low cost obědu je hlavně o plánování a kreativitě. Začít můžete změnou svého nákupního chování, volte jednoduché recepty a neváhejte využívat sezónní potraviny. Zdravé a chutné jídlo si můžete připravit i bez toho, abyste utratili příliš mnoho peněz.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář