NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Mrví se vám těsto na vánoční cukroví? Klíčem k úspěchu je správný poměr surovin.
Mrví se vám těsto na vánoční cukroví? Klíčem k úspěchu je správný poměr surovin.
Recept Mrví se vám těsto na vánoční cukroví? Klíčem k úspěchu je správný poměr surovin.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Těsto na perníčky, linecké cukroví nebo jiné vánoční pečivo musí být dostatečně pevné, abyste ho mohli vyválet, vtlačit do formiček nebo z něj vytvarovat kuličky. Co však dělat, když se drolí a proč se to stává?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.12.2024

Mrví se vám těsto na vánoční cukroví? Klíčem k úspěchu je správný poměr surovin.

Těsto na perníčky, linecké cukroví nebo jiné vánoční pečivo musí být dostatečně pevné, abyste ho mohli vyválet, vtlačit do formiček nebo z něj vytvarovat kuličky. Co však dělat, když se drolí a proč se to stává?

Co způsobuje drolení těsta?

Důvodů drolení těsta je hned několik:

  • Nesprávný poměr surovin – nejčastější příčina, proč se těsto drolí. Při pečení vánočního cukroví používejte jen ověřené recepty, které vám zaručí ty nejlepší výsledky.
  • Nekvalitní suroviny – při nákupu surovin na vánoční cukroví zbytečně nešetřete. Nekvalitní mouka s nízkým obsahem lepku či levný tuk mohou způsobit, že se těsto dobře nespojí a během hnětení nebo válení se bude drobit.
  • Nevhodná příprava – spěcháte a pečení nevěnujete dostatek času a pozornosti? I přesto, že mnohá těsta na vánoční cukroví jsou hotová za velmi krátkou dobu, vyžadují důkladný přístup. Ujistěte se, že jste těsto dobře prohnětli a v míse nebo na pracovní desce nic nezůstalo.
  • Nesprávná teplota surovin – všechny suroviny na vánoční cukroví musí mít pokojovou teplotu. Díky tomu se bez problémů spojí.

Příprava receptu Mrví se vám těsto na vánoční cukroví? Klíčem k úspěchu je správný poměr surovin., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Co dělat, aby se těsto nedrolilo?

Proti drolení těsta můžete bojovat těmito tipy:

  • Přilijte tekutinu – těsto se často drolí, protože je velmi suché. Přilijte do něj proto více tekutiny, kterou jste používali při jeho přípravě. Například v případě perníčků to může být med.
  • Přidejte tuk – platí zde to samé jako u tekutiny. Těsto mnohdy nechce držet, protože v něm není dostatek tuku. Postupně do něj proto přidejte máslo, Heru nebo sádlo.
  • Těsto dobře prohněťte – aby se jednotlivé suroviny spojily a držely, musíte je dobře prohnětat. Dávejte si ale pozor. Těsta na vánoční cukroví nemůžete hníst příliš dlouho, protože by se v nich mohl rozpustit použitý tuk. Pracujte proto svižně.
  • Nakupujte kvalitní suroviny – v neposlední řadě nezapomínejte na kvalitní suroviny, které zajistí polovinu úspěchu. V obchodech vybírejte mouku, cukr a další ingredience, které používáte i běžně během roku a máte je otestované.

Správný poměr surovin na oblíbené vánoční cukroví

Chcete-li mít jistotu, že se vám vánoční cukroví povede a těsto se nebude drobit, držte se ověřených postupů a receptů.

Na to nejlepší linecké těsto, které se netrhá a nelepí, používejte poměr 3:2:1. To znamená, že na 300 g mouky použijete 200 g másla (nebo jiného tuku) a 100 g cukru.

Podobný poměr platí u vanilkových rohlíčků. Na jejich přípravu budete potřebovat 3 díly mouky a 2 díly másla, přičemž cukr zpravidla upravujete podle svých potřeb.

U pracen není určený přesný poměr mouky a másla. Jejich množství se odvíjí od receptu. Obvykle se však setkáte s 300 g mouky a 150 až 200 g tuku.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář