Velikonoční beránek je jedním z nejvýznamnějších symbolů Velikonoc. Obvykle se připravuje jako sladký dezert. Receptů na něj je nespočetné množství. Do mnoha se přidává čokoláda nebo kakao, do jiných zase sušené rozinky nebo jiné ovoce. Někteří ho dokonce i dekorují potravinářskými barvami. Ať už vás zajímá historie beránka nebo jen hledáte ověřený recept, sepsali jsme pro vás všechny důležité informace.
Velikonoční beránek je jedním z nejvýznamnějších symbolů Velikonoc. Obvykle se připravuje jako sladký dezert. Receptů na něj je nespočetné množství. Do mnoha se přidává čokoláda nebo kakao, do jiných zase sušené rozinky nebo jiné ovoce. Někteří ho dokonce i dekorují potravinářskými barvami. Ať už vás zajímá historie beránka nebo jen hledáte ověřený recept, sepsali jsme pro vás všechny důležité informace.
Velikonoce si bez velikonočního beránka nedokáže představit mnoho domácností. Není se však ani čemu divit. Jde o tradiční koláč, který se připravuje po celé generace. Podle odborníků má naznačovat dvě věci – oběť Ježíše Krista a záchranu židovského národa.
S beránkem se pojí různé zvyky, tradice a příběhy. Zatímco v našich končinách se aktuálně preferuje jeho sladká verze, v minulosti byla oblíbená ta slaná, tedy pečený skutečný beránek.
Zajímavou tradici spojenou s beránkem má například Izrael, kde se vypouští do pouště. Místní věří, že zvíře odnese všechny jejich hříchy a zároveň bude darem či obětí pro Boha.
Někteří o beránkovi mluví také jako o symbolu nového života – to je i jedna z hlavních myšlenek Velikonoc a zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
Většina domácností v současnosti peče na Velikonoce sladkého beránka z měkkého a nadýchaného těsta. Ten se může doplnit o kousky čokolády, kakao, sušené ovoce nebo o cokoli jiného podle vaší chuti. Navíc ho můžete také ozdobit potravinářským barvivem.
V minulosti byl však sladký beránek něco, co dělali chudí lidé, kteří neměli skutečné beránky. Ty obvykle chovaly bohatší rodiny, které je později pekly a připravovaly na různé způsoby.
Obliba sladkého beránka se však s léty zvýšila. A to natolik, že dnes většina domácností inklinuje právě k němu a nedokáže si bez něj představit velikonoční svátky.
Beránka můžete dekorovat několika způsoby. Když nemáte moc času, poprašte ho moučkovým cukrem. Zvýrazníte tak jednotlivé záhyby a zajistíte si, že bude vypadat hezky. Jiným rychlým řešením je dekorovat ho mašličkou, kterou mu uvážete kolem krku, rozpuštěnou čokoládou nebo cukrovou polevou.
Zůstalo vám více času a chtěli byste si s dekorováním pohrát? Pořiďte si speciální potravinářské barvy (ideálně gelové), pomocí kterých budete moci nakreslit například oči, nos nebo jiné detaily.
Upekli jste sladkého beránka a chcete, aby byl dobrý i za několik dní? V tom případě ho skladujte v uzavřené nádobě, kde vám vydrží podobně dlouho jako bábovka nebo sladký chlebíček. Ideální je skladovat ho vcelku, aby jednotlivé kousky neoschly.
Při pečení velikonočního beránka vám pomohou tyto tipy:
Chtěli byste si letos připravit na Velikonoce sladkého a dobrého beránka? Vybrali jsme pro vás několik ověřených receptů, díky kterým se vám vždy podaří.
1. Piškotový beránek na Velikonoce za 30 Kč
Levněji a rychleji už to nejde :) Veselé Velikonoce! Aktualizace: Recept je z roku 2016 kde jsem uvedla cenu 15 Kč. Vzhledem k dnešním cenám ji samozřejmě navýším, ale 30 Kč je stále velmi přijatelná částka na upečení velikonočního beránka. Autor: Lacusin
2. Šnekový beránek - velikonoční pečení
Tak toto je bomba. Skvělý nápad na beránka bez formy. Pečete na plechu z kynutého těsta a vyhrajete se s těstem dokonale. Zapojit do pečení můžete i děti, určitě vám pomohou a hlavně se zabavíte. Na oči a nos jsem použila rozinky a nakolik nemám ráda v těste rozinky, tak jsem je vynechala. Vy klidně přidejte. Autor: Triniti
3. Velikonoční tvarohový beránek
Tradiční velikonoční beránek. Těsto připravené z tvarohu s chutí citronové kůry. Autor: diduška
4. Šlehačkový beránek - podle maminčina receptu
Nejlepší recepty jsou od našich rodičů, starých rodičů, protože si je pamatuje každý a chuťově jsou samozřejmě nejlepší. Už několik krát jsem se pokusila připravit i já velikonočního beránka, ale nikdy mi nevyšel tak jako mé mamince. Samozřejmě chuťově byl fajn, ale něco tomu chybělo. Asi ta láska, se kterou to moje mamka dělá :) Autor: Helena
5. Velikonoční pečivo OVEČKY bez formy na pečení
I na Velikonoce se dají připravit krásné ovečky bez formičky. Jednoduché pohoštění pro hosty z dostupných surovin, které najdete i u Vás doma. Autor: Triniti
6. Velikonoční beránek/jehně
Zvyknete na Velikonoce péct beránka/jehně? Klasika je klasika, proto vyzkoušejte tento tradiční velikonoční recept. Ještě minulého roku jsem si koupila formu na velikonočního beránka a musela jsem hned vyzkoušet nějaký recept. Vyzkoušela jsem jeden a nezdařil se, tak jsem hledala nový a tento je fantastický. Beránka jsem pekla asi 5 krát a ani jednou se nestalo, že by nevypadl z formy celý nebo aby po upečení spadl. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě