Velikonoce se považují za jeden z největších křesťanských svátků, se kterým se pojí velké množství tradic. Ty se liší v závislosti na kraji či samotné domácnosti. Zatímco někteří dodržují velmi přísný půst, jiní si naopak svátky užívají dobrým a vydatným jídlem. Odkud pocházejí jednotlivé tradice a jak se Velikonoce vyvíjely během let?
Velikonoce se považují za jeden z největších křesťanských svátků, se kterým se pojí velké množství tradic. Ty se liší v závislosti na kraji či samotné domácnosti. Zatímco někteří dodržují velmi přísný půst, jiní si naopak svátky užívají dobrým a vydatným jídlem. Odkud pocházejí jednotlivé tradice a jak se Velikonoce vyvíjely během let?
Velikonoce nebyly vždy křesťanským svátkem, který sloužil a dodnes i slouží k připomenutí zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V minulosti je slavili především pohané, pro které symbolizovaly příchod teplého počasí, jara a znovuzrození.
Naši předkové během těchto svátečních dní navštěvovali hroby svých blízkých, aby si s nimi popovídali. Později začali zdobit domy kraslicemi a pomlázkami, což se stalo tradicí, která je oblíbená dodnes.
Na rozdíl od Vánoc nebo jiných větších svátků není datum Velikonoc přesně stanoven a každý rok se mění. Je totiž vázán na první úplněk, který následuje po jarní rovnodennosti. Letos připadla jarní rovnodennost na 20. březen, přičemž první úplněk po ní vychází na 13. dubna, což je neděle. Velikonoční svátky, tedy Velikonoční neděle, tak připadá na nejbližší následující neděli – 20. dubna.
Pro lepší přehled přikládáme data jednotlivých svátečních dní:
Zdroj: Unsplash.com
Velikonoce jsou spojeny s několika symboly. Většina z nich vychází z křesťanské víry a má hluboký význam.
K hlavním symbolům patří:
Jedním z hlavních symbolů Velikonoc jsou určitě i chutná a sytá jídla. To, co se objevuje na stolech, se výrazně liší zejména podle kraje, odkud pocházíte. Následně mají na vše vliv i různé rodinné zvyky, které se dědí z generace na generaci.
Obecně platí, že na Zelený čtvrtek se podává něco zeleného, co přinese zdraví. Nejoblíbenější je špenát s vařenými bramborami.
Během Velkého pátku mnozí dodržují přísný půst. To znamená, že jídlo konzumují jen třikrát denně, přičemž pouze jednou se nají dosyta. Během půstu je důležité jíst spíše jednoduchá bezmasá jídla a zároveň je vhodné vyhýbat se i některým oblíbeným pochutinám, jako je například sladké.
Po Velkém pátku se můžete klidně pustit do konzumace oblíbených tradičních pokrmů, mezi které patří velikonoční beránek, mazanec, velikonoční jidáše či velikonoční sirek.
Dále by na velikonočním stole neměly chybět ani klobásy, uzené maso, plněná vejce, majonézový salát a všechny druhy kynutých koláčů – od moravských až po záviny a mřížovníky. Populární jsou dále škvarkové pagáče nebo různé jiné slané pochutiny, které můžete naservírovat svým blízkým, když přijdou na návštěvu.
V minulosti se během velikonočních svátků podávalo i kysané zelí na různé způsoby, fašírky a nádivky čili náplně. Mnohá z těchto jídel se v některých koutech Česka připravují dodnes.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě