NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Perníčky Konec tvrdým vánočním perníčkům. Do těsta stačí přidat jednu surovinu navíc.
Konec tvrdým vánočním perníčkům. Do těsta stačí přidat jednu surovinu navíc.
Recept Konec tvrdým vánočním perníčkům. Do těsta stačí přidat jednu surovinu navíc.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Jedním z největších problémů, se kterými se můžete při přípravě perníčků setkat, je jejich ztvrdnutí. To se často stává už druhý nebo třetí den po upečení. Proč k tomu dochází? Někdy je problém ve špatném receptu, jindy v nevhodném skladování. Chcete se letos vyhnout tomu, aby se z vašich perníčků staly kameny? Vyzkoušejte tyto triky.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   23.10.2024

Konec tvrdým vánočním perníčkům. Do těsta stačí přidat jednu surovinu navíc.

Jedním z největších problémů, se kterými se můžete při přípravě perníčků setkat, je jejich ztvrdnutí. To se často stává už druhý nebo třetí den po upečení. Proč k tomu dochází? Někdy je problém ve špatném receptu, jindy v nevhodném skladování. Chcete se letos vyhnout tomu, aby se z vašich perníčků staly kameny? Vyzkoušejte tyto triky.

Ujistěte se, že perníčky nepřepečete

Perníčky se nepečou dlouho. V závislosti na receptu je to obvykle 8 až 10 minut. Déle je v troubě nenechávejte. Kromě toho, že se mohou spálit a ztratit svou pověstnou kořeněnou chuť, budou také tvrdé.

Vyzkoušejte čerstvý chléb

Suchým a tvrdým perníčkům pomůže krajíc čerstvého chleba. Vložte ho do nádoby, ve které je skladujete, pořádně uzavřete a vyčkejte několik hodin, případně i den.

Perníčky nasáknou všechnu vlhkost z chleba a budou perfektně vláčné. Pokud by jeden krajíc nestačil, přidejte několik dalších a postup opakujte, dokud cukroví nebude podle vašich představ.

TIP: Chléb můžete nahradit i několika měsíčky jablka.

Příprava receptu Konec tvrdým vánočním perníčkům. Do těsta stačí přidat jednu surovinu navíc., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Těsto nechte odležet

Těsto na perníčky nechte vždy několik hodin odležet v lednici. Při práci se vám nebude příliš lepit, což znamená jediné – nebudete muset použít tolik mouky na posypání pracovní desky. Ta by totiž mohla způsobit, že cukroví bude nakonec příliš tvrdé.

Do těsta přidejte majonézu

Ne každý to ví, ale majonéza zabraňuje tomu, aby perníčky ztvrdly. Je to díky tomu, že obsahuje olej a vejce, které podporují hydrataci a měkkost těsta. Plus udržují v těstě potřebnou vlhkost.

Majonézy není třeba přidávat do těsta příliš mnoho. Na běžnou dávku stačí jedna, maximálně dvě polévkové lžíce, které nijak neovlivní výslednou chuť perníčků.

O vláčnost se postará i ocet

Ocet podporuje jedlou sodu, čímž se stará o lepší kynutí těsta, a zvýrazňuje chuť jednotlivých surovin (zejména koření). Zároveň dokáže těsto změkčit, což automaticky vede k tomu, že perníčky jsou příjemně vláčné a měkké.

Stejně jako v případě majonézy platí, že to s octem není třeba přehánět – do receptu stačí přidat jednu, maximálně dvě lžičky.

Myslete na správné skladování

V neposlední řadě nezapomínejte ani na správné skladování perníčků, které je klíčové k tomu, aby si zachovaly svou pověstnou měkkost. Po upečení byste je měli dát do uzavíratelné nádoby, kterou umístíte na chladné a tmavé místo. Vyhněte se jejich skladování v kuchyni nebo obýváku, kde je teplý a suchý vzduch. Ten zpravidla vede k tomu, že vánoční cukroví vysychá a tvrdne.

Ověřený recept na měkké perníčky

Tajemství úspěchu měkkých perníčků spočívá zejména v ověřeném a dobrém receptu. Pokud jste ho dosud nenašli a každý rok vás trápí tvrdé cukroví, vyzkoušejte tento. Potřebovat na něj budete:

  • 200 g medu
  • 120 g másla
  • 3 vejce
  • 800 g hladké mouky
  • 280 g moučkového cukru
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 1 lžičku jedlé sody

Postup:

  1. Ve větší míse smícháme mouku, moučkový cukr, perníkové koření, prášek do perníku a jedlou sodu.
  2. V druhé míse důkladně vyšleháme vejce, med a změklé máslo.
  3. Tekuté suroviny spojíme se suchými a vypracujeme pevné těsto, které dáme do lednice na několik hodin, ideálně do druhého dne.
  4. Hotové těsto rozválíme na požadovanou tloušťku (obvykle 4 až 5 mm) a vykrajujeme z něj hvězdičky, zvonečky, soby a jiné vánoční tvary. Ty následně ukládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 190 °C přibližně 5 minut.
  5. Upečené perníčky potřeme hned po vytažení z trouby vajíčkem a když vychladnou, ozdobíme je podle představ.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář