NejRecept.cz Sladká jídla Koblihy Masopustní klasika s dlouhou historií: Kde se vzaly boží milosti a koblihy a jak se připravovaly kdysi?
Masopustní klasika s dlouhou historií: Kde se vzaly boží milosti a koblihy a jak se připravovaly kdysi?
Recept Masopustní klasika s dlouhou historií: Kde se vzaly boží milosti a koblihy a jak se připravovaly kdysi?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Boží milosti a koblihy jsou tradičními pokrmy, které nesmějí během masopustu chybět. Na našich stolech se objevují už dlouhé roky s mírnými obměnami. Někdy se do základního receptu přidávají různé suroviny navíc, které zlepšují strukturu jejich těsta či chuť. Chcete vědět, odkud pocházejí boží milosti a koblihy a jaké zajímavosti se s nimi pojí? Čtěte dál.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   28.2.2025

Masopustní klasika s dlouhou historií: Kde se vzaly boží milosti a koblihy a jak se připravovaly kdysi?

Boží milosti a koblihy jsou tradičními pokrmy, které nesmějí během masopustu chybět. Na našich stolech se objevují už dlouhé roky s mírnými obměnami. Někdy se do základního receptu přidávají různé suroviny navíc, které zlepšují strukturu jejich těsta či chuť. Chcete vědět, odkud pocházejí boží milosti a koblihy a jaké zajímavosti se s nimi pojí? Čtěte dál.

Boží milosti a koblihy – jaký je mezi nimi rozdíl?

Rozdíl mezi božími milostmi a koblihami si všimnete hned na první pohled. Zatímco do těch prvních nejde droždí, do těch druhých ano. Boží milosti proto nejsou tak nadýchané jako koblihy, které se zároveň plní různými náplněmi ve formě džemu nebo čokoládové pomazánky (např. Nutella). Náplň přitom můžete aplikovat přímo dovnitř koblihy (ideálně pomocí cukrářského sáčku) nebo na její vrch.

Boží milosti i koblihy byly pokrmem, který lidé v minulosti milovali, proto ho dělali nejen na masopust, ale i během jiných svátků nebo významných dnů, jako byly například svatby, oslavy, výročí a podobně.

Způsob přípravy božích milostí a koblih se během let příliš nezměnil. Největším rozdílem je to, v čem se smaží. Zatímco v minulosti je domácnosti nejčastěji vkládaly do rozpáleného sádla, dnes většina preferuje olej.

TIP: Menší změnou, resp. novinkou při přípravě koblih a božích milostí je i to, že si dnes můžete udělat odlehčené a zdravější verze pečené v troubě. Recept na takové koblihy, které chutnají k nerozeznání od těch smažených, najdete zde.

Levné jídlo pro každého

Boží milosti dělaly v minulosti téměř všechny domácnosti. Na rozdíl od jiných pokrmů byly levné. Mohl si je tak dovolit skutečně každý. Navíc tím, že vydržely čerstvé i několik dní, představovaly perfektní jídlo na masopustní období. Kdykoli k vám přišla návštěva, vždy jste jí měli co nabídnout.

Koblihy byly o něco dražší, protože vyžadovaly více surovin. Nemluvě o tom, že bylo třeba je něčím plnit. I přesto však byly velmi populární. Dokonce v některých regionech domácnosti dělaly jen koblihy.

Přesný rok, kdy se začaly připravovat boží milosti, neznáme. U koblih se odhaduje 13. století. V tomto období se objevil první recept, který pocházel z Rakouska.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Bavorské vdolečky jako peříčko
Bavorské vdolečky jako peříčko

Symbol hojnosti

Zatímco dnes na jídlo pohlížíme spíše jako na zdroj energie a požitku, v minulosti měly jednotlivé pokrmy hluboký význam. Například boží milosti a koblihy byly pro lidi něčím, co přinášelo hojnost a štěstí.

Navíc tím, že byly levné, je lidé dělali ve větších dávkách a rozdávali je ostatním, čímž podporovali přátelské vztahy a jednotu komunity, ve které žili.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Bavorské vdolky s povidly a tvarohem
Bavorské vdolky s povidly a tvarohem

Novodobé verze

Receptů na boží milosti a koblihy je dnes nespočetné množství. Zatímco některé jsou tradiční, jiné experimentují i s dodatečnými surovinami. Skvělé jsou například boží milosti s jogurtem, mascarpone nebo tvarohem, které jsou nadýchané a velmi jemné.

U koblih mnozí pracují s různými náplněmi. Džemy nahrazují máslovými nebo tvarohovými krémy, díky nimž je výsledný sladký pokrm o něco zajímavější. Samostatnou kategorií jsou donuty, populární americké koblihy s dírou uprostřed, které jsou často dekorovány barevnými polevami a posypy.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář