Zbylo vám staré pečivo, ale neradi vyhazujete jídlo do koše a chcete jej nějakým způsobem v kuchyni ještě využít? Máme pro vás několik tipů a triků, s jejichž pomocí i ze starého pečiva vykouzlíte špičkové pokrmy, na kterých si pochutnáte.
Zbylo vám staré pečivo, ale neradi vyhazujete jídlo do koše a chcete jej nějakým způsobem v kuchyni ještě využít? Máme pro vás několik tipů a triků, s jejichž pomocí i ze starého pečiva vykouzlíte špičkové pokrmy, na kterých si pochutnáte.
Jak využít staré pečivo? Knedlíky a strouhanka nejsou jediným řešením
Nakoupili jste si hromadu housek či rohlíků, ale nestihli jste je sníst včas a nyní si pokládáte otázku, zda je hodit koše? Zadržte. I přesto, že pečivo již není v nejlepší kondici, stále se s ním dá pracovat.
1. Klasickým příkladem jsou domácí houskové knedlíky, které ze starších housek a rohlíků chutnají mnohem lépe než z těch čerstvých.
2. Druhým řešením je samozřejmě výroba domácí strouhanky. Abychom vás ale vyvedli z omylu, starší housky a rohlíky mají mnohem více možností využití.
Krutony, žemlovka i domácí chipsy
Patříte-li k milovníkům polévek, housky a rohlíky se skvěle hodí k přípravě domácích krutonů. Oblíbené je také jejich zpracování do žemlovky, ale na své si přijdou i milovníci slaných jídel. Už jste si někdy ze starého pečiva připravili domácí chipsy? Je to snadné. Housky a rohlíky stačí nakrájet na plátky a na chvilku ponořit do oleje smíchaného s vaším oblíbeným kořením a následně upéct v troubě do křupava.
Použijte staré pečivo na tradiční španělský migas
Ovšem ani starý chleba nepatří do koše. Své vám o tom řeknou Španělé, kteří pokrm, původně typický pro chudé španělské rodiny a pastýře na cestách, povýšili na hotový gastronomický zážitek. Řeč je o pokrmu zvaném migas. Právě jeho hlavní složkou je chleba. Až vám tedy příště zbude chléb, který již nijak nevyužijete, připravte si doma oblíbený španělský pokrm, na němž si zaručeně pochutnáte.
1. Migas - jídlo chudých Španělů
Toto jídlo je levné, rychlé a velmi chutné. Každému z nás občas zbyde chleba a toto je dobré využití. Autor: Romča
Chlebová pizza
Chléb je oblíbenou součástí našeho jídelníčku. Dá se konzumovat k snídani, obědu i večeři. Dokonce jsou Češi takovými milovníky chleba, že v něm podávají i polévku, čímž se dostáváme k dalšímu tradičnímu receptu – chlebové polévce. Ale se starým chlebem se dá také skvěle experimentovat. Kdo by nemiloval pizzu? Připravit si můžete levnou a vynikající sýrovou pizzu ze starého chleba. Jakmile ji jednou ochutnáte, možná již zcela zanevřete na tu klasickou.
2. Sýrová pizza ze staršího chleba za pár kaček
Máte doma starší chléb a nevíte jak ho zužitkovat? Připravte si jednoduchou, finančně nenáročnou pizzu.
Nádivka ze starého pečiva i chlebová omáčka k večeři
Je-li praktičnost jednou z vašich oblíbených vlastností, určitě vás nadchne využití více druhů starého pečiva najednou. Z housek, chleba i rohlíků lze upéct netradiční večeři. Co říkáte na falešnou nádivku ze staršího chleba nebo na chlebovou omáčku? V obou případech si vystačíte s minimem surovin, ale výsledek bude stát za to. Využití starého pečiva v kuchyni je pestré a lze z něj připravit nejenom skvělá večeře, ale i chuťovky k pivu a vínu.
3. Knedlíky ze staršího pečiva s petrželkou a oreganem
Vynikající příloha - knedlíky ze staršího pečiva. K omáčce a masu jsou opravdu vynikající. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě