NejRecept.cz Těsta Piškotové těsto Proč piškot po upečení spadne? Toto jsou nejčastější chyby, kterým se musíte vyhnout.
Proč piškot po upečení spadne? Toto jsou nejčastější chyby, kterým se musíte vyhnout.
Recept Proč piškot po upečení spadne? Toto jsou nejčastější chyby, kterým se musíte vyhnout.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Piškotové těsto je jednoduché a univerzální. Připravit z něj můžete rolády, řezy, dorty i dezertní poháry. Potěší zejména tím, že je chutné a kromě základního receptu můžete upéct i různé jiné verze doplněné o kakao nebo kousky čokolády. Příprava piškotu je jednoduchá, ale občas se stane, že po upečení spadne. Jak se tomu vyhnout?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.2.2025

Proč piškot po upečení spadne? Toto jsou nejčastější chyby, kterým se musíte vyhnout.

Piškotové těsto je jednoduché a univerzální. Připravit z něj můžete rolády, řezy, dorty i dezertní poháry. Potěší zejména tím, že je chutné a kromě základního receptu můžete upéct i různé jiné verze doplněné o kakao nebo kousky čokolády. Příprava piškotu je jednoduchá, ale občas se stane, že po upečení spadne. Jak se tomu vyhnout?

Proč piškot po upečení spadne?

Důvodů, proč piškot po vytažení z trouby spadne, je hned několik. Nejčastěji tento problém způsobuje:

  • příliš nízká teplota při pečení,
  • nedostatečně dlouhá doba pečení,
  • nesprávný recept,
  • časté otevírání trouby,
  • nekvalitní potraviny.

Platí, že pokud chcete, aby piškot krásně vyrostl a vypadal co nejlépe, je důležité zvolit si ověřený a dobrý recept, kterého se budete při pečení držet. Vyhněte se vynechávání kroků nebo záměně surovin. Mohlo by to vést k různým zbytečným komplikacím.

Dá se spadlý piškot zachránit?

Bohužel, spadlý piškot se zachránit už nedá. To ale neznamená, že ho musíte vyhodit. Stačí jen změnit plány a to, co jste z něj chtěli připravit.

Například místo řezů nebo rolády ho nakrájejte nebo rozdrobte, vložte do pohárů, zalijte tvarohovým nebo smetanovým krémem, ozdobte čerstvým ovocem a servírujte. Takový dezertní poháry zaujmou každou návštěvu.

Příprava receptu Proč piškot po upečení spadne? Toto jsou nejčastější chyby, kterým se musíte vyhnout., krok 1
Zdroj: Pxhere.com

Co dělat, aby si piškotové těsto udrželo tvar?

Pokud chcete, aby si piškotový korpus udržel svůj tvar a vypadal hezky, při jeho přípravě se držte těchto pravidel:

  • Korpus nechte po upečení chvilku v troubě – stačí opravdu jen krátká chvíle, zpravidla 10 až 15 minut. Nezapomeňte však mírně pootevřít dvířka trouby.
  • Vždy používejte sníh z bílků – bílky vždy oddělte od žloutků a vyšlehejte je do pevného sněhu, který zajistí, že těsto bude nadýchané a korpus vyběhne.
  • Korpus vkládejte do vyhřáté trouby – piškot nikdy nevkládejte do studené nebo nedostatečně vyhřáté trouby. Těsto se totiž namísto okamžitého pečení začne pomalu zahřívat, kvůli čemuž ztratí svou strukturu a následně i nadýchanost.
  • Suroviny míchejte opatrně – jednotlivé suroviny míchejte jemně, aby těsto už při přípravě neztratilo svůj charakteristický objem. Zároveň se ale ujistěte, že je dobře promíchané a na dně mísy nic nezůstalo.
  • Hlídejte si čas pečení – piškot se peče zpravidla 20 až 30 minut v závislosti na tom, jak velký ho máte. Čas si však dobře pohlídejte, abyste troubu nemuseli neustále otevírat a těsto kontrolovat pomocí špejle.
  • Dávejte si pozor na otevírání trouby – troubu během prvních 10 až 15 minut pečení neotvírejte. Udělejte to až ve chvíli, kdy se vám bude zdát, že korpus by mohl být hotový. V takovém případě vezměte špejli, kterou do něj rychle zapíchnete. Pokud je suchá, troubu vypněte, dvířka pootevřete a piškot v ní nechte alespoň 10 minut.

TIP: Sníh z bílků je v piškotu důležitý, ale dávejte si pozor, abyste ho nepřešlehali. Takový sníh nemá správnou strukturu, kvůli čemuž může korpus po upečení spadnout.

Další problémy s piškotovým těstem

Při pečení piškotového těsta se můžete setkat i s dalšími problémy, jako jsou:

Piškot nevyroste

Připravili jste těsto podle receptu, vložili ho do trouby, ale během pečení vůbec nevyběhlo? Zpravidla za to může nedostatečné vyšlehání bílků, málo kypřicího prášku, použití surovin, které neměly stejnou (ideálně pokojovou) teplotu, nebo příliš zdlouhavé či rychlé míchání surovin.

Těsto je suché

Suchost obvykle způsobují dvě věci:

  • nedostatek oleje, másla nebo jiného tuku,
  • příliš dlouhé pečení.

TIP: Pokud se vám zdá, že je piškot suchý, udělejte do něj pomocí vidličky malé dírky a zvlhčete ho trochou mléka smíchaného s krystalovým nebo vanilkovým cukrem. Jiným řešením je šťáva z kompotu či dokonce rum.

Mohlo by vás zajímat:
Základní recept na kakaový korpus
Základní recept na kakaový korpus

Korpus je mdlý a bez chuti

S velkou pravděpodobností jste do něj nepřidali dostatek cukru nebo jste vynechali některé jiné aromatické složky, jako je například citronová kůra. I takový korpus můžete zachránit. Stačí ho naplnit chuťově výrazným krémem, například máslovým, smetanovým nebo tvarohovým.

V piškotu se nacházejí dírky

Dírky se objevují tehdy, když je v těstě velké množství vzduchových bublin. Ty se do něj dostávají během míchání a šlehání surovin. Pokud se jim chcete vyhnout, těsto nemíchejte příliš dlouho. Navíc, před pečením s ním jednou nebo dvakrát klepněte o kuchyňskou linku či stůl.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář