Plánujete na Vánoce připravovat řízky a chcete, aby byly šťavnaté a chutné? V tom případě byste měli vědět, z jakého masa je ideální je připravovat, které druhy je vhodné naklepat a na jaké detaily si dát pozor, protože by vám mohly zkazit celý výsledný pokrm. Všechny tyto a další informace jsme pro vás sepsali v článku, aby byly vaše svátky klidné a plné dobrého jídla.
Plánujete na Vánoce připravovat řízky a chcete, aby byly šťavnaté a chutné? V tom případě byste měli vědět, z jakého masa je ideální je připravovat, které druhy je vhodné naklepat a na jaké detaily si dát pozor, protože by vám mohly zkazit celý výsledný pokrm. Všechny tyto a další informace jsme pro vás sepsali v článku, aby byly vaše svátky klidné a plné dobrého jídla.
Dokonalé vánoční řízky získáte jen tehdy, když si zvolíte správné maso. V současnosti se připravují z různých druhů, přičemž nejlepší jsou tyto:
TIP: Hovězí maso není na klasické smažené řízky ideální. Pokud ho máte doma, připravte z něj raději obrácené řízky.
To, zda maso před smažením naklepat, závisí především na tom, které si vyberete. Platí, že karé je třeba naklepat, aby nebylo suché. Naopak kýta a krkovice jsou o něco tučnější a šťavnatější, proto je naklepejte jen lehce.
Kuřecí maso naklepat můžete, ale zbytečně to nepřehánějte. A totéž platí i v případě telecího masa.
Při naklepávání myslete na správný postup – začněte uprostřed a odtud pokračujte k okrajům. Na povrch masa byste měli položit potravinovou fólii, která zabrání narušení jeho struktury.
TIP: Naklepávání je sice důležité, ale nezapomeňte na to, že hodně udělá i samotné dochucení masa. Po naklepání ho tedy osolte a podle chuti i opepřete. Koření v tomto kroku můžete vynechat, pokud ho používáte v těstíčku nebo strouhance.
Zdroj: Pexels.com
Když už víte, jaký druh masa zvolit a zda ho naklepat, můžete přejít k dalšímu kroku, kterým je samotná příprava. Sázkou na jistotu je obalování řízků v trojobalu. Pokud by vás však klasická kombinace mouky, vajec a strouhanky přestala bavit, můžete vyzkoušet různé zajímavé a méně tradiční alternativy, jako například:
TIP: Pro ty nejlepší výsledky obalujte maso v mouce a vajíčku dvakrát. Zajistíte si, že bude křupavější a bude lépe držet.
Na smažení řízků je následně vhodné i těstíčko. Receptů na něj je nespočet. To základní připravíte z hladké mouky, mléka, vajíčka a soli. Někteří přidávají i trochu kypřicího prášku pro nadýchaný efekt.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě