Popeleční středa je oficiálním ukončením masopustu, který začíná po svátku Tří králů. Mnoha věřícím se pojí s přísným půstem, návštěvou kostela a začátkem 40-denního postního období, jehož konec připadá na Velikonoce. Víte, jak trávili Popeleční středu naši předkové a co během ní jedli?
Popeleční středa je oficiálním ukončením masopustu, který začíná po svátku Tří králů. Mnoha věřícím se pojí s přísným půstem, návštěvou kostela a začátkem 40-denního postního období, jehož konec připadá na Velikonoce. Víte, jak trávili Popeleční středu naši předkové a co během ní jedli?
Datum Popeleční středy, kterou známe i pod názvem Škaredá středa, se každý rok mění. Důvodem je pohyblivý termín Velikonoc. Letos připadla na 5. března, což znamená, že velikonoční svátky budou v těchto termínech:
Během Popeleční středy drží mnozí věřící jeden z nejpřísnějších půstů roku. Ten se vyznačuje tím, že se jí třikrát denně, přičemž jen jednou do sytosti. Z jídelníčku byste měli v tento den vyřadit maso, sladkosti a různé pochutiny, jako jsou například slané snacky. Z nápojů je ideální pít pouze čistou vodu, čaj nebo kávu. Alkohol povolený není.
Na Popeleční středu byste měli jíst jednoduchá jídla, jejichž součástí jsou ryby, zelenina či obiloviny. Naši předkové připravovali bramboráky, rizoto, špenát, zeleninový vývar nebo nějakou hustší houbovou polévku, ke které se podávalo pečivo a dokázala dobře zasytit.
To, co se během tohoto dne jedlo, se však nedá přesně určit. Každý kraj měl své vlastní zvyky. Zatímco někteří jedli třikrát denně, ale střídmě, jiní jen jednou, zato do sytosti.
Popeleční středa znamenala pro mnoho domácností i větší změny ve vaření a pečení. Místo velkého množství koláčů, koblih a božích milostí se na stolech objevovala střídmější a především bezmasá jídla. Sladkého se příliš mnoho nepeklo, a pokud ano, bývalo to obvykle jen v neděli.
Z kuchyně zmizelo i sádlo, které bylo během masopustu jednou z nejpoužívanějších surovin, a nahradil ho běžný olej.
Postní období však neovlivnilo pouze jídelníčky, ale také to, co lidé dělali během běžných dnů. Masopustní oslavy plné zábavy a tance skončily. Většina proto trávila volné chvíle v klidu doma se svými blízkými.
Nevíte, co uvařit na Popeleční středu? Máme pro vás sbírku receptů, které se hodí do postního jídelníčku a budete je mít hotové během několika minut.
1. Zeleninová polévka s krupicovými knedlíčky
Konečně polévka ze zeleniny z mé zahrady. Ta chuť je nesrovnatelná jako když ji připravím ze zeleniny z obchodu.
2. Krémové rizoto s hráškem
Tradiční české rizoto je husté, s mrkví, hráškem, uvařeným kuřecím masem, případně s masem, které jsme obrali z kostí z polévky a ve většině případů je suché. Pravé italské rizoto je mazlavé až řídké, s pořádnou dávkou nastrouhaného parmezánu. Já jsem dnes vařila bez masa, obyčejné hráškové rizoto, do kterého jsem přidala i suché bílé víno. Autor: Naďa I. (Rebeka)
3. Houbová bramboračka
Já jí dělala dneska na oběd a musím říci, že jsme si pochutnali všichni. Jde to i ze sušených, ale není to ono. Autor: Naďa I. (Rebeka)
4. Fantastické bramborové placky se zakysanou smetanou
Fantastické bramborové placky se zakysanou smetanou.
5. Květákový mozeček s hráškem
Něco třeba vařit i pro vegetariány. Není to sice jídlo pro vegany, ale určitě stojí za vyzkoušení. Autor: Naďa I. (Rebeka)
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě