NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Máslo, margarín, olej nebo sádlo: Co je lepší do vánočního cukroví a na co si dát pozor?
Máslo, margarín, olej nebo sádlo: Co je lepší do vánočního cukroví a na co si dát pozor?
Recept Máslo, margarín, olej nebo sádlo: Co je lepší do vánočního cukroví a na co si dát pozor?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Tuk je jednou z hlavních ingrediencí většiny vánočního cukroví. Dodává mu jemnost a spojuje ostatní suché suroviny. Při pečení si přitom můžete vybrat z několika druhů tuku – máslo, margarín, olej nebo sádlo. Která z alternativ je nejlepší a do kterých receptů se hodí?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   11.12.2024

Máslo, margarín, olej nebo sádlo: Co je lepší do vánočního cukroví a na co si dát pozor?

Tuk je jednou z hlavních ingrediencí většiny vánočního cukroví. Dodává mu jemnost a spojuje ostatní suché suroviny. Při pečení si přitom můžete vybrat z několika druhů tuku – máslo, margarín, olej nebo sádlo. Která z alternativ je nejlepší a do kterých receptů se hodí?

Máslo

Máslo se při pečení vánočního cukroví používá nejvíce. Důvodů je hned několik:

  • skvěle se s ním pracuje,
  • má bohatou chuť,
  • je univerzální a dá se použít na všechny druhy vánočního cukroví,
  • dokáže se velmi jednoduše přizpůsobit, protože může mít tuhé i tekuté skupenství,
  • vhodné je nejen na cukroví, ale i na polevy.

Problém s máslem je ten, že je velmi drahé. Přípravu na vánoční svátky vám tak může prodražit. Mnozí proto hledají recepty na cukroví, do kterých vůbec nejde, případně se ho snaží nahradit jinými alternativami, jako je například margarín, olej či sádlo.

Margarín

Margarín je rostlinný tuk, který má v kuchyni široké použití. Když se ho tedy rozhodnete použít na přípravu vánočního cukroví, dávejte si pozor, abyste sáhli po správném. Některé produkty jsou totiž určeny jen na mazání chleba (například Rama), jiné zas na přípravu polev (Cera).

Pokud chcete margarínem nahradit máslo, ujistěte se, že má minimálně 70 % tuku a je určený na pečení. V tomto směru je populárním produktem v obchodech Hera.

Margarín je charakteristický tím, že je neutrální, takže nijakým způsobem neovlivňuje výslednou chuť cukroví. Dokáže ale zaručit, že těsto bude jemné, křehké a příjemně nadýchané.

Myslete však na to, že margarín má odlišné složení než máslo. Těsta, která z něj uděláte, jsou zpravidla o něco měkčí. Právě proto je ideální vložit je před vyvalováním nebo dalším zpracováním do lednice. Takto si zajistíte, že se s nimi bude dobře pracovat i bez toho, abyste je neustále podsypávali moukou, což by později mohlo vést k drobení nebo trhání.

TIP: Pokud doma nemáte potřebné množství másla nebo margarínu, tuky můžete navzájem klidně zkombinovat.

Olej

Další alternativou másla je olej. Tím, že je však v tekutém skupenství, se nedá použít vždy. Vhodný je spíše do koláčů určených na pečení v plechu nebo ve formě, jako jsou například bábovky, muffiny, sladké chlebíčky nebo perníky.

Slunečnicový a řepkový olej má zpravidla neutrální chuť, kterou ve výsledném cukroví téměř necítit. Pokud byste ale chtěli recept mírně vylepšit, můžete použít například kokosový nebo arašídový olej.

Olej následně můžete použít i při přípravě různých polev, zejména té čokoládové. Kromě toho, že zabrání, aby se čokoláda připálila a spálila, zajistí také krásný lesklý finiš.

Sádlo

Naše babičky ho používaly k přípravě mnoha druhů vánočního cukroví. Dnes se v kuchyních využívá méně, ale to neznamená, že jím nemůžete nahradit drahé máslo. Právě naopak. Těsta budou díky němu křehká a jemná.

Jediným mínusem je jen skutečnost, že stejně jako olej nebo margarín, ani sádlo nemá bohatou smetanovou chuť charakteristickou pro máslo. A ta může v některém cukroví chybět.

A co náplně?

Připravujete vánoční cukroví s jemnými máslovými nebo pudinkovými krémy? Pokud chcete, aby chutnaly co nejlépe, použijte máslo. To se postará o výraznou a bohatou chuť a jemnou strukturu.

V případě, že se přece jen rozhodnete použít margarín, hledejte na trhu typ určený přímo na krémy. Ten má obvykle jemnou máslovou příchuť, díky které si mnozí ani nevšimnou, že jste nepoužili skutečné máslo.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář