Bábovka patří mezi nejoblíbenější koláče, které milují děti i dospělí. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Navíc ji můžete upéct na nespočet způsobů. Přidat do ní můžete čokoládu, rozinky, ořechy či dokonce čerstvé ovoce. Jak však zajistit, aby se vám vždy podařila a byla dokonalá?
Bábovka patří mezi nejoblíbenější koláče, které milují děti i dospělí. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Navíc ji můžete upéct na nespočet způsobů. Přidat do ní můžete čokoládu, rozinky, ořechy či dokonce čerstvé ovoce. Jak však zajistit, aby se vám vždy podařila a byla dokonalá?
Pokud chcete, aby se vám bábovka vyklopila bez jakýchkoliv problémů, musíte formu především dobře vymazat a vysypat. Tímto způsobem se nepřilepí na okraje a po vychladnutí ji snadno dostanete ven.
Formu mažte důkladně. Nezapomeňte ani na nejmenší záhyby a střed formy, kde by se bábovka mohla zachytit. Nejlepší na vymazání je máslo, olej nebo sádlo. Skvěle vám ale pomůže i olej ve spreji, který celý proces přípravy formy značně usnadní.
Po vymazání přichází na řadu vysypání formy. K tomu vám výborně poslouží hrubá mouka, strouhanka nebo krupice. Případně použijte kokos, který bábovce dodá příjemnou chuť.
Bábovku jste upekli a bez problémů vyklopili, ale zjistili jste, že má velmi zvláštní vůni nebo chuť? Důvodem mohou být nečistoty v záhybech, které tam zůstaly z předchozího pečení. Před použitím formu proto dobře zkontrolujte a namísto myčky ji raději čistěte ručně. Zajistíte si, že v ní skutečně nic nezůstane a při dalším použití nezmění chuť bábovky.
Zdroj: Unsplash.com
Na trhu dnes najdete nespočetné množství forem na bábovku. Mnohé mají zajímavé tvary a záhyby, díky kterým vypadá výsledný koláč jako hotové umělecké dílo. Která z nich vám však zajistí, že se bábovka podaří a vyklopí?
Čím méně záhybů forma má, tím bude vyklopení jednodušší. Samozřejmě, to platí jen v případě, že ji dobře vymažete a vysypete. Z materiálů je sázkou na jistotu keramika, litina a kamenina, které velmi dobře vedou teplo, takže bábovka se v nich upeče rovnoměrně. Kromě nich jsou populární i silikonové a teflonové formy, které nemusíte nijak mazat ani vysypávat.
Bábovku nikdy nevyklápějte hned po upečení. Když ji vytáhnete z trouby, nechte ji vychladnout, poté formu přikryjte talířem a pomalu ji překlopte. Bábovka by měla z formy sama vypadnout. Pokud by se vám náhodou někde přilepila, zkuste s formou mírně zatřást. Případně velmi opatrně použijte nožík.
Bábovka se nemusí dobře vyklopit ani tehdy, když použijete nesprávný poměr jednotlivých surovin. Před jejím pečením se proto snažte najít recept, který vyzkoušelo už více lidí.
Tip: Bábovka bude nadýchaná a vláčná, když oddělíte žloutky od bílků. Žloutky následně vyšlehejte s cukrem, přičemž do bílků můžete přidat špetku soli.
Bábovka, která se nevyklopí dobře, zklame mnohé. Místo toho, abyste ji vyhazovali, ji můžete použít k přípravě sladkých a chutných ovocných pohárů.
Těsto z bábovky stačí nadrobit na menší kousky, vložit do pohárů a zalít smetanovým krémem nebo pudinkem. Dezert nezapomeňte ještě doplnit čerstvým ovocem, vložit alespoň na hodinu do ledničky a můžete jej podávat.
1. Hrnková čokoládová bábovka, která je díky jedné surovině jemná a šťavnatá
Hrnková bábovka, která je dokonalá. Výrazná čokoládová chuť a ta šťavnatost, která je výrazná díky nastrouhaným jablkům. Právě jablka jí dodávají skvělou jemnost a šťavnatost. Určitě vyzkoušejte. Já jsem ji dělala bez čokoládové polevy, ale tu, kdo chce, může přidat. Autor: Karambola
2. Tvarohová bábovka - můj nejlepší recept.
Jemná a šťavnatá tvarohová bábovka. Během pečení se vytvoří krásný mramorový vzor. Autor: Romana V.
3. Hrnkový recept na nejlepší kokosovou RAFFAELLO bábovku.
Kokosová RAFFAELLO Bábovka. Vychutnejte si chuť raffaella v domácí bábovce plné kokosu. Jednoduchý, ale lahodný hrnkový recept na každou příležitost.
4. Banánovo jablečná zdravá bábovka s ovesnými vločkami bez cukru a mouky z 5 surovin.
Objevte naši banánovo jablečnou zdravou bábovku, která je ideálním řešením pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou alternativu k tradičním dezertům. Tato bábovka, připravená bez přidání cukru a mouky, je plná přirozené sladkosti z dozrálých banánů a šťavnatých jablek. Ovesné vločky dodávají bábovce příjemnou texturu a zároveň jsou skvělým zdrojem vlákniny.
5. Fantastická smetanová bábovka na způsob Tiramisu
Už je asi docela známe, že u nás doma fičíme na tiramisu dezertu. Dnes jsem objevila recept na tiramisu bábovku, tak jsem musela hned vyzkoušet. K šálku čaje jako stvořená. Autor: Mineralka
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě