NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Nadýchaná kávová pěna s čokoládou, kterou můžete použít i k plnění vánočního cukroví.
Nadýchaná kávová pěna s čokoládou, kterou můžete použít i k plnění vánočního cukroví.
Recept Nadýchaná kávová pěna s čokoládou, kterou můžete použít i k plnění vánočního cukroví.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Během Vánoc se na stolech objevují různé zákusky. Klasikou je vánoční cukroví, jako například pařížské rohlíčky nebo linecké cukroví, které jsou doplněné o marmeládu nebo různé druhy náplní. Některé domácnosti však nedají dopustit ani na krémové řezy či dokonce krásně ozdobené dorty. Chtěli byste letos připravit něco nového, ale nemáte dostatek inspirace? Vyzkoušejte tuto univerzální kávovou pěnu.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   17.11.2024

Nadýchaná kávová pěna s čokoládou, kterou můžete použít i k plnění vánočního cukroví.

Během Vánoc se na stolech objevují různé zákusky. Klasikou je vánoční cukroví, jako například pařížské rohlíčky nebo linecké cukroví, které jsou doplněné o marmeládu nebo různé druhy náplní. Některé domácnosti však nedají dopustit ani na krémové řezy či dokonce krásně ozdobené dorty. Chtěli byste letos připravit něco nového, ale nemáte dostatek inspirace? Vyzkoušejte tuto univerzální kávovou pěnu.

Kávová pěna jako náplň do vánočního cukroví

Vánoční cukroví můžete plnit různými náplněmi. Obvykle se používají máslové krémy, které dobře ztuhnou. Oblíbené jsou také náplně z ořechů nebo máku, které lze ochutit voňavým kořením, jako je skořice, vanilka nebo muškátový oříšek.

Kávová náplň je méně tradiční, ale to neznamená, že ji nemůžete na Vánoce použít. Právě naopak. Skvěle se hodí například do plněných ořechů nebo pečených či nepečených košíčků. Má výraznou chuť, díky které perfektně doplňuje jemné a křehké těsto. Navíc její příprava není vůbec složitá.

Netradiční, ale přitom výborný dezert

Kávovou pěnu, jejíž recept najdete níže v článku, můžete využít dvěma způsoby. Buď s ní naplníte své oblíbené vánoční cukroví, nebo si z ní připravíte samostatný nepečený dezert.

Takový kávový dezert je ideální ve chvílích, kdy nestíháte péct složité vánoční cukroví, ale přesto chcete mít něco na vánočním stole. Hotový ho budete mít do půl hodiny, přičemž uložený na chladném a tmavém místě by vám měl vydržet přibližně týden.

TIP: Kávovou pěnu nemusíte podávat jen během Vánoc. Klidně si ji připravte i v jiných měsících roku.

Recept na výbornou kávovou pěnu s čokoládou

Na jemnou, lehkou a nadýchanou kávovou pěnu budete potřebovat:

  • 1 šálek jogurtu typu Skyr (můžete ho nahradit řeckým jogurtem)
  • polovinu tabulky tmavé čokolády
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíci želatiny v prášku
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžičku instantní kávy

Postup:

  1. Želatinu dáme do sklenice nebo misky, zalijeme studenou vodou a mícháme, dokud se nerozpustí. Aby se želatina rozpustila co nejlépe, krátce ji zahřejeme v mikrovlnné troubě. Dáváme si však pozor, aby nevřela.
  2. Zatímco želatina chladne, do misky přidáme jogurt, cukr a všechno důkladně vyšleháme.
  3. Do jogurtu přidáme instantní kávu, vychladlou želatinu a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí.
  4. Připravenou hmotu nalijeme do obdélníkové nádoby (například do formy na chléb) a dáme do lednice ztuhnout.
  5. Ztuhlou pěnu vyjmeme z lednice, nakrájíme na čtverečky nebo obdélníky, polijeme čokoládovou polevou a znovu dáme do lednice alespoň na 1 až 2 hodiny.

Pokud chcete pěnu použít k plnění koláčů, pracujte s ní ihned poté, co jednotlivé suroviny promícháte.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář