Piškotové těsto je jednoduché a univerzální. Připravit z něj můžete rolády, řezy, dorty i dezertní poháry. Potěší zejména tím, že je chutné a kromě základního receptu můžete upéct i různé jiné verze doplněné o kakao nebo kousky čokolády. Příprava piškotu je jednoduchá, ale občas se stane, že po upečení spadne. Jak se tomu vyhnout?
Piškotové těsto je jednoduché a univerzální. Připravit z něj můžete rolády, řezy, dorty i dezertní poháry. Potěší zejména tím, že je chutné a kromě základního receptu můžete upéct i různé jiné verze doplněné o kakao nebo kousky čokolády. Příprava piškotu je jednoduchá, ale občas se stane, že po upečení spadne. Jak se tomu vyhnout?
Důvodů, proč piškot po vytažení z trouby spadne, je hned několik. Nejčastěji tento problém způsobuje:
Platí, že pokud chcete, aby piškot krásně vyrostl a vypadal co nejlépe, je důležité zvolit si ověřený a dobrý recept, kterého se budete při pečení držet. Vyhněte se vynechávání kroků nebo záměně surovin. Mohlo by to vést k různým zbytečným komplikacím.
Bohužel, spadlý piškot se zachránit už nedá. To ale neznamená, že ho musíte vyhodit. Stačí jen změnit plány a to, co jste z něj chtěli připravit.
Například místo řezů nebo rolády ho nakrájejte nebo rozdrobte, vložte do pohárů, zalijte tvarohovým nebo smetanovým krémem, ozdobte čerstvým ovocem a servírujte. Takový dezertní poháry zaujmou každou návštěvu.
Zdroj: Pxhere.com
Pokud chcete, aby si piškotový korpus udržel svůj tvar a vypadal hezky, při jeho přípravě se držte těchto pravidel:
TIP: Sníh z bílků je v piškotu důležitý, ale dávejte si pozor, abyste ho nepřešlehali. Takový sníh nemá správnou strukturu, kvůli čemuž může korpus po upečení spadnout.
Při pečení piškotového těsta se můžete setkat i s dalšími problémy, jako jsou:
Připravili jste těsto podle receptu, vložili ho do trouby, ale během pečení vůbec nevyběhlo? Zpravidla za to může nedostatečné vyšlehání bílků, málo kypřicího prášku, použití surovin, které neměly stejnou (ideálně pokojovou) teplotu, nebo příliš zdlouhavé či rychlé míchání surovin.
Suchost obvykle způsobují dvě věci:
TIP: Pokud se vám zdá, že je piškot suchý, udělejte do něj pomocí vidličky malé dírky a zvlhčete ho trochou mléka smíchaného s krystalovým nebo vanilkovým cukrem. Jiným řešením je šťáva z kompotu či dokonce rum.
S velkou pravděpodobností jste do něj nepřidali dostatek cukru nebo jste vynechali některé jiné aromatické složky, jako je například citronová kůra. I takový korpus můžete zachránit. Stačí ho naplnit chuťově výrazným krémem, například máslovým, smetanovým nebo tvarohovým.
Dírky se objevují tehdy, když je v těstě velké množství vzduchových bublin. Ty se do něj dostávají během míchání a šlehání surovin. Pokud se jim chcete vyhnout, těsto nemíchejte příliš dlouho. Navíc, před pečením s ním jednou nebo dvakrát klepněte o kuchyňskou linku či stůl.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě