Řízky jsou hned po rybě druhým nejčastějším pokrmem, který připravujeme během Vánoc. Velmi dobře chutnají, umí skvěle zasytit a jsou příjemnou obměnou po dnech plných kapra či lososa. Víte však, jak je připravit tak, aby byly křupavé a šťavnaté?
Řízky jsou hned po rybě druhým nejčastějším pokrmem, který připravujeme během Vánoc. Velmi dobře chutnají, umí skvěle zasytit a jsou příjemnou obměnou po dnech plných kapra či lososa. Víte však, jak je připravit tak, aby byly křupavé a šťavnaté?
Ještě předtím, než se vůbec pustíte do obalování řízků, budete muset vybrat kvalitní a dobré maso. Nejlepší je vepřová krkovice, ale sáhnout můžete i po kuřecím stehně. Někteří dokonce preferují telecí roštěnou.
V případě řízků platí jednoduché pravidlo – čím je maso tučnější, tím je výsledný pokrm šťavnatější. Zajistí vám tak ten nejlepší chuťový zážitek.
TIP: Maso nezapomeňte před obalováním důkladně osolit, aby nebylo mdlé a hosté ho nemuseli solit dodatečně.
Vánoční řízky obalujte klasicky v trojobalu:
Maso se v každé ingredienci obvykle obaluje jen jednou. Pro extra křupavost však postup mírně změňte. Poté, co řízky obalíte v mouce a vejci, je vraťte znovu do mouky, vajíčka a následně je vložte do strouhanky.
Na druhou stranu, když vám jde hlavně o šťavnatost, maso několik hodin před přípravou vložte do mléka.
TIP: Strouhanku po obalení jemně přitlačte, aby se na maso dobře přichytila a při manipulaci s ním příliš neopadávala.
Zdroj: Pexels.com
Přestaly vás už bavit řízky v klasickém trojobalu? Vyzkoušejte vyjít ze zajetých kolejí a strouhanku vyměňte za jednu z těchto surovin:
Pokud chcete, aby byly řízky extra křupavé, do strouhanky přidejte podrcené kukuřičné lupínky. Jejich velkou výhodou je to, že nejsou chuťově výrazné, takže nijakým způsobem neovlivní chuť řízků.
Kukuřičné lupínky můžete nahradit i krekry. Tady si ale dávejte pozor na to, že jsou samy o sobě velmi slané, proto snižte množství soli, které použijete na maso před obalováním.
Křupavost dále podpoří i rychlá práce. Poté, co řízky obalíte, zbytečně nečekejte a hned je smažte. Pokud je totiž necháte ležet obalené na talíři několik hodin, strouhanka zvlhne a nebude tak dobrá.
V neposlední řadě myslete na samotný olej. Vybírejte kvalitní druhy, které předtím, než do nich maso ponoříte, dobře rozehřejte. Po vysmažení řízky umístěte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný olej, a ihned je podávejte.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě