NejRecept.cz Část dne Oběd Obalujete vánoční řízky správně? Díky těmto tipům budou nejlepší a dokonale křupavé.
Obalujete vánoční řízky správně? Díky těmto tipům budou nejlepší a dokonale křupavé.
Recept Obalujete vánoční řízky správně? Díky těmto tipům budou nejlepší a dokonale křupavé.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Řízky jsou hned po rybě druhým nejčastějším pokrmem, který připravujeme během Vánoc. Velmi dobře chutnají, umí skvěle zasytit a jsou příjemnou obměnou po dnech plných kapra či lososa. Víte však, jak je připravit tak, aby byly křupavé a šťavnaté?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.12.2024

Obalujete vánoční řízky správně? Díky těmto tipům budou nejlepší a dokonale křupavé.

Řízky jsou hned po rybě druhým nejčastějším pokrmem, který připravujeme během Vánoc. Velmi dobře chutnají, umí skvěle zasytit a jsou příjemnou obměnou po dnech plných kapra či lososa. Víte však, jak je připravit tak, aby byly křupavé a šťavnaté?

Vyberte dobré maso

Ještě předtím, než se vůbec pustíte do obalování řízků, budete muset vybrat kvalitní a dobré maso. Nejlepší je vepřová krkovice, ale sáhnout můžete i po kuřecím stehně. Někteří dokonce preferují telecí roštěnou.

V případě řízků platí jednoduché pravidlo – čím je maso tučnější, tím je výsledný pokrm šťavnatější. Zajistí vám tak ten nejlepší chuťový zážitek.

TIP: Maso nezapomeňte před obalováním důkladně osolit, aby nebylo mdlé a hosté ho nemuseli solit dodatečně.

V čem vánoční řízky obalovat?

Vánoční řízky obalujte klasicky v trojobalu:

  • Hladká mouka – maso v ní jemně obalte, aby se na něj vejce lépe přichytilo.
  • Vejce – pořádně ho rozšlehejte, aby se s ním dobře pracovalo. Nezapomeňte do něj přidat trochu soli a kapku mléka nebo smetany.
  • Strouhanka – zvolit můžete jemnou i hrubší strukturu (ta je známá i jako “panko strouhanka”). Pro ještě výraznější křupavost do ní můžete přidat rozdrcené kukuřičné lupínky.

Maso se v každé ingredienci obvykle obaluje jen jednou. Pro extra křupavost však postup mírně změňte. Poté, co řízky obalíte v mouce a vejci, je vraťte znovu do mouky, vajíčka a následně je vložte do strouhanky.

Na druhou stranu, když vám jde hlavně o šťavnatost, maso několik hodin před přípravou vložte do mléka.

TIP: Strouhanku po obalení jemně přitlačte, aby se na maso dobře přichytila a při manipulaci s ním příliš neopadávala.

Příprava receptu Obalujete vánoční řízky správně? Díky těmto tipům budou nejlepší a dokonale křupavé., krok 1
Zdroj: Pexels.com

Méně tradiční alternativy ke strouhance

Přestaly vás už bavit řízky v klasickém trojobalu? Vyzkoušejte vyjít ze zajetých kolejí a strouhanku vyměňte za jednu z těchto surovin:

  • Strouhanka s kořením – aby byla klasická strouhanka zajímavá, přidejte do ní nějaké výrazné koření nebo čerstvé bylinky.
  • Strouhanka se sýrem – méně tradiční řešení, které povýší řízky na novou úroveň. Sýr stačí jen nastrouhat, přimíchat ke strouhance a maso v ní následně obalit.
  • Ořechy – představují výbornou volbu pro každého, kdo dbá na svůj jídelníček. Před použitím je jen nadrťte a následně jimi nahraďte strouhanku.
  • Semínka – s těmi před použitím nemusíte dělat nic, protože jsou velmi malá. Maso v nich obalte a usmažte.
  • Prášek z bedel – máte doma sušené bedly? Rozdrťte je a vzniklý prášek použijte na obalování řízků. Ty budou mít velmi zajímavý, mírně houbový podtón.

Jak si zajistit, že vánoční řízky budou křupavé?

Pokud chcete, aby byly řízky extra křupavé, do strouhanky přidejte podrcené kukuřičné lupínky. Jejich velkou výhodou je to, že nejsou chuťově výrazné, takže nijakým způsobem neovlivní chuť řízků.

Kukuřičné lupínky můžete nahradit i krekry. Tady si ale dávejte pozor na to, že jsou samy o sobě velmi slané, proto snižte množství soli, které použijete na maso před obalováním.

Křupavost dále podpoří i rychlá práce. Poté, co řízky obalíte, zbytečně nečekejte a hned je smažte. Pokud je totiž necháte ležet obalené na talíři několik hodin, strouhanka zvlhne a nebude tak dobrá.

V neposlední řadě myslete na samotný olej. Vybírejte kvalitní druhy, které předtím, než do nich maso ponoříte, dobře rozehřejte. Po vysmažení řízky umístěte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný olej, a ihned je podávejte.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář