Pečená husa patří mezi ta jídla, která na stole působí majestátně, ale v kuchyni často způsobují vrásky na čele. Stačí málo a místo křupavé kůže máme gumovou, maso je suché nebo naopak připečené a z pekáče se valí víc tuku než chuti. Není divu, že se mnozí do husy pouštějí jen jednou za rok a často s obavami.
Pečená husa patří mezi ta jídla, která na stole působí majestátně, ale v kuchyni často způsobují vrásky na čele. Stačí málo a místo křupavé kůže máme gumovou, maso je suché nebo naopak připečené a z pekáče se valí víc tuku než chuti. Není divu, že se mnozí do husy pouštějí jen jednou za rok a často s obavami.
Dobrá zpráva je, že husa není žádná věda, jen potřebuje trochu trpělivosti a pochopení. Klíč k úspěchu spočívá v tom, jak s ní naložíte ještě předtím, než se dostane do trouby. Správné rozmrazení, nařezání kůže, průběžné slévání tuku a finální odpočinutí po dopečení – to vše rozhoduje o tom, zda z trouby vyjde suchý kousek masa, nebo šťavnatá, zlatavá pochoutka, která se při krájení rozpadá.
Pečení husy nezačíná zapnutím trouby, ale už několik hodin (někdy i dní) předtím. Právě na důkladné přípravě záleží, zda bude výsledek šťavnatý a kůže dokonale křupavá.

Zdroj: Depositphotos.com
Pečení husy není složité, ale je důležité dodržet několik základních pravidel. Jen tak se vyhnete gumové kůži, mastnému pekáči a suchému masu.

Husa je sama o sobě velmi tučná, proto byste ji měli během pečení alespoň jednou slít. Jinak se bude doslova koupat a dusit ve vlastním tuku a po vytažení z trouby nebude ani zdaleka křupavá.
Tuk přitom nemusíte vyhazovat. Můžete ho použít například při přípravě chutných brambor. A několikrát jím polijte i samotnou husu.
Pokud kůži nenařežete nebo alespoň nepropíchnete, tuk se nebude mít kudy uvolnit. Výsledek? Měkká gumová kůže a pod ní mastná vrstva, která pokazí i chuť masa.
S nařezáváním to nemusíte přehánět. Pro nejlepší výsledky stačí pár jemných zářezů přes kůži – nikdy ne až do masa.

Husa potřebuje čas. Pokud ji vložíte do příliš rozpálené trouby, zvenku se spálí, zatímco uvnitř bude syrová. Naopak, pokud troubu nastavíte na příliš nízkou teplotu, bude se dusit ve vlastním tuku. Ideální je proto nastavit teplotu v rozmezí 150 – 180 °C a sledovat, jak maso reaguje.
Nejčastější chyba, která pokazí i dokonale upečenou husu? Okamžité servírování. Pokud maso nakrojíte hned po vytažení z trouby, ztratí veškerou šťávu a zůstane suché. Proto mu vždy dopřejte alespoň 20 až 30 minut odpočinku pod alobalem.
Husa nepotřebuje složité marinády. Příliš mnoho medu, omáček či silné koření dokážou přebít její přirozenou chuť. S dochucováním to proto zbytečně nekomplikujte. Ve většině případů vám bude stačit sůl, kmín a jablko, které maso zvýrazní. Kromě toho můžete přidat i česnek a trochu majoránky. Výběr koření se odvíjí především od vašich preferencí.

Chcete si pečení husy zjednodušit? Držte se tohoto přehledného postupu:

Pečení husy je tak trochu zkouška trpělivosti. Když jí ale projdete, odmění vás šťavnatým a velmi chutným masem. Kromě trpělivosti nezapomínejte ani na další drobné a praktické triky, jako je propichování kůže, průběžné slévání tuku, opatrné dochucování a odležení masa po upečení. Takto si připravíte tu nejlepší a nejchutnější husu, která ohromí každou návštěvu.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě