NejRecept.cz Sváteční pečení Velikonoce Popeleční středa zahajuje postní období. Víte, jaké tradice se s ní pojí a co se během ní jedlo?
Popeleční středa zahajuje postní období. Víte, jaké tradice se s ní pojí a co se během ní jedlo?
Recept Popeleční středa zahajuje postní období. Víte, jaké tradice se s ní pojí a co se během ní jedlo?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Popeleční středa je oficiálním ukončením masopustu, který začíná po svátku Tří králů. Mnoha věřícím se pojí s přísným půstem, návštěvou kostela a začátkem 40-denního postního období, jehož konec připadá na Velikonoce. Víte, jak trávili Popeleční středu naši předkové a co během ní jedli?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   3.3.2025

Popeleční středa zahajuje postní období. Víte, jaké tradice se s ní pojí a co se během ní jedlo?

Popeleční středa je oficiálním ukončením masopustu, který začíná po svátku Tří králů. Mnoha věřícím se pojí s přísným půstem, návštěvou kostela a začátkem 40-denního postního období, jehož konec připadá na Velikonoce. Víte, jak trávili Popeleční středu naši předkové a co během ní jedli?

Kdy je Popeleční středa?

Datum Popeleční středy, kterou známe i pod názvem Škaredá středa, se každý rok mění. Důvodem je pohyblivý termín Velikonoc. Letos připadla na 5. března, což znamená, že velikonoční svátky budou v těchto termínech:

  • Zelený čtvrtek – 17. duben
  • Velký pátek – 18. duben
  • Bílá sobota – 19. duben
  • Velikonoční neděle – 20. duben
  • Velikonoční pondělí – 21. duben

Co se jí na Popeleční středu?

Během Popeleční středy drží mnozí věřící jeden z nejpřísnějších půstů roku. Ten se vyznačuje tím, že se jí třikrát denně, přičemž jen jednou do sytosti. Z jídelníčku byste měli v tento den vyřadit maso, sladkosti a různé pochutiny, jako jsou například slané snacky. Z nápojů je ideální pít pouze čistou vodu, čaj nebo kávu. Alkohol povolený není.

Na Popeleční středu byste měli jíst jednoduchá jídla, jejichž součástí jsou ryby, zelenina či obiloviny. Naši předkové připravovali bramboráky, rizoto, špenát, zeleninový vývar nebo nějakou hustší houbovou polévku, ke které se podávalo pečivo a dokázala dobře zasytit.

To, co se během tohoto dne jedlo, se však nedá přesně určit. Každý kraj měl své vlastní zvyky. Zatímco někteří jedli třikrát denně, ale střídmě, jiní jen jednou, zato do sytosti.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Šulánky s mákem a cukrem
Šulánky s mákem a cukrem

Změny v kuchyni

Popeleční středa znamenala pro mnoho domácností i větší změny ve vaření a pečení. Místo velkého množství koláčů, koblih a božích milostí se na stolech objevovala střídmější a především bezmasá jídla. Sladkého se příliš mnoho nepeklo, a pokud ano, bývalo to obvykle jen v neděli.

Z kuchyně zmizelo i sádlo, které bylo během masopustu jednou z nejpoužívanějších surovin, a nahradil ho běžný olej.

Postní období však neovlivnilo pouze jídelníčky, ale také to, co lidé dělali během běžných dnů. Masopustní oslavy plné zábavy a tance skončily. Většina proto trávila volné chvíle v klidu doma se svými blízkými.

Recepty vhodné na Popeleční středu

Nevíte, co uvařit na Popeleční středu? Máme pro vás sbírku receptů, které se hodí do postního jídelníčku a budete je mít hotové během několika minut.

1. Zeleninová polévka s krupicovými knedlíčky

Konečně polévka ze zeleniny z mé zahrady. Ta chuť je nesrovnatelná jako když ji připravím ze zeleniny z obchodu.

Recept najdete ZDE

Recept Zeleninová polévka s krupicovými knedlíčky

2. Krémové rizoto s hráškem

Tradiční české rizoto je husté, s mrkví, hráškem, uvařeným kuřecím masem, případně s masem, které jsme obrali z kostí z polévky a ve většině případů je suché. Pravé italské rizoto je mazlavé až řídké, s pořádnou dávkou nastrouhaného parmezánu. Já jsem dnes vařila bez masa, obyčejné hráškové rizoto, do kterého jsem přidala i suché bílé víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept najdete ZDE

Recept Krémové rizoto s hráškem

3. Houbová bramboračka

Já jí dělala dneska na oběd a musím říci, že jsme si pochutnali všichni. Jde to i ze sušených, ale není to ono. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept najdete ZDE

Recept Houbová bramboračka

4. Fantastické bramborové placky se zakysanou smetanou

Fantastické bramborové placky se zakysanou smetanou.

Recept najdete ZDE

Recept Fantastické bramborové placky se zakysanou smetanou

5. Květákový mozeček s hráškem

Něco třeba vařit i pro vegetariány. Není to sice jídlo pro vegany, ale určitě stojí za vyzkoušení. Autor: Naďa I. (Rebeka)

Recept najdete ZDE

Recept Květákový mozeček s hráškem

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář