Součástí Velikonoc je několik významných dnů, které jsou opředené tradicemi a dlouhou historií. Jedním z nich je Zelený čtvrtek, kterým pro mnohé začíná sváteční období. Víte, jaká je jeho historie, co během něj dělali naši předci a odkud pochází jeho název?
Součástí Velikonoc je několik významných dnů, které jsou opředené tradicemi a dlouhou historií. Jedním z nich je Zelený čtvrtek, kterým pro mnohé začíná sváteční období. Víte, jaká je jeho historie, co během něj dělali naši předci a odkud pochází jeho název?
Zelený čtvrtek, v minulosti označovaný i jako Velký čtvrtek, je jedním z nejdůležitějších dnů velikonočních svátků. To, odkud pochází jeho název, se přesně neví. Někteří tvrdí, že byl inspirován zelení nacházející se v Getsemanské zahradě. Jiní zase říkají, že vznikl transformací německého slova Greindonnerstag, což znamenalo plačtivý čtvrtek, na Gründonnerstag, čili zelený čtvrtek.
Podle starodávných zvyků se na Zelený čtvrtek přestává zvonit, přičemž zvuk zvonů je znovu slyšet až na Bílou sobotu. Jedním z důvodů, proč se tak činí, je skutečnost, že Velikonoce byly podle našich předků magickým obdobím, během něhož se do světa živých vracely duše blízkých, kteří zemřeli. Ty prý mohly způsobit, že zvony přestanou mít svou nadpřirozenou schopnost, kterou bylo odhánění zlých sil a bouřky. Právě proto se během velikonočního období tlumily.
Utlumení zvonů následně vychází i z křesťanských tradic a zvyků. Věřící si tichem připomínají utrpení Ježíše Krista.
Zvyků na Zelený čtvrtek je hned několik. Všechny se liší v závislosti na rodinných tradicích a oblasti, ve které žijete. Obecně však tento den (stejně jako další dny Svatého týdne) slouží k očistě a novým začátkům.
V minulosti lidé obvykle vstávali velmi brzy a omývali se studenou vodou. Ta jim měla zaručit pevné zdraví po celý rok. V některých koutech Česka se také sázel mák a mladí chlapci chodili s řehtačkami po vesnicích či městech, aby vyhnali zlé duchy.
Velikonoce jsou v mnoha směrech o jídle, ale Zelený čtvrtek a Velký pátek byly vždy postní. Lidé jedli méně a zpravidla jednoduchá jídla, která byla hotová během pár minut. Tím, že velikonoční čtvrtek byl označován jako „zelený“, naši předci obvykle jedli zelená jídla. Nejčastěji šlo o špenát, hrášek nebo kopřivu na různé způsoby.
V současnosti se do tradičního jídelníčku dostávají i různé moderní pokrmy, jako je například guacamole, avokádová pomazánka, brokolicová polévka, přívarek z mangoldu, špenátové halušky, těstoviny s pestem z medvědího česneku (chutný medvědí česnek si můžete připravit podle tohoto receptu), špenátový quiche nebo zeleninový salát.
Přemýšlíte, jaké zelené jídlo připravit k obědu či večeři během Zeleného čtvrtku? Máme pro vás pár receptů.
1. Rychlá špenátová polévka
Rychlá špenátová polévka od agenz.
2. Pomazánka z avokáda
Zdravé a přitom velmi chutné. Alespoň mně to velmi chutná. Je to sice zelené, což mnoho lidí odrazuje, vždyť řekněme si pravdu, kdo spatří špenátovou polévku, tak už je v rozpacích či jíst nebo nejíst, ale věřte, že tato barva nemá nic společného s chutí. Přidat česnek, cibuli nebo jemnější šalotku a tvaroh. Jemně osolit a opepřit a je hotovo. Je to zcela jednoduché a dá se to připravit na mnoho způsobů, můžete přidat i citronovou šťávu nebo přidat více česneku, dokonce i bez česneku je to super. Autor: HeMiShEk
3. Rychlá špenátová roláda s bohatou krémovou náplní a šunkou.
Špenátová roláda je u nás doma klasikou, kterou připravuji vždy, když potřebuji nějaké občerstvení na oslavu nebo posezení s blízkými. Skvěle chutná a na talíři vypadá velmi dobře. Její příprava je rychlá a jednoduchá. Stihnete ji udělat i těsně před příchodem návštěvy.
4. Brokolicová polévka - krémová a hustá
Uklízela jsem v mrazáku a našla jsem ještě balíček mražené brokolice. Dnes tak dobře padlo mít k obědu chutnou hustou krémovou brokolicovou polévku s osmaženým chlebem. Autor: Mineralka
5. Cuketovo sýrové palačinky
Tak jsme se s Kubou shodli, že masa bylo o víkendu dost a dost, takže si uděláme něco lehkého. Původně jsem si myslela, že se najíme oba, ale Jakub má teď nejspíš nějaké "žrací" období a transformuje se do Otesánka. Zbaštil první várku a při pohledu na pánev, kde jsem dopékala zbytek, pravil: "a tyhle si dojím za chvíli." Když jsem se probrala ze šoku a dopekla poslední cuketovo-sýrovou palačinku, tak mi to nedalo, přikryla jsem svou porci pokličkou a namazala si chleba. Taky dobrej... :D:D:D Autor: Danka
6. Krémová polévka z medvědího česneku
Výborná je tato polévka podávaná se ztraceným vejcem. Sezóna medvědího česneku mě doslova omámila. Již nyní není, ale já jsem se pojistila a namrazila jsem si ho do zásoby. Nyní pokud přijde chuť, tak jen vytáhnu z mrazničky a dělám všelico. Například i takovou zdravou polévku, která vás zasytí a dodá všechny potřebné vitamíny. Pro sebe jsem dělala s vajíčkem, pro ostatní členy rodiny jsem tuto polévku podávala s osmaženou slaninou. Autor: Lenulka
7. Cuketové halušky s brynzou a anglickou slaninou
Tipla bych si, že asi 90% národa teď běhá v plavkách po pláži a těch zbylých 10% se polonahých promenáduje někde v obchodním centru, aby utekli vedru a nudě. Já jdu opět proti proudu. Pořídila jsem si super "moribudnus", takže se potím i bez sluníčka a v hrdle mám pocit, jako bych polykala ježka kříženýho s kaktusem. A tak jsem "vypotila" jen takový rychlý oběd. Autor: Danka
8. Prudce návykový cuketový nákyp
Cuketová sezóna je v plném proudu a jak už jsem psala, tuhle zeleninu jsem si bez výhrad zamilovala, hlavně pro její všestranné využití v kuchyni. Takže se u nás baští v nejrůznější podobě - na slano, na sladko, syrová, vařená, pečená, grilovaná i nakládaná... Autor: Danka
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě