NejRecept.cz Maso Kuřecí maso Jak připravit nejlepší stroganov, aby chutnal jako z restaurace + recept
Jak připravit nejlepší stroganov, aby chutnal jako z restaurace + recept
Jak připravit nejlepší stroganov, aby chutnal jako z restaurace + recept
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: michaela.r

Stroganov je pokrm s bohatou historií, jeho původ sahá do 19. století. Na první pohled se omáčka podobá klasickému guláši, nicméně výběr surovin je značně odlišný. Jde o relativně jednoduchý recept, který si můžete připravit doma.

michaela.r    ·   7.2.2023

Jak připravit nejlepší stroganov, aby chutnal jako z restaurace + recept

Stroganov je pokrm s bohatou historií, jeho původ sahá do 19. století. Na první pohled se omáčka podobá klasickému guláši, nicméně výběr surovin je značně odlišný. Jde o relativně jednoduchý recept, který si můžete připravit doma.

Sdílet na Facebooku

Co je stroganov

Stroganov pochází z ruské kuchyně, ovšem nyní je oblíben v mnoha dalších zemích. Setkat se můžete také s označením „minutkový guláš“. Základem je hovězí maso, zpravidla svíčková, ovšem používán je například i roštěnec. Nabízí se však i další verze – oblíbený je stroganov s kuřecím masem.

Pokrm lze podávat s různými přílohami. Tradiční volbou jsou brambory (většinou opékané) nebo hranolky. Nicméně omáčka se doplňuje i s rýži nebo těstovinami. Můžete tak zvolit svou oblíbenou variantu.

Tradiční recept na stroganov

Původní podoba stroganovu je velmi jednoduchá – hovězí maso s vývarem, hořčicí a smetanou. Aktuálně je pokrm obohacen o další suroviny. Během let se navíc rozšířil do dalších zemí a vznikly tak různé místní variace.

V tradičním receptu nesmí chybět hovězí svíčková. Základem omáčky je cibule, žampiony, nakládané okurky, zakysaná smetana a rajčatový protlak. Příprava je jednoduchá, suroviny jsou během chvilky osmažené, pak už stačí jen přidat protlak a smetanu.

Z historie se zachoval zajímavý způsob podávání – jakmile je omáčka hotová, přelije se koňakem či vodkou a zapálí. V dnešní době už se s flambováním však tak často nesetkáme.

Další variace pokrmu

Hovězí svíčková je nejlepší volbou, nicméně zvolit můžete i jiné maso. Ideální jsou minutkové části hovězího masa, například nízký roštěnec. Vhodné jsou i další části, je však třeba počítat s tím, že příprava pokrmu bude trvat déle. Je důležité maso podusit doměkka.

Poněkud netradiční volbou je stroganov s masovými koulemi z hovězího mletého masa. Jde o zajímavou variantu, pokud rádi experimentujete.

Populární se stal také kuřecí stroganov. Výhodou je rychlá příprava kuřecího masa a jeho dostupnost. Jde o lehčí provedení pokrmu, které stojí za vyzkoušení. Zvolit můžete kuřecí prsa, ovšem perfektní chuť omáčce dodají stehenní řízky.

Variant receptu na stroganov je celá řada. Kuřecí maso je zajímavou alternativou, která jídlo odlehčí. Vyzkoušet můžete různé variace, například vynechat sterilované okurky, či naopak přidat hořčici. Nabízí se tak zajímavé chuťové kombinace.

1. Recept na dokonalý kuřecí stroganov jako od šéfkuchaře

Připravte nejlepší kuřecí stroganov. Manžel s dětmi tuto verzi milují. Lepší než z restaurace.

Recept najdete ZDE

Recept na dokonalý kuřecí stroganov jako od šéfkuchaře

Sdílet na Facebooku
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář