Jedním z největších problémů, se kterými se můžete při přípravě perníčků setkat, je jejich ztvrdnutí. To se často stává už druhý nebo třetí den po upečení. Proč k tomu dochází? Někdy je problém ve špatném receptu, jindy v nevhodném skladování. Chcete se letos vyhnout tomu, aby se z vašich perníčků staly kameny? Vyzkoušejte tyto triky.
Jedním z největších problémů, se kterými se můžete při přípravě perníčků setkat, je jejich ztvrdnutí. To se často stává už druhý nebo třetí den po upečení. Proč k tomu dochází? Někdy je problém ve špatném receptu, jindy v nevhodném skladování. Chcete se letos vyhnout tomu, aby se z vašich perníčků staly kameny? Vyzkoušejte tyto triky.
Perníčky se nepečou dlouho. V závislosti na receptu je to obvykle 8 až 10 minut. Déle je v troubě nenechávejte. Kromě toho, že se mohou spálit a ztratit svou pověstnou kořeněnou chuť, budou také tvrdé.
Suchým a tvrdým perníčkům pomůže krajíc čerstvého chleba. Vložte ho do nádoby, ve které je skladujete, pořádně uzavřete a vyčkejte několik hodin, případně i den.
Perníčky nasáknou všechnu vlhkost z chleba a budou perfektně vláčné. Pokud by jeden krajíc nestačil, přidejte několik dalších a postup opakujte, dokud cukroví nebude podle vašich představ.
TIP: Chléb můžete nahradit i několika měsíčky jablka.
Zdroj: Unsplash.com
Těsto na perníčky nechte vždy několik hodin odležet v lednici. Při práci se vám nebude příliš lepit, což znamená jediné – nebudete muset použít tolik mouky na posypání pracovní desky. Ta by totiž mohla způsobit, že cukroví bude nakonec příliš tvrdé.
Ne každý to ví, ale majonéza zabraňuje tomu, aby perníčky ztvrdly. Je to díky tomu, že obsahuje olej a vejce, které podporují hydrataci a měkkost těsta. Plus udržují v těstě potřebnou vlhkost.
Majonézy není třeba přidávat do těsta příliš mnoho. Na běžnou dávku stačí jedna, maximálně dvě polévkové lžíce, které nijak neovlivní výslednou chuť perníčků.
Ocet podporuje jedlou sodu, čímž se stará o lepší kynutí těsta, a zvýrazňuje chuť jednotlivých surovin (zejména koření). Zároveň dokáže těsto změkčit, což automaticky vede k tomu, že perníčky jsou příjemně vláčné a měkké.
Stejně jako v případě majonézy platí, že to s octem není třeba přehánět – do receptu stačí přidat jednu, maximálně dvě lžičky.
V neposlední řadě nezapomínejte ani na správné skladování perníčků, které je klíčové k tomu, aby si zachovaly svou pověstnou měkkost. Po upečení byste je měli dát do uzavíratelné nádoby, kterou umístíte na chladné a tmavé místo. Vyhněte se jejich skladování v kuchyni nebo obýváku, kde je teplý a suchý vzduch. Ten zpravidla vede k tomu, že vánoční cukroví vysychá a tvrdne.
Tajemství úspěchu měkkých perníčků spočívá zejména v ověřeném a dobrém receptu. Pokud jste ho dosud nenašli a každý rok vás trápí tvrdé cukroví, vyzkoušejte tento. Potřebovat na něj budete:
Postup:
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě