Vánoce se nezadržitelně blíží, což znamená jediné – je čas začít plánovat vánoční pečení. Co péct na začátku prosince a s čím raději počkat, aby se těsto nebo náplň nezkazily? Máme přehledný plán pečení na následující týdny, který vám přípravu výrazně usnadní.
Vánoce se nezadržitelně blíží, což znamená jediné – je čas začít plánovat vánoční pečení. Co péct na začátku prosince a s čím raději počkat, aby se těsto nebo náplň nezkazily? Máme přehledný plán pečení na následující týdny, který vám přípravu výrazně usnadní.
Než se pustíte do samotného pečení, sepište si seznam cukroví, které chcete připravovat. Pro lepší přehled můžete ke každému druhu uvést, kolik dávek budete péct. Vystačí vám jedna, nebo raději připravíte rovnou dvě či tři?
Většina vánočního cukroví, které je bez náplně nebo plněné marmeládou, má dlouhou trvanlivost, takže se nemusíte obávat, že by se větší množství rychle zkazilo. Pozor si však dejte na druhy s máslovými, pudinkovými či jinými krémy. Ty je ideální zkonzumovat do týdne.
Před pečením si také připravte všechny potřebné suroviny. Zajistíte si tak, že vás příprava těsta nebo náplně nezdrží odbíháním do obchodu, a čas strávený v kuchyni se tak neprotáhne z několika hodin na půl dne.
První prosincový týden je ideální na pečení vánočního cukroví, které potřebuje delší čas na změknutí a propojení chutí. Patří sem zejména:
Ořechy a Izidor košíčky zatím ničím neplňte. Krémová nebo jiná náplň by se mohla do Vánoc zkazit.
TIP: Pokud na Vánoce pečete štólu, začněte hned v prvním prosincovém týdnu. Aby dobře chutnala, potřebuje odležet minimálně 2 až 3 týdny.
Zdroj: Unsplash.com
Během druhého týdne se pusťte do pečení:
V tomto týdnu můžete péct prakticky všechny druhy suchého cukroví, které vám ještě zůstaly na seznamu. Stále však platí, že náplně přijdou na řadu později. Hotové cukroví uložte do uzavíratelných nádob na chladné a tmavé místo.
Třetí týden je čas na slepování a plnění upečeného cukroví. Připravte si marmelády, krémy, Nutellu a další náplně, které plánujete použít, a cukroví dokončete tak, aby bylo připraveno k servírování.
Druhy, které chcete zdobit čokoládou, můžete rovnou polévat. Naopak cukroví, které budete posypávat cukrem, jako je linecké, ještě nezdobte – cukr by se po krátké době rozpustil. Posypejte ho až těsně předtím, než ho naservírujete na slavnostní stůl.
Ke konci třetího týdne si naplánujte přípravu nepečeného cukroví, jako jsou:
Poslední dny před Vánocemi věnujte doladění detailů, například posypání lineckého moučkovým cukrem nebo polévání cukroví čokoládou (pokud jste to nestihli ve třetím týdnu).
Pokud máte rádi kynuté koláče, pečte je den před Štědrým dnem nebo přímo na Štědrý den. Na Vánoce se výborně hodí vánočka nebo štědrák.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě