NejRecept.cz Zdravé recepty Recepty s kapustou Příliš kyselé zelí? Toto je důvod, proč byste ho určitě neměli proplachovat.
Příliš kyselé zelí? Toto je důvod, proč byste ho určitě neměli proplachovat.
Recept Příliš kyselé zelí? Toto je důvod, proč byste ho určitě neměli proplachovat.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Naložili jste zelí do sudů a po nějaké době, když jste se rozhodli ho použít, zjistili jste, že je příliš kyselé? Pravděpodobně vás napadlo, že ho propláchnete čistou vodou. To však není to nejlepší řešení. Propláchnutí sice dokáže zbavit zelí ostré kyselosti, ale má řadu nevýhod, kvůli kterým byste se mu měli vyhnout.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   9.11.2024

Příliš kyselé zelí? Toto je důvod, proč byste ho určitě neměli proplachovat.

Naložili jste zelí do sudů a po nějaké době, když jste se rozhodli ho použít, zjistili jste, že je příliš kyselé? Pravděpodobně vás napadlo, že ho propláchnete čistou vodou. To však není to nejlepší řešení. Propláchnutí sice dokáže zbavit zelí ostré kyselosti, ale má řadu nevýhod, kvůli kterým byste se mu měli vyhnout.

Proč je zelí někdy příliš kyselé?

Důvodů, proč zelí získá příliš kyselou chuť, je několik. K těm hlavním patří:

  • Příliš dlouhá fermentace – platí, že čím déle zelí kvasí, tím je kyselejší. Vzniká v něm totiž velké množství kyseliny mléčné.
  • Nesprávná teplota – zelí by mělo kvasit při teplotách od 10 do 15 °C. Vyšší teploty celý proces urychlují, což zvyšuje kyselost.
  • Špatné uzavření nádoby – nádoba, ve které zelí kvasí, by měla být pevně uzavřená, aby se do ní nedostalo příliš mnoho kyslíku. Ten podporuje růst bakterií, které způsobují ostrou a nepříjemnou chuť
  • Nevhodný poměr soli – sůl pomáhá kontrolovat růst bakterií. Když jí je málo, bakterie mléčného kvašení se množí rychleji, což také zvyšuje kyselost.

Příprava receptu Příliš kyselé zelí? Toto je důvod, proč byste ho určitě neměli proplachovat., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Proplachování zelí – proč se mu vyhnout?

Kysané zelí má nespočet výhod. Kromě toho, že ho můžete využít v mnoha pokrmech (včetně pravé vánoční zelňačky), má také velmi příjemnou chuť a skvělé složení. Obsahuje vitamíny A a C, které jsou silnými antioxidanty, jež pomáhají organismu účinně bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětům.

Zelí také obsahuje probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru a trávení. Navíc je bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou draslík, hořčík, železo a vápník, čímž posiluje imunitu a přispívá k celkovému zdraví.

Proplachování zelí vodou sice umí zatočit s nepříjemnou kyselou chutí, ale na druhou stranu zbaví zeleninu kyseliny mléčné, která vzniká při kvašení. Nemluvě o tom, že voda odplaví i další klíčové složky. Zelí proto není z výživového hlediska ani zdaleka tak hodnotné, jak by mělo být.

Dále nezapomeňte, že voda spolu s kyselostí odplaví i tradiční chuť zelí. Výsledkem tak může být mdlá zelenina, která v pokrmu zanikne.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Zelňačka podle Nadi
Zelňačka podle Nadi

Jakými jinými způsoby zbavit zelí kyselosti?

Příliš kyselé zelí může velmi snadno pokazit jakýkoliv pokrm. Jak se však účinně zbavit kyselosti bez použití vody? Stačí vám na to tyto tři suroviny:

  • mrkev,
  • olivový olej,
  • cukr.

Suroviny přidejte k zelí, důkladně vše promíchejte a nechte odstát jednu až dvě hodiny. Poté by mělo být zelí připravené k použití.

Jiným řešením je smíchání syrového zelí s tím nakládaným v poměru 2:1 (dva díly syrového k jednomu dílu kyselého zelí).

Máte doma zelí a nevíte, co z něj připravit? Inspirujte se těmito recepty:

1. Pikantní zelňačka s houbami a smetanou.

Zelňačka se mnohým spojuje se zimou a vánočními svátky. Připravit si ji však můžete kdykoliv. Vhodná je například během sychravého podzimu, kdy vás dokonale zahřeje. Můj recept na zelňačku obsahuje také chilli, proto je určený zejména pro milovníky pikantních jídel. Autor: Ivana Reisingerová

Recept najdete ZDE

Recept Pikantní zelňačka s houbami a smetanou.

2. Zelná polévka z hlávkového zelí

Zelná polévka z hlávkového zelí. Autor: sonizna

Recept najdete ZDE

Recept Zelná polévka z hlávkového zelí

3. Zelňačka bez zahušťování

Výborná polévka z uzených žeber, kysaného zelí bez použití mouky na zahuštění. Dobrou chuť!

Recept najdete ZDE

Recept Zelňačka bez zahušťování

4. Pikantní zelná polévka

Pikantní zelná polévka. Autor receptu: HeMiShEk

Recept najdete ZDE

Recept Pikantní zelná polévka

5. Vánoční kapustnica s houbami a klobásou

Těšíte se už? Vánoční kapustnica s houbami a klobásou.

Recept najdete ZDE

Recept Vánoční kapustnica s houbami a klobásou

6. Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou

Naše tradiční vánoční polévka. Miluji zelí a co vy? Přidáváme i klobásku, vynikající domácí .... tu dělává můj tchán doma v udírně na zahradě. Už se nemohu dočkat letošní, klobásky už visí na dřívku v komoře a suší se. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář