NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Tradiční vánoční cukroví bez vážení. Na pečení vám postačí hrnky a lžíce.
Tradiční vánoční cukroví bez vážení. Na pečení vám postačí hrnky a lžíce.
Recept Tradiční vánoční cukroví bez vážení. Na pečení vám postačí hrnky a lžíce.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Hrnkové a lžícové recepty patří mezi ty nejpopulárnější. Nepotřebujete na ně totiž žádnou váhu. Na odměření surovin vám stačí jen jeden hrnek nebo polévková lžíce. Abychom vám přípravu na vánoční svátky co nejvíce usnadnili, sepsali jsme několik hrnkových receptů na tradiční cukroví, které by vám na vánočním stole nemělo chybět.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   12.11.2024

Tradiční vánoční cukroví bez vážení. Na pečení vám postačí hrnky a lžíce.

Hrnkové a lžícové recepty patří mezi ty nejpopulárnější. Nepotřebujete na ně totiž žádnou váhu. Na odměření surovin vám stačí jen jeden hrnek nebo polévková lžíce. Abychom vám přípravu na vánoční svátky co nejvíce usnadnili, sepsali jsme několik hrnkových receptů na tradiční cukroví, které by vám na vánočním stole nemělo chybět.

Co vše budete na pečení potřebovat?

Kromě surovin budete na tento typ receptů potřebovat buď hrnek, polévkovou lžíci nebo menší kávovou lžičku. V některých případech se můžete setkat s kombinací všech tří.

Při pečení je důležité nezapomínat na to, že aby se vám recept podařil, musíte vše vážit stejným hrnkem, resp. lžící. Do hrnků s různým objemem se vejde odlišné množství mouky či cukru, kvůli čemuž není poměr surovin správný. To ve výsledku může vést k příliš tvrdému nebo ne velmi chutnému cukroví.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Medovníčky
Medovníčky

Vanilkové rohlíčky

Bez vanilkových rohlíčků nejsou pravé Vánoce. Stejně jako jiné vánoční pečivo, i toto si můžete připravit pomocí hrnků. Potřebovat na něj budete:

  • 1 vejce
  • 3/4 másla (velkého 250 g)
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 špetky mleté skořice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů
  • Na obalení: moučkový a vanilkový cukr

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, vlašské ořechy, citronovou kůru, moučkový cukr, vanilkový cukr a mletou skořici.
  2. K suché směsi přidáme změklé máslo, vejce a vypracujeme pevné těsto, které dáme alespoň na hodinu do ledničky.
  3. Z těsta si odkrajujeme nebo odtrháváme menší kousky, které tvarujeme do rohlíčků a klademe na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Cukroví pečeme při teplotě 180 °C přibližně 10 minut.
  5. Rohlíčky po upečení ještě za horka obalíme v moučkovém cukru, který jsme smíchali s vanilkovým.

Perníčky

Voňavé a tak dobré. Přesně to jsou perníčky, které přinášejí pravou vánoční atmosféru. Pokud si je chcete upéct bez použití váhy, vyzkoušejte tento recept. Potřebovat na něj budete:

  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce másla
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Na potření: žloutek

Postup:

  1. Máslo zahřejeme spolu s medem. Následně přidáme cukr a důkladně promícháme.
  2. Smícháme mouku, prášek do pečiva, perníkové koření a skořici. Následně přilijeme rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme odležet do ledničky, ideálně až do druhého dne.
  3. Odleželé těsto vyválíme na plát silný přibližně 3 mm. Vykrajujeme z něj tvary dle svých představ, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Perníčky pečeme 5 až 10 minut při teplotě 200 °C. Ihned po upečení je potřeme žloutkem a po vychladnutí uložíme na tmavé a chladné místo.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Zdobené perníčky hned měkké
Zdobené perníčky hned měkké

Rumové kuličky

Nechce se vám těsně před Vánocemi péct, ale potřebujete mít nějaké vánoční pečivo na stole? Vyzkoušejte tyto nepečené rumové kuličky. Ze surovin si na ně připravte:

  • 2 balíčky jemných Bebe sušenek (rodinné balení 130 g)
  • 1 a 1/4 hrnku sušeného kokosu
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1 salko
  • 1/4 hrnku rumu
  • 2 čokolády
  • podle potřeby máslo (na rozpuštění čokolády)
  • podle potřeby kokos (na obalení)

Postup:

  1. Bebe sušenky rozdrtíme a smícháme s kakaem a kokosem.
  2. K suchým ingrediencím přidáme salko, rum a vytvoříme těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny do ledničky.
  3. Z odleželého těsta si odtrháváme menší kousky, které tvarujeme do kuliček.
  4. Připravené kuličky namáčíme do čokolády rozpuštěné s máslem a dekorujeme kokosem.

Příprava receptu Tradiční vánoční cukroví bez vážení. Na pečení vám postačí hrnky a lžíce., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Kokosoví ježci

I kokosoví ježci se dají připravit pomocí hrnku. Postačí vám na ně tyto ingredience:

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 hrnek moučkového cukru

Na polevu a posyp:

  • 1 máslo (velké 250 g)
  • 6 lžic krystalového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 6 lžic rumu
  • 4 lžíce mléka
  • kokos (na posypání)

Postup:

  1. Moučkový cukr a vejce vyšleháme. Postupně přidáme měkké máslo, med a mléko. Vše důkladně zašleháme.
  2. V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Mokré ingredience postupně přilijeme do suchých a vypracujeme hladké těsto, které nalijeme do plechu vyloženého pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C přibližně 15 až 17 minut.
  3. Vychladlé těsto nakrájíme na kostky, které ponoříme do polevy a posypeme kokosem.
  4. Poleva: Rozpuštěné máslo smícháme s mlékem, rumem, cukrem a kakaem. Předtím, než do polevy namočíme kostky, počkáme, dokud úplně nevychladne.

Jak skladovat vánoční cukroví?

Ať už pečete vánoční koláčky pomocí hrnků, lžic nebo váhy, je důležité, abyste je po vychladnutí správně skladovali. Jinak by se mohla zkrátit jejich trvanlivost, případně by mohly ztratit svou typickou chuť.

Hotové cukroví vložte vždy do nádoby s pevným uzávěrem, kterou umístíte na chladné a tmavé místo, vhodná je například komora nebo spíž.

Během svátků je dobré napečené dobroty kontrolovat, abyste se ujistili, že je s nimi vše v pořádku. Suché cukroví vám vydrží čerstvé a chutné i 2 nebo 3 týdny. Krémové zákusky byste měli skladovat v lednici a sníst do 4 až 5 dní.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář