Těsto na perníčky, linecké cukroví nebo jiné vánoční pečivo musí být dostatečně pevné, abyste ho mohli vyválet, vtlačit do formiček nebo z něj vytvarovat kuličky. Co však dělat, když se drolí a proč se to stává?
Těsto na perníčky, linecké cukroví nebo jiné vánoční pečivo musí být dostatečně pevné, abyste ho mohli vyválet, vtlačit do formiček nebo z něj vytvarovat kuličky. Co však dělat, když se drolí a proč se to stává?
Důvodů drolení těsta je hned několik:
Zdroj: Unsplash.com
Proti drolení těsta můžete bojovat těmito tipy:
Chcete-li mít jistotu, že se vám vánoční cukroví povede a těsto se nebude drobit, držte se ověřených postupů a receptů.
Na to nejlepší linecké těsto, které se netrhá a nelepí, používejte poměr 3:2:1. To znamená, že na 300 g mouky použijete 200 g másla (nebo jiného tuku) a 100 g cukru.
Podobný poměr platí u vanilkových rohlíčků. Na jejich přípravu budete potřebovat 3 díly mouky a 2 díly másla, přičemž cukr zpravidla upravujete podle svých potřeb.
U pracen není určený přesný poměr mouky a másla. Jejich množství se odvíjí od receptu. Obvykle se však setkáte s 300 g mouky a 150 až 200 g tuku.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě