Mikrovlnky jsou neoddělitelnou součástí našich kuchyní. Výrazně nám usnadňují práci, protože kromě ohřívání nabízejí i mnoho dalších praktických funkcí, jako je například grilování nebo vaření. I přes mnoho výhod jsou však stále spojovány s obavami o zdraví. Na některé z nich jsme se v tomto článku podívali a objasnili je.
Mikrovlnky jsou neoddělitelnou součástí našich kuchyní. Výrazně nám usnadňují práci, protože kromě ohřívání nabízejí i mnoho dalších praktických funkcí, jako je například grilování nebo vaření. I přes mnoho výhod jsou však stále spojovány s obavami o zdraví. Na některé z nich jsme se v tomto článku podívali a objasnili je.
Na začátek je důležité pochopit, jak mikrovlnky fungují. Jejich základem je generátor vln, tzv. magnetron, který vytváří mikrovlnné záření. To se následně přenáší přímo dovnitř spotřebiče, kde proniká do jídla či nápoje. Mikrovlny způsobují, že molekuly v jídle vibrují, čímž se vytváří teplo a daný pokrm se ohřívá.
Mikrovlny jsou vysokofrekvenční rádiové vlny, které se kromě mikrovlnek využívají i v jiných oblastech. Setkat se s nimi můžete například v telekomunikacích nebo v rámci televizního vysílání.
Když se řekne mikrovlnné záření, mnozí se začnou obávat toho, jaké všechny negativní důsledky může mít, když se mu vystaví. Pravdou však je, že při používání mikrovlnky s tímto typem záření nikdy nepřicházíte do styku. Jak je to možné?
Mikrovlnky disponují několika ochrannými vrstvami skla a kovu. Všechno záření, které tedy vyprodukují, je bezpečně uzavřeno přímo v nich. Nemluvě o tom, že spotřebič můžete zapnout pouze tehdy, když je zavřený. Po jeho otevření se program ohřevu, grilování či vaření okamžitě vypíná.
Zároveň je důležité dodat, že mikrovlnky vyrábějí neionizující záření. To je podobné tomu, které produkuje například váš telefon. Nemusíte se ho proto vůbec obávat.
Abyste však předešli jakémukoli kontaktu s mikrovlnkou a jejími vlnami, uděláte dobře, když se budete držet základních pravidel a doporučení od výrobce. To znamená, že během ohřevu budete v dostatečné vzdálenosti od spotřebiče (alespoň 30 cm) a před jeho použitím se ujistíte, že je všechno v pořádku. To znamená, že není poškozený nebo příliš starý.
Zároveň nesmíme zapomínat, že bezpečnost mikrovlnných trub potvrzuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle ní můžete spotřebič používat bez jakýchkoli obav.
Otázkou však zůstává, jak mikrovlnka ovlivňuje potraviny? Snižuje jejich kvalitu nebo obsah živin?
Pravdou je, že každá tepelná úprava určitým způsobem degraduje množství vitamínů a minerálů, které suroviny obsahují. Dokonce platí, že čím déle maso, zeleninu nebo cokoli jiného připravujete, tím více zdraví prospěšných složek ztratí.
Tepelná úprava v mikrovlnkách je krátká, proto často vede k tomu, že potraviny ztratí méně živin než při běžném vaření, pečení nebo grilování. Všechno však závisí na daných surovinách, zvoleném programu či samotném spotřebiči.
Pozor si dávejte hlavně na větší kusy potravin, jako je například silnější plátek masa. Do takových jídel pronikají mikrovlny velmi těžko, kvůli čemuž se může stát, že některé jejich části nebudou ohřáté natolik, aby se v nich zničily nebezpečné mikroorganismy. V takových případech jídlo vždy dobře zkontrolujte a zjistěte, zda v některé části není vlažné. A po skončení programu ho chvíli nechte v mikrovlnce, aby se v něm teplo postupně rozložilo.
Mikrovlnky mohou být nebezpečné v případě, že v nich ohříváte jídlo zabalené v plastovém obalu. Ten totiž obsahuje různé sloučeniny, které do jídla uvolňují škodlivé látky. K nim patří například bisfenol-A (BPA), který dokáže negativně ovlivňovat hormonální stabilitu.
Kromě toho byste při ohřívání neměli používat ani kovové nebo hliníkové nádoby. Od těchto materiálů se vlny, které mikrovlnka produkuje, odrážejí a mohou vést k jejímu poškození.
Pokud chcete využívat mikrovlnku naplno a bez obav, držte se následujících rad:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě