Medvědí česnek patří mezi trvanlivé rostliny. Roste v období jara, má štíhlé zelené stonky a velké listy, které chutnají po česneku. Bylina má široké využití, hodí se pro přípravu různých pokrmů. Medvědí česnek lze navíc snadno uskladnit, můžete ho tak mít vždy po ruce.
Medvědí česnek patří mezi trvanlivé rostliny. Roste v období jara, má štíhlé zelené stonky a velké listy, které chutnají po česneku. Bylina má široké využití, hodí se pro přípravu různých pokrmů. Medvědí česnek lze navíc snadno uskladnit, můžete ho tak mít vždy po ruce.
Medvědí česnek bývá v kuchyních velmi oblíbený. Lze ho totiž využít na mnoho různých způsobů. Skvěle se hodí jako přísada do polévek, omáček nebo salátů. Kromě toho si z něj můžete připravit pesto, svěží pomazánku, máslo i další jídla.
Pokud máte čerstvý medvědí česnek, lze ho uskladnit v lednici. Listy však postupně uvadají. Aby zůstaly déle čerstvé, je vhodné proprat je ve studené vodě a poté zabalit do vlhkého ubrousku a dát do lednice.
Případně lze listy natrhat i se stonky, ty pak doma umístíte do sklenice s vodou a dáte do lednice. Tím efektivně zachováte čerstvost česneku.
Dalšími možnostmi je pak sušení a zamražení. Pro správné usušení je vhodné využít sušičku potravin, se kterou spolehlivě dosáhnete optimálního výsledku. Zamražení listů je o něco jednodušší, stačí je jen v pytlíku vložit do mrazáku. Takto česnek vydrží mnohem déle.
Navíc nemusíte skladovat pouze samotné listy. Pokud si připravíte pesto, budete mít česnek vždy při ruce. Lze ho tak využít do různých receptů, přičemž si nemusíte dělat starosti s čerstvostí listů. Pesto má poměrně dlouhou trvanlivost, můžete si tak prodloužit sezónu medvědího česneku.
Pesto je poměrně univerzální. Nejčastěji se přidává k těstovinám, ovšem využití najde i jinde. Přidat ho můžete třeba do rizota, salátu, polévky, či pomazánky. Nebo si ho vychutnat na krajíci čerstvého chleba. Recept najdete tady.
Medvědí česnek obsahuje vitamín C, železo, hořčík a řadu dalších látek významných pro naše tělo. Kromě toho je skvělým zdrojem antioxidantů a flavonoidů – ty mohou pomoci snížit záněty, posílit imunitu a chránit organismus před volnými radikály.
Tato bylina je skvělou součástí různých polévek. Může posloužit jako zelená ozdoba v talíři, která doladí chuť. Ovšem kromě toho si z česneku můžete připravit i krémovou polévku, například v kombinaci s bramborami. Recept najdete tady.
Medvědí česnek se skvěle hodí i do salátů, kombinovat ho přitom můžete s různými surovinami. Skvělým tipem je vajíčkový salát, v kombinaci s jogurtem či zakysanou smetanou jde o lehké a zdravé jídlo, které si zamilujete. Recept najdete tady.
Vzhledem ke své výrazné chuti se bylina hodí i do různých pomazánek. Chutná skvěle s tvarohem, vajíčky, či sýrem. Nabízí se různé varianty, vždy jde o skvělou pomazánku. Recept najdete tady.
Bylinkové máslo s medvědím česnekem je jednoduše perfektní. Hodí se k čerstvému pečivu, pro přípravu pečených či vařených brambor a oceníte ho i při grilování masa. Recept najdete tady.
Medvědí česnek je skvělou rostlinou, kterou lze využít na mnoho způsobů. Čerstvé listy jsou bohaté na prospěšné látky. Ovšem skvělé pokrmy si připravíte i z mraženého nebo sušeného česneku. Vyzkoušejte tuto bylinu a objevte její chutné a zdravé využití v kuchyni.
Populární recepty s medvědím česnekem:
1. Domácí antibiotikum z medvědího česneku
Cestou do přírody určitě přemýšlíte, co pěkné nebo zdravé si můžete odtud přinést. Nyní je čas na medvědí česnek, ze kterého umíte připravit mnoho dobrot. Jednou z nich je i tento domácí lék, který zatočí s viry a bacily. Autor: Triniti
2. Jarní nebo i velikonoční nádivka s medvědím česnekem
Já jsem v dostatečném předstihu připravila i tuto velikonoční nádivku, kterou jsem doplnila i o medvědí česnek. Autor: Triniti
3. Máslo s medvědím česnekem a bylinkovou solí (do mrazáčku)
Už minulého roku jsem přemýšlela při tak velkém shlédnutí receptů na internetu, že se i já pustím do přípravy domácího ochuceného másla. Samozřejmě ne zcela domácího, máslo jsem koupila v obchodě, to by bylo na dlouho připravit ho ze smetany a zase tolik času jsem až neměla. Přidala jsem medvědí česnek, který jsem předem rozmixovala na kaši. Je vynikající :)
4. Tvarohová pomazánka s medvědím česnekem a bylinkovou solí
Ještě stále není pozdě :) Vynikající pomazánka z tvarohu, bylinkové soli a nasbíraného medvědího česneku. Měla jsem čas, tak jsem se byla s naším psem projít po lese a našla jsem skvělé místo, kde medvědí česnek vzkvétal v plné kráse. Samozřejmě jsem nechala i pro naše medvědy, který tento medvědí česnek konzumují hned po probuzení ze zimního spánku.
5. Medvědí česnek - na uskladnění
Medvědí česnek používám do pomazánek, na ozdobu brambor, ale také jen na namazaný chléb. Je výborný a zdravý. Autor: Lenulka
6. Holandský řízek s medvědím česnekem
Holandský řízek s medvědím česnekem a k tomu brambory. Autor: Lenulka
7. Pesto z medvědího česneku
Zdravé a chutné pesto. Podáváme s těstovinami nebo do pomazánky. Hotové pesto vydrží až do příští sezony. Autor: Lenulka
8. Lehký salát z medvědího česneku s vajíčkem
Salát plný vitamínů, který vám zažene hlad a je připraven velmi rychle.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě