NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Vanilkové rohlíčky Nepovedené vanilkové rohlíčky, které se roztékají a lámou? Na vině může být máslo i trouba.
Nepovedené vanilkové rohlíčky, které se roztékají a lámou? Na vině může být máslo i trouba.
Recept Nepovedené vanilkové rohlíčky, které se roztékají a lámou? Na vině může být máslo i trouba.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Možná se to na první pohled nezdá, ale při pečení vanilkových rohlíčků můžete udělat různé menší i větší chyby, kvůli kterým se nemusí podařit. Někdy se roztékají, jindy se lámou, nejsou chutné nebo jsou příliš tvrdé. Proč tyto problémy nastávají a jak se jim vyhnout?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   16.12.2024

Nepovedené vanilkové rohlíčky, které se roztékají a lámou? Na vině může být máslo i trouba.

Možná se to na první pohled nezdá, ale při pečení vanilkových rohlíčků můžete udělat různé menší i větší chyby, kvůli kterým se nemusí podařit. Někdy se roztékají, jindy se lámou, nejsou chutné nebo jsou příliš tvrdé. Proč tyto problémy nastávají a jak se jim vyhnout?

Když je těsto drobivé nebo měkké a lepivé

První problém při přípravě vanilkových rohlíčků může nastat už tehdy, když začnete zpracovávat jejich těsto. To může být příliš suché, kvůli čemu z něj nejdou tvarovat pěkné rohlíčky. Důvodů, proč se to děje, je více. Obvykle jde o nesprávný poměr surovin, kdy do těsta přidáte příliš mnoho mouky nebo mletých ořechů. Ty pak nechtějí držet a drobí se.

Nesprávný poměr surovin však může vést i k dalšímu problému, kterým je měkké a lepivé těsto. V takových případech jste naopak použili příliš mnoho tuku nebo jiných mokrých ingrediencí.

Nejlépe uděláte, když se při pečení vanilkových rohlíčků budete držet ověřeného poměru mouky a másla, kterým je 3:2. To znamená, že na tři díly mouky přidáte dva díly másla. Ostatní suroviny, jako je moučkový či vanilkový cukr, ořechy a rum, přidávejte už podle chuti a vlastních preferencí.

Lámání způsobují zejména zvolené suroviny

Lámání rohlíčků je další problém, se kterým se během Vánoc setkávají mnozí. Příčiny mohou být:

  • Nevhodně zvolené suroviny – platí to zejména v případě nekvalitních surovin nebo tehdy, když se rozhodnete některé z nich nahradit. Skvělým příkladem je máslo. To rohlíčky zvláční, zajistí jejich skvělou chuť a pevnost. Pokud ho však nahradíte margarínem, výsledné cukroví může být příliš křehké a při manipulaci se bude lámat.
  • Dlouhé hnětení – když těsto hnětete dlouho, je stále více lepkavé. To vás automaticky nabádá k tomu, abyste přidávali větší množství mouky, kvůli čemuž se mohou rohlíčky drobit a být velmi křehké i po upečení. Jakmile jednotlivé ingredience spojíte, těsto jen párkrát promíchejte, dejte ho alespoň na 30 minut do lednice a až poté pokračujte v pečení.
  • Nesprávná tloušťka rohlíčků – vanilkové rohlíčky jsou obecně tlustší. Kdyby byly tenké, mohly by se po upečení velmi snadno polámat.
  • Nevhodná manipulace – s rohlíčky manipulujte opatrně – a to jak při obalování, tak i tehdy, když je budete ukládat do dóz. Dále dbejte i na skladování. Ujistěte se, že vánoční cukroví je na chladném, tmavém a suchém místě.

Rozteklé vanilkové rohlíčky

Těsto se vám povedlo a mohli jste z něj vytvarovat pěkné vanilkové rohlíčky. Plech jste vložili do trouby, ale po tom, co jste ho z ní vytáhli, na něm byly jen velké neidentifikovatelné hromádky. Co se pokazilo? Problémem je obvykle měkké těsto, které jste nedali před pečením do lednice nebo s kterým jste příliš dlouho pracovali.

Někdy za roztečení rohlíčků může i nekvalitní mouka či dokonce nedostatečně vyhřátá trouba. V té se cukroví místo rychlého upečení roztopí.

Tvrdé a suché vanilkové rohlíčky

Pokud jsou vaše vanilkové rohlíčky po upečení tvrdé a suché, obvykle za to může nedostatek másla. Pamatujte na to, že nejlepších výsledků dosáhnete, když ke třem dílům mouky přidáte dva díly tuku. Určitě ho proto nevynechávejte ani jeho množství nesnižujte.

Tvrdost a suchost může způsobovat i příliš dlouhé pečení. Většině rohlíčků stačí jen 10 minut, aby byly hotové. Výsledné cukroví přitom nemá být hnědé, ale jen mírně zlatavé.

Cukr, který na rohlíčcích nechce držet

Aby moučkový cukr na rohlíčcích držel, musíte je v něm obalovat krátce po vytažení z trouby. Zde je ale důležité vystihnout správný čas. Pokud totiž budete rohlíčky obalovat okamžitě po upečení, mohou být velmi křehké a lámat se. Nemluvě o tom, že byste se mohli popálit. Na druhou stranu, když budete čekat dlouho, rohlíčky budou studené a cukr na nich nebude držet.

Kdy je tedy ten správný čas na obalování?

Nejlepší čas na obalování rohlíčků je pár minut (2 až 3 minuty) po tom, co je vytáhnete z trouby. Za tento čas stihnou mírně vychladnout (ale ne příliš) a zpevnit se, takže se s nimi bude dobře pracovat.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář