Naložili jste zelí do sudů a po nějaké době, když jste se rozhodli ho použít, zjistili jste, že je příliš kyselé? Pravděpodobně vás napadlo, že ho propláchnete čistou vodou. To však není to nejlepší řešení. Propláchnutí sice dokáže zbavit zelí ostré kyselosti, ale má řadu nevýhod, kvůli kterým byste se mu měli vyhnout.
Naložili jste zelí do sudů a po nějaké době, když jste se rozhodli ho použít, zjistili jste, že je příliš kyselé? Pravděpodobně vás napadlo, že ho propláchnete čistou vodou. To však není to nejlepší řešení. Propláchnutí sice dokáže zbavit zelí ostré kyselosti, ale má řadu nevýhod, kvůli kterým byste se mu měli vyhnout.
Důvodů, proč zelí získá příliš kyselou chuť, je několik. K těm hlavním patří:
Zdroj: Unsplash.com
Kysané zelí má nespočet výhod. Kromě toho, že ho můžete využít v mnoha pokrmech (včetně pravé vánoční zelňačky), má také velmi příjemnou chuť a skvělé složení. Obsahuje vitamíny A a C, které jsou silnými antioxidanty, jež pomáhají organismu účinně bojovat proti oxidačnímu stresu a zánětům.
Zelí také obsahuje probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru a trávení. Navíc je bohaté na vitamíny a minerály, jako jsou draslík, hořčík, železo a vápník, čímž posiluje imunitu a přispívá k celkovému zdraví.
Proplachování zelí vodou sice umí zatočit s nepříjemnou kyselou chutí, ale na druhou stranu zbaví zeleninu kyseliny mléčné, která vzniká při kvašení. Nemluvě o tom, že voda odplaví i další klíčové složky. Zelí proto není z výživového hlediska ani zdaleka tak hodnotné, jak by mělo být.
Dále nezapomeňte, že voda spolu s kyselostí odplaví i tradiční chuť zelí. Výsledkem tak může být mdlá zelenina, která v pokrmu zanikne.
Příliš kyselé zelí může velmi snadno pokazit jakýkoliv pokrm. Jak se však účinně zbavit kyselosti bez použití vody? Stačí vám na to tyto tři suroviny:
Suroviny přidejte k zelí, důkladně vše promíchejte a nechte odstát jednu až dvě hodiny. Poté by mělo být zelí připravené k použití.
Jiným řešením je smíchání syrového zelí s tím nakládaným v poměru 2:1 (dva díly syrového k jednomu dílu kyselého zelí).
Máte doma zelí a nevíte, co z něj připravit? Inspirujte se těmito recepty:
1. Pikantní zelňačka s houbami a smetanou.
Zelňačka se mnohým spojuje se zimou a vánočními svátky. Připravit si ji však můžete kdykoliv. Vhodná je například během sychravého podzimu, kdy vás dokonale zahřeje. Můj recept na zelňačku obsahuje také chilli, proto je určený zejména pro milovníky pikantních jídel. Autor: Ivana Reisingerová
2. Zelná polévka z hlávkového zelí
Zelná polévka z hlávkového zelí. Autor: sonizna
3. Zelňačka bez zahušťování
Výborná polévka z uzených žeber, kysaného zelí bez použití mouky na zahuštění. Dobrou chuť!
4. Pikantní zelná polévka
Pikantní zelná polévka. Autor receptu: HeMiShEk
5. Vánoční kapustnica s houbami a klobásou
Těšíte se už? Vánoční kapustnica s houbami a klobásou.
6. Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou
Naše tradiční vánoční polévka. Miluji zelí a co vy? Přidáváme i klobásku, vynikající domácí .... tu dělává můj tchán doma v udírně na zahradě. Už se nemohu dočkat letošní, klobásky už visí na dřívku v komoře a suší se. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě