Linecké těsto patří k těm nejuniverzálnějším. Často je součástí různých koláčů na plech, ale většina z nás ho peče hlavně o Vánocích, kdy se z něj vykrajují různé tvary a plní se džemem nebo jinými náplněmi. Připravili jste si linecké těsto, ale při válení se začalo trhat? Toto jsou důvody, proč se to děje.
Linecké těsto patří k těm nejuniverzálnějším. Často je součástí různých koláčů na plech, ale většina z nás ho peče hlavně o Vánocích, kdy se z něj vykrajují různé tvary a plní se džemem nebo jinými náplněmi. Připravili jste si linecké těsto, ale při válení se začalo trhat? Toto jsou důvody, proč se to děje.
Největším problémem, kvůli kterému se těsto trhá, je nesprávný poměr surovin. Pokud použijete příliš mnoho mouky, jednotlivé suroviny se nespojí. Naopak příliš mnoho másla způsobí, že těsto bude lepivé.
Nejlepší poměr mouky, másla a cukru je 3:2:1. Například na 300 g mouky přidejte 200 g másla a 100 g cukru.
TIP: Používáte-li v těstě mleté ořechy, mějte na paměti, že fungují podobně jako mouka. Proto nezapomeňte zvýšit množství másla a cukru, nebo snížit množství mouky, kterou ořechy nahradíte.
Na ingrediencích, které použijete při přípravě lineckého těsta, zbytečně nešetřete. Kupujte osvědčené a kvalitní výrobky, i když jsou o něco dražší. Získáte tak jistotu, že se s těstem bude dobře pracovat a výsledné cukroví bude chutné.
Příprava lineckých není náročná, no vyžaduje si čas. Po tom, jak těsto vymícháte, nechte ho několik hodin (ideálně přes noc) odpočívat na chladném a tmavém místě. Umístit ho můžete například do komory nebo ledničky.
Když těsto necháte odležet, jednotlivé suroviny budou mít čas, aby se dobře spojily. To má pozitivní efekt nejen na to, že se vám s lineckým bude dobře pracovat, ale i na chuť, která bude výraznější a lepší.
Zdroj: Unsplash.com
Linecké těsto musíte důkladně propracovat, aby se suroviny dobře spojily. Ujistěte se, že v míse nebo na pracovní ploše, kde těsto připravujete, nezůstala žádná mouka, cukr či jiná ingredience.
Ale pozor, platí to i opačně. Pokud těsto hnětete příliš dlouho, přehřeje se. Máslo, které jste použili, se začne rozpouštět. Budete tak muset přidávat stále více mouky, což může vést k drobení a trhání těsta.
Všechny suroviny, které používáte na přípravu těsta, by měly mít pokojovou teplotu. Alespoň hodinu před zpracováním je proto vytáhněte na kuchyňskou linku. Díky tomu neutrpí při míchání šok a bez jakýchkoliv problémů se spojí.
Těsto na linecké cukroví by mělo mít tloušťku přibližně 3 až 5 mm. Vše závisí na vašich preferencích. Vyhněte se však tomu, aby bylo příliš tenké. Mohlo by se drobit, trhat a celkově by se s ním jen velmi těžko pracovalo. Nemluvě o tom, že koláčky by se po krátké době v troubě spálily a nechutnaly by tak dobře.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě