Piškotové těsto je nejen jednoduché, ale i univerzální. Použít se dá na desítky způsobů. Ideální je na přípravu řezů, rolád či dokonce dortů. Chtěli byste, aby bylo ještě lepší a chutnější? Vyzkoušejte některé z těchto triků.
Piškotové těsto je nejen jednoduché, ale i univerzální. Použít se dá na desítky způsobů. Ideální je na přípravu řezů, rolád či dokonce dortů. Chtěli byste, aby bylo ještě lepší a chutnější? Vyzkoušejte některé z těchto triků.
Pokud chcete, aby těsto chutnalo dobře a podařilo se vám, používejte jen kvalitní a ověřené suroviny, na které se můžete spolehnout.
Zároveň platí, že je klíčové držet se zvoleného receptu. V některých se zmiňuje hladká mouka, v jiných zase polohrubá. Ingredience nezaměňujte a používejte je ve správném poměru. Jen tak si zajistíte ty nejlepší výsledky.
TIP: Jednotlivé suroviny by měly mít podobnou teplotu. Před pečením je proto vytáhněte z lednice nebo přineste ze spíže a nechte je alespoň jednu či dvě hodiny na kuchyňské lince.
O nadýchanou strukturu se v piškotovém těstě stará více ingrediencí. Kromě prášku do pečiva jsou to také bílky. Ty je však třeba správně vyšlehat. Jinak si neudělají svou práci.
Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte je samostatně. Šlehejte, dokud nevznikne hustý a pevný sníh. Před použitím ještě zkontrolujte, zda se na dně misky nenacházejí bílky v tekutém stavu. Pokud ano, pokračujte ve šlehání.
Piškotové těsto se zpravidla ochucuje krystalovým nebo moučkovým cukrem. Kromě něj však můžete použít i jiné suroviny:
TIP: Do těsta se zpravidla přidává voda, která ho mírně naředí a zajistí dokonalou konzistenci. Pokud však máte po ruce minerálku, použijte tu. Těsto bude díky ní nadýchanější.
Jednotlivé suroviny míchejte opatrně a krátce. Jakmile si všimnete, že se všechny spojily, těsto vlijte do dortové formy nebo na plech a ihned pečte. Platí, že čím méně s ním budete pracovat, tím bude nadýchanější a chutnější.
Ideální teplota na pečení piškotového těsta je 160 až 170 °C. Při takových hodnotách se nemusíte obávat nerovnoměrného propečení, spálení nebo jiných komplikací.
Délka pečení závisí na velikosti těsta. Je proto důležité, abyste ho sledovali a před vytažením otestovali pomocí špejle. Zpravidla však piškotu stačí 15 až 20 minut v troubě.
Chtěli byste povýšit své piškotové těsto na novou úroveň? Přidejte do něj něco navíc. Skvělé jsou například:
TIP: Sušené ovoce může být velmi tvrdé, proto ho před použitím namočte do rumu, sirupu nebo vody.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě