Jsme zvyklí na to, že cokoliv, co omyjeme vodou či očistíme, zbavíme bakterií nebo nežádoucích mikroorganismů. Drtivá většina lidí je tak zvyklá před každou přípravou omývat i maso. Možná jste již zaslechli, že by se to dělat nemělo, ale nevíte stále proč? My vám ale vysvětlíme, proč děláte obrovskou chybu. Vlastně si tak ještě více škodíte.
Jsme zvyklí na to, že cokoliv, co omyjeme vodou či očistíme, zbavíme bakterií nebo nežádoucích mikroorganismů. Drtivá většina lidí je tak zvyklá před každou přípravou omývat i maso. Možná jste již zaslechli, že by se to dělat nemělo, ale nevíte stále proč? My vám ale vysvětlíme, proč děláte obrovskou chybu. Vlastně si tak ještě více škodíte.
Maso není ovoce
Když se chystáme konzumovat ovoce či zeleninu, je nutné řádně omýt každý kousek vodou, zvláště pokud se jedná o plody s jedlou slupkou. I zelenina a ovoce s označením bio se musí omývat, nikdy nevíme, kdo s nimi manipuloval v obchodě nebo během převozu. A ještě více obezřetní bychom měli být, pokud konzumujete exotické plody. Řádným mytím zbavujeme potraviny nečistot, bakterií a mikroorganismů, které nejsou pouhým okem vidět.
A přesně z těchto důvodů lidé velmi často před přípravou omývají i čerstvé maso. Jenže maso není zelenina a ani ovoce. Na mase se přirozeně vyskytují nebezpečné mikroorganismy i bakterie, které mohou kontaminovat v podstatě všechno, co se v kuchyni nachází. Tyto organismy a bakterie jsou pak nebezpečné hlavně pro děti nebo starší osoby, mohou způsobovat průjmy, nevolnosti nebo zvracení.
Zvláště opatrně bychom si měli počínat, pokud se nám pod ruky dostane maso drůbeží. Ovšem jeho omýváním si ještě více škodíme.
Proč maso nikdy neomývat
Až si příště budete chtít k obědu připravit kousek masa, omývání pod tekoucí vodou si rychle rozmyslete. Je jedno, zda se jedná o maso kuřecí, krůtí, vepřové, kachní, hovězí, jehněčí nebo rybí. Žádné maso v syrovém stavu pod tekoucí vodu prostě nepatří. Všechny na povrchu přítomné bakterie a mikroorganismy se totiž během tepelné úpravy spolehlivě zničí.
Stačí, když maso upravujete na 71 stupňů a můžete ho bezpečně konzumovat, jeho omytím v syrovém stavu totiž bakterie ani mikroorganismy nezničíte, ale naopak je budete ještě rozšiřovat!
Pod vodou se bakterie ještě více množí
Jakmile totiž maso omyjete, napomůžete ještě rychlejšímu šíření všech mikroorganismů, ty se potom ještě jednodušeji mohou dostat na cokoliv, co se v kuchyni nachází. Při neopatrném počínání je můžete roznést na kuchyňské nádobí, nože, prkénko nebo madla od kuchyňských dvířek.
Maso tedy omyjete, ale budete mít co dočinění ještě s početnější armádou nebezpečných mikroorganismů. Ty sice zase zabijete během tepelné úpravy, jestliže maso ale ještě předem nakládáte, může se stát nebezpečným. Nejhorší, co pak můžete udělat, je maso omýt, a následně schovat do lednice nebo dokonce ho připravit ke zmrazení zasyrova.
Nedělejte zbytečné chyby a zapamatujte si, že syrové maso a voda k sobě zkrátka nejdou.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě