Možná se to na první pohled nezdá, ale při pečení vanilkových rohlíčků můžete udělat různé menší i větší chyby, kvůli kterým se nemusí podařit. Někdy se roztékají, jindy se lámou, nejsou chutné nebo jsou příliš tvrdé. Proč tyto problémy nastávají a jak se jim vyhnout?
Možná se to na první pohled nezdá, ale při pečení vanilkových rohlíčků můžete udělat různé menší i větší chyby, kvůli kterým se nemusí podařit. Někdy se roztékají, jindy se lámou, nejsou chutné nebo jsou příliš tvrdé. Proč tyto problémy nastávají a jak se jim vyhnout?
První problém při přípravě vanilkových rohlíčků může nastat už tehdy, když začnete zpracovávat jejich těsto. To může být příliš suché, kvůli čemu z něj nejdou tvarovat pěkné rohlíčky. Důvodů, proč se to děje, je více. Obvykle jde o nesprávný poměr surovin, kdy do těsta přidáte příliš mnoho mouky nebo mletých ořechů. Ty pak nechtějí držet a drobí se.
Nesprávný poměr surovin však může vést i k dalšímu problému, kterým je měkké a lepivé těsto. V takových případech jste naopak použili příliš mnoho tuku nebo jiných mokrých ingrediencí.
Nejlépe uděláte, když se při pečení vanilkových rohlíčků budete držet ověřeného poměru mouky a másla, kterým je 3:2. To znamená, že na tři díly mouky přidáte dva díly másla. Ostatní suroviny, jako je moučkový či vanilkový cukr, ořechy a rum, přidávejte už podle chuti a vlastních preferencí.
Lámání rohlíčků je další problém, se kterým se během Vánoc setkávají mnozí. Příčiny mohou být:
Těsto se vám povedlo a mohli jste z něj vytvarovat pěkné vanilkové rohlíčky. Plech jste vložili do trouby, ale po tom, co jste ho z ní vytáhli, na něm byly jen velké neidentifikovatelné hromádky. Co se pokazilo? Problémem je obvykle měkké těsto, které jste nedali před pečením do lednice nebo s kterým jste příliš dlouho pracovali.
Někdy za roztečení rohlíčků může i nekvalitní mouka či dokonce nedostatečně vyhřátá trouba. V té se cukroví místo rychlého upečení roztopí.
Pokud jsou vaše vanilkové rohlíčky po upečení tvrdé a suché, obvykle za to může nedostatek másla. Pamatujte na to, že nejlepších výsledků dosáhnete, když ke třem dílům mouky přidáte dva díly tuku. Určitě ho proto nevynechávejte ani jeho množství nesnižujte.
Tvrdost a suchost může způsobovat i příliš dlouhé pečení. Většině rohlíčků stačí jen 10 minut, aby byly hotové. Výsledné cukroví přitom nemá být hnědé, ale jen mírně zlatavé.
Aby moučkový cukr na rohlíčcích držel, musíte je v něm obalovat krátce po vytažení z trouby. Zde je ale důležité vystihnout správný čas. Pokud totiž budete rohlíčky obalovat okamžitě po upečení, mohou být velmi křehké a lámat se. Nemluvě o tom, že byste se mohli popálit. Na druhou stranu, když budete čekat dlouho, rohlíčky budou studené a cukr na nich nebude držet.
Kdy je tedy ten správný čas na obalování?
Nejlepší čas na obalování rohlíčků je pár minut (2 až 3 minuty) po tom, co je vytáhnete z trouby. Za tento čas stihnou mírně vychladnout (ale ne příliš) a zpevnit se, takže se s nimi bude dobře pracovat.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě