Vánočka je tradičním koláčem, který během Vánoc připravují mnohé domácnosti. Díky tomu, že je nadýchaná a sladká, si ji můžete vychutnat samostatně. Případně se dá doplnit o džem nebo máslo. Plánujete ji letos o svátcích péct, ale nevíte, jak na to? Máme pro vás tipy, díky kterým se vám vždy podaří.
Vánočka je tradičním koláčem, který během Vánoc připravují mnohé domácnosti. Díky tomu, že je nadýchaná a sladká, si ji můžete vychutnat samostatně. Případně se dá doplnit o džem nebo máslo. Plánujete ji letos o svátcích péct, ale nevíte, jak na to? Máme pro vás tipy, díky kterým se vám vždy podaří.
Základem úspěchu při pečení vánočky jsou rozhodně kvalitní suroviny a dobrý ověřený recept, na který se můžete spolehnout. U surovin si následně ohlídejte i jejich teplotu – ta by měla být pokojová. Minimálně dvě hodiny před pečením je proto vyndejte z lednice a dejte na kuchyňskou linku.
Těsto na vánočku potřebuje zpravidla jednu až jeden a půl hodiny na kynutí. Tento proces se nesnažte urychlit ani zkrátit, protože výsledný koláč by nemusel být nadýchaný nebo by mohl při pečení prasknout.
Na druhou stranu těsto nenechte kynout déle než hodinu a půl, aby neprokyslo a nebylo kyselé.
Během pečení vánočka mírně mění svůj tvar. Je proto zcela normální, že pokud ji něčím nezajistíte, hrozí jí riziko rozpletení. Pokud se mu chcete vyhnout, jednotlivé prameny zajistěte několika špejlemi. Ty následně vytáhnete a malé dírky, které po nich zůstanou, si ani nevšimnete.
TIP: Zůstaly ve vánočce kvůli špejlím viditelné dírky? Zakryjte je mandlovými plátky nebo sušenými rozinkami.
Zdroj: Unsplash.com
Hotovou vánočku, kterou jste upletli, nezapomeňte potřít vajíčkem. Na tento krok si vyhraďte dostatek času a ujistěte se, že jste těsto potřeli v každém jednom záhybu. Pokud děláte vícevrstvou vánočku, vajíčkem se snažte dostat i mezi vrstvy.
Vánočku můžete plést klidně i z devíti pramenů. Vše závisí na vašich schopnostech a zkušenostech. Pokud jste začátečníkem, zůstaňte u nejjednodušší verze, která se skládá ze dvou až tří pramenů. Později můžete jejich počet přidávat.
Chtěli byste klasickou vánočku povýšit na novou úroveň? Vyzkoušejte ji naplnit! Vhodné jsou klasické makové, kakaové nebo ořechové náplně určené do kynutých závinů. Jinou alternativou je lískový oříškový krém jako Nutella, džem nebo tvaroh.
Vybranou náplní plníte prameny, které pak zamotáte do vánočky a dáte péct. Jednotlivé prameny můžete naplnit jednou nebo více náplněmi. Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, vhodná je například kombinace máku a džemu nebo ořechů a kakaa.
TIP: Vánočku lze ozvláštnit mnoha ingrediencemi. Sázkou na jistotu je sušené ovoce (rozinky, brusinky a další), nasekaná čokoláda nebo ořechy.
Na Vánoce máme obvykle kromě vánočky napečeno i mnoho dalších koláčů, což někdy způsobí, že se nestihne celá sníst. Starší vánočku nemusíte hned vyhazovat. Připravte si z ní například sladký francouzský toast. V takovém případě ji stačí nakrájet na silnější plátky, namočit do směsi vajíčka, mléka a skořice a osmažit na másle.
Francouzský toast z vánočky můžete podávat s čerstvým nebo mraženým ovocem, jogurtem, šlehačkou, Nutellou nebo jen posypaný moučkovým cukrem či přelitý medem.
Nemáte na francouzský toast chuť? Vánočku využijete i při pečení šťavnaté žemlovky. Ta bude díky ní sladší a mnohem chutnější.
1. Měkoučká domácí vánočka
Měla být na dnešní snídani, ale při pohledu na hodiny, bude na oběd :) ale to vůbec nevadí :). Je tak chutná, vláčná, měkoučká a nadýchaná, že ji můžu jíst i celý den. Z obchodu již vánočku nekupuji fuuu, víte co, už ani nepamatuji, ale je to opravdu dlouho. Někdy přidávám i rozinky, které večer namočím do rumu a pak ráno připravuji těsto. S máslem a medem to je topka. K tomu šálek dobré kávy a den se může začít :) ale u mě se dnes začíná den na oběd :D Autor: Reny Naty A.
2. Vánočka s mandlemi a rozinkami - fotopostup
Co by to byly Vánoce bez vánočky. Děláváte ji i vy na štědrovečerní stůl? Tato je vynikající a jemná.
3. Dokonalá vánočka + postup pletení
Ke snídani nebo k večeři. Pokud jste dosud připravili žádnou vánočku, je čas změnit to :) Autor: jaja79
4. Hrníčková vánočka s jednoduchým zaplétáním
Dostala jsem chuť na vánočku a řeknu vám, že byla tak silná, že jsem ji musela hned po minutou i připravit. Zadělala jsem těsto, nechala kynout, upletla a upekla. A hlavně jsem nevydržela ani do úplného vychladnutí a jedla jsem ji horkou. Autor: Karambola
5. Vánoční vánočka
Kynuté těsto, které je jemné a krásně nadýchané. Přidáním rozinek dodáte vánočce super chuť! Autor: jitule
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě