NejRecept.cz Dezerty Koláče Nadýchané a chutné piškotové těsto? Vyzkoušejte ověřené triky babiček, se kterými se vždy podaří.
Nadýchané a chutné piškotové těsto? Vyzkoušejte ověřené triky babiček, se kterými se vždy podaří.
Recept Nadýchané a chutné piškotové těsto? Vyzkoušejte ověřené triky babiček, se kterými se vždy podaří.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Piškotové těsto je nejen jednoduché, ale i univerzální. Použít se dá na desítky způsobů. Ideální je na přípravu řezů, rolád či dokonce dortů. Chtěli byste, aby bylo ještě lepší a chutnější? Vyzkoušejte některé z těchto triků.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.1.2025

Nadýchané a chutné piškotové těsto? Vyzkoušejte ověřené triky babiček, se kterými se vždy podaří.

Piškotové těsto je nejen jednoduché, ale i univerzální. Použít se dá na desítky způsobů. Ideální je na přípravu řezů, rolád či dokonce dortů. Chtěli byste, aby bylo ještě lepší a chutnější? Vyzkoušejte některé z těchto triků.

Klíčové jsou kvalitní suroviny

Pokud chcete, aby těsto chutnalo dobře a podařilo se vám, používejte jen kvalitní a ověřené suroviny, na které se můžete spolehnout.

Zároveň platí, že je klíčové držet se zvoleného receptu. V některých se zmiňuje hladká mouka, v jiných zase polohrubá. Ingredience nezaměňujte a používejte je ve správném poměru. Jen tak si zajistíte ty nejlepší výsledky.

TIP: Jednotlivé suroviny by měly mít podobnou teplotu. Před pečením je proto vytáhněte z lednice nebo přineste ze spíže a nechte je alespoň jednu či dvě hodiny na kuchyňské lince.

Mohlo by vás zajímat:
Základní recept na kakaový korpus
Základní recept na kakaový korpus

Bílky pořádně vyšlehejte

O nadýchanou strukturu se v piškotovém těstě stará více ingrediencí. Kromě prášku do pečiva jsou to také bílky. Ty je však třeba správně vyšlehat. Jinak si neudělají svou práci.

Bílky oddělte od žloutků a vyšlehejte je samostatně. Šlehejte, dokud nevznikne hustý a pevný sníh. Před použitím ještě zkontrolujte, zda se na dně misky nenacházejí bílky v tekutém stavu. Pokud ano, pokračujte ve šlehání.

Zvolte správné suroviny na ochucení

Piškotové těsto se zpravidla ochucuje krystalovým nebo moučkovým cukrem. Kromě něj však můžete použít i jiné suroviny:

  • Citrónová kůra – postará se o příjemný svěží podtón. Do těsta stačí přidat jen jednu či dvě lžičky.
  • Vanilka – sáhnout můžete buď po vanilkovém cukru, nebo extraktu. Pokud se rozhodnete pro extrakt, mějte na paměti, že je silnější a výraznější než cukr. Proto s ním pracujte opatrně.
  • Kakao – piškot nejen ochutí, ale také obarví. Před přidáním ho prosejte, aby se v těstě nenacházely hrudky.
  • Alkohol – do piškotového těsta se hodí rum nebo amaretto, které mají výrazné aroma.

TIP: Do těsta se zpravidla přidává voda, která ho mírně naředí a zajistí dokonalou konzistenci. Pokud však máte po ruce minerálku, použijte tu. Těsto bude díky ní nadýchanější.

Buďte opatrní

Jednotlivé suroviny míchejte opatrně a krátce. Jakmile si všimnete, že se všechny spojily, těsto vlijte do dortové formy nebo na plech a ihned pečte. Platí, že čím méně s ním budete pracovat, tím bude nadýchanější a chutnější.

Nastavte správnou teplotu pečení

Ideální teplota na pečení piškotového těsta je 160 až 170 °C. Při takových hodnotách se nemusíte obávat nerovnoměrného propečení, spálení nebo jiných komplikací.

Délka pečení závisí na velikosti těsta. Je proto důležité, abyste ho sledovali a před vytažením otestovali pomocí špejle. Zpravidla však piškotu stačí 15 až 20 minut v troubě.

Přidejte do těsta něco navíc

Chtěli byste povýšit své piškotové těsto na novou úroveň? Přidejte do něj něco navíc. Skvělé jsou například:

  • kousky ořechů,
  • strouhaná čokoláda,
  • sušené ovoce,
  • káva,
  • kokos.

TIP: Sušené ovoce může být velmi tvrdé, proto ho před použitím namočte do rumu, sirupu nebo vody.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář