Svůj vlastní recept na tradiční jihočeskou kulajdu má snad každá česká rodina. Co kulajda, to jiná chuť. Proto neexistuje univerzální recept k její přípravě. Kulajda se dá uvařit na tisíc způsobů, ale jedno mají všechny recepty společné – kyselou chuť. Pojďme si společně představit různé její varianty a doporučení, jak připravit tu nejchutnější kulajdu.
Svůj vlastní recept na tradiční jihočeskou kulajdu má snad každá česká rodina. Co kulajda, to jiná chuť. Proto neexistuje univerzální recept k její přípravě. Kulajda se dá uvařit na tisíc způsobů, ale jedno mají všechny recepty společné – kyselou chuť. Pojďme si společně představit různé její varianty a doporučení, jak připravit tu nejchutnější kulajdu.
Nedílnou součástí kulajdy jsou také vejce. V polévce se mohou objevit hned v několika provedeních.
Někteří rádi přidávají čerstvé vejce přímo do talíře a následně jej zalijí horkou polévkou a počkají, až samo dojde.
Svou charakteristickou chuť a vůni získává poctivá česká kulajda díku kopru. Jeho přidání do polévky ale musíte vhodně načasovat. Když se totiž přidá do vařící se polévky, získá nevzhledný šedý nádech a přijde o svou typickou chuť. Nasekaný čerstvý kopr tedy do kulajdy přidávejte vždy až poté, co polévka projde varem.
I díky houbám je kulajda příjemně nakyslá. Abyste dosáhli nejlepší možné chuti i vzhledu polévky, použijte sušené houby. Mají silnější aroma, a i při servírování budou vypadat lépe. Ovšem existuje i trik, který dodá polévce ještě více kyselé chuti. Spočívá v tom, že do polévky přidáte houby máčené v octu. Kromě hříbků v kulajdě skvěle chutnají také lišky – a za vyzkoušení rozhodně stojí také oblíbená hlíva.
Nemáte rádi aromatickou vůni a výraznou chuť kopru? Krémovou a hutnou kulajdu si můžete připravit také bez něj. Před servírováním můžete do polévky přidat velkou hrst libečku nebo petrželky.
Kulajda se dá připravit hustá a krémová, tudíž v ní téměř stojí lžíce nebo naopak tekutější. Obě verze jsou lahodné a záleží na vás, na jakou máte zrovna chuť. Do krémové kulajdy patří smetana, ale samozřejmě ji můžete vynechat a použít pouze vývar.
O zahuštění polévky se samozřejmě postará také mouka, kterou do odlehčené varianty také nemusíte přidávat.
Kulajda je tradiční českou polévkou, která přijde vhod také jako hlavní chod. Univerzální recept k její přípravě sice neexistuje, ale každá její verze je lahodná. Kterou máte nejraději vy?
1. Kulajda - jedna z našich oblíbených
Nejlepší polévka, kterou nikoho určitě neurazíte. S bramborami, houbami, s koprem a s velmi dobrou, intenzivní smetanovou chutí. Pokud dělávám tuto polévku, druhé jídlo nám netřeba. To raději navařím z dvojnásobné dávky. Máme to velmi rádi. Pouze s křupavým čerstvým chlebem. Autor: Naďa I. (Rebeka)
2. Hrnková kulajda
Hrnkové recepty jsou populární hlavně u sladkých dezertech, hrnek mouky, hrnek cukru, hrnek tohoto a hrnek tohoto. Nemusíte mít žádnou váhu a koláček se vám podaří. V jednom časopise jsem našla recept i na hrnkovou polévku, kulajdu, tak jsem musela vyzkoušet. Je fantastická. Hlavně já bych mohla jíst celý den kopr, je to fantastická bylinka, kterou buď máte rádi nebo ji nesnášíte :)
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě