NejRecept.cz Maso Kuřecí maso Šťavnaté vánoční řízky. Které maso vybrat, aby byly nejlepší?
Šťavnaté vánoční řízky. Které maso vybrat, aby byly nejlepší?
Recept Šťavnaté vánoční řízky. Které maso vybrat, aby byly nejlepší?
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Plánujete na Vánoce připravovat řízky a chcete, aby byly šťavnaté a chutné? V tom případě byste měli vědět, z jakého masa je ideální je připravovat, které druhy je vhodné naklepat a na jaké detaily si dát pozor, protože by vám mohly zkazit celý výsledný pokrm. Všechny tyto a další informace jsme pro vás sepsali v článku, aby byly vaše svátky klidné a plné dobrého jídla.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   18.12.2024

Šťavnaté vánoční řízky. Které maso vybrat, aby byly nejlepší?

Plánujete na Vánoce připravovat řízky a chcete, aby byly šťavnaté a chutné? V tom případě byste měli vědět, z jakého masa je ideální je připravovat, které druhy je vhodné naklepat a na jaké detaily si dát pozor, protože by vám mohly zkazit celý výsledný pokrm. Všechny tyto a další informace jsme pro vás sepsali v článku, aby byly vaše svátky klidné a plné dobrého jídla.

Nejlepší maso na vánoční řízky

Dokonalé vánoční řízky získáte jen tehdy, když si zvolíte správné maso. V současnosti se připravují z různých druhů, přičemž nejlepší jsou tyto:

  • Vepřové maso – na přípravu řízků se používá nejčastěji. Sázkou na jistotu je karé, krkovice a kýta.
  • Kuřecí maso – je jemné a libové. Připravuje se velmi rychle, přičemž vhodná jsou prsa i stehna. Druhá alternativa je zpravidla oblíbenější, protože je šťavnatější.
  • Telecí maso – ze všech tří zmíněných jde o nejdražší možnost. Právě proto je vhodné tehdy, když toužíte po nadstandardním svátečním obědě. Při jeho přípravě si ale dejte pozor – nesmažte ho dlouho, protože by mohlo být příliš suché.

TIP: Hovězí maso není na klasické smažené řízky ideální. Pokud ho máte doma, připravte z něj raději obrácené řízky.

Naklepat nebo nenaklepat?

To, zda maso před smažením naklepat, závisí především na tom, které si vyberete. Platí, že karé je třeba naklepat, aby nebylo suché. Naopak kýta a krkovice jsou o něco tučnější a šťavnatější, proto je naklepejte jen lehce.

Kuřecí maso naklepat můžete, ale zbytečně to nepřehánějte. A totéž platí i v případě telecího masa.

Při naklepávání myslete na správný postup – začněte uprostřed a odtud pokračujte k okrajům. Na povrch masa byste měli položit potravinovou fólii, která zabrání narušení jeho struktury.

TIP: Naklepávání je sice důležité, ale nezapomeňte na to, že hodně udělá i samotné dochucení masa. Po naklepání ho tedy osolte a podle chuti i opepřete. Koření v tomto kroku můžete vynechat, pokud ho používáte v těstíčku nebo strouhance.

Příprava receptu Šťavnaté vánoční řízky. Které maso vybrat, aby byly nejlepší?, krok 1
Zdroj: Pexels.com

Způsoby přípravy

Když už víte, jaký druh masa zvolit a zda ho naklepat, můžete přejít k dalšímu kroku, kterým je samotná příprava. Sázkou na jistotu je obalování řízků v trojobalu. Pokud by vás však klasická kombinace mouky, vajec a strouhanky přestala bavit, můžete vyzkoušet různé zajímavé a méně tradiční alternativy, jako například:

  • strouhanka s kořením nebo nastrouhaným sýrem,
  • strouhanka s kukuřičnými lupínky,
  • drcené ořechy,
  • semínka,
  • prášek z bedel.

TIP: Pro ty nejlepší výsledky obalujte maso v mouce a vajíčku dvakrát. Zajistíte si, že bude křupavější a bude lépe držet.

Na smažení řízků je následně vhodné i těstíčko. Receptů na něj je nespočet. To základní připravíte z hladké mouky, mléka, vajíčka a soli. Někteří přidávají i trochu kypřicího prášku pro nadýchaný efekt.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář