Velikonoční večeře sice u nás není tak zažitá jako ta štědrovečerní, ale v některých oblastech Česka byla a stále je významnou součástí velikonočních svátků. Ať už ji plánujete letos pořádat, nebo jen chcete vědět, jaká jídla podávat během svátků, máme pro vás všechny důležité informace a recepty.
Velikonoční večeře sice u nás není tak zažitá jako ta štědrovečerní, ale v některých oblastech Česka byla a stále je významnou součástí velikonočních svátků. Ať už ji plánujete letos pořádat, nebo jen chcete vědět, jaká jídla podávat během svátků, máme pro vás všechny důležité informace a recepty.
V křesťanské víře se v souvislosti s velikonočními svátky zmiňuje především jedna významná večeře – Poslední večeře. Na tu věřící vzpomínají během Zeleného čtvrtku, který pro mnohé startuje celé Velikonoce.
Zelený čtvrtek je obvykle spojený s několika tradicemi. Kromě návštěvy kostela se na stolech objevují zelená jídla, která mají zajistit pevné zdraví po celý rok.
V tento den se také tlumí zvony, které se rozezní až na Bílou sobotu.
Velikonoční večeře se obvykle koná na Velikonoční neděli. Důvodem je skutečnost, že Bílá sobota je sice prvním dnem po 40-denním půstu, ale v minulosti byla stále půstnější. Naši předkové během ní připravovali a servírovali jednoduchá a bezmasá jídla. To, kolikrát denně jedli, záviselo především na zvycích rodiny. Někdo jedl jen třikrát denně jako na Velký pátek. Jiní zase jedli během celého dne, ale s mírou.
Jídlo, které se následně podávalo na Velikonoční neděli, se připravovalo několik dní dopředu, přičemž přípravy vyvrcholily na Bílou sobotu. Během ní se také uklízel dům, chlapci pletli pomlázky a dívky malovaly vajíčka.
Otázkou však zůstává, co přesně se podávalo během velikonoční večeře? I v tomto případě všechno záviselo na zvycích dané domácnosti. Ze slaných pokrmů však na stole obvykle nechyběly:
K jednotlivým pokrmům se servírovaly různé přílohy. Oblíbené bylo domácí pečivo – především chléb, na který najdete recept zde. Kromě toho však nechyběla ani čerstvá zelenina.
Ze sladkých dezertů, koláčů a zákusků nesměly chybět:
V současnosti však během svátků nechybějí ani „moderní“ dezerty, jako jsou cheesecake, ovocné a pudinkové poháry, krémové rolády, muffiny, cupcakes, sušenky a mnoho dalšího.
Máte chuť na něco dobrého, ale nevíte, co uvařit nebo upéct? Připravili jsme si pro vás několik receptů, se kterými se vám velikonoční večeře vždy podaří.
1. Velikonoční nádivka (fotopostup krok za krokem).
Pečená velikonoční nádivka je klasikou, která se dělá v mnoha domácnostech. Tentokrát vám přináším recept na tu naši, kterou připravovala už moje babička. Teď ji připravuje moje mamka a letos ji dělám i já pro svou rodinu. Je to náš rodinný recept na velikonoční nádivku, která na svátečním stole nesmí chybět. Autor: Karambola
2. Opilý Izidor nebo Opilý František na plech. Vyzkoušejte podle mého vylepšeného receptu.
Po dlouhé době jsem upekla tento lahodný dezert. Někdo ho dělá s čokoládovým krémem, ale my ho máme rádi s malou obměnou. Já dělám náplň s ořechy, mňam! Autor: Lucie Rakušanová
3. Recept na pletený babiččin mazanec
Na Velikonoce nesmí na stole chybět mazanec. Jaké velikonoční jídlo nesmí chybět na Vašem stole? Autor: Silvia Š. H.
4. Velikonoční baba (fotorecept krok za krokem).
Recept na velikonoční babu má určitě každý svůj vlastní. Tento náš je však nejlepší, protože si ho můžete přizpůsobit přesně podle svých představ. Můžete v něm vyměnit maso, přidat nebo doplnit koření a podobně. Určitě ho letos vyzkoušejte. Nebudete litovat. Autor: Karambola
5. Velikonoční beránek z čokolády Margot - hrnkový recept
Toto těsto dělám i na bábovku s Margotkou a poleju čokoládou, je dobrá. Autor: Romča V.
6. Lžícový recept na velikonoční čokoládovou roládu s tvarohovým krémem podle Petry.
Banánové rolády jsou úžasné a dokonce i pro začátečníky snadné na přípravu. Nemusíte se bát, že by se při balení roláda zlomila. Klíčem je zarolovat ji hned po upečení spolu s pečicím papírem a zabalit do vlhké utěrky - tak zůstane celá. A banán uvnitř? Pro mě je to zkrátka nezbytnost, roláda bez banánu prostě není ono. Autor: Petra H.
7. Hrudka na Velikonoce na slano (fotorecept).
Slaná velikonoční hrudka je klasika těchto svátků. Někteří ji nazývají také syrek nebo syrec. Receptů na ni existuje neuvěřitelné množství. Mě mamka naučila dělat hrudku naslano – vůbec do ní nepřidávám cukr, který najdete v různých jiných receptech. Určitě ji vyzkoušejte. Stojí za to. Autor: Karambola
8. Velikonoční sýrová roláda
Na Velikonoce u nás nesmí chybět na stole tradiční sýrová roláda. Výborně se hodí k bramborovému salátu, vajíčkům, ale také k chlebíčku s křenem.
9. Domácí pletenec bez konzervačních látek a umělých přísad jako skvělá alternativa k supermarketovému pečivu.
Recept na chutné pletence k večeři nebo snídani pro rodinu. Stačí je naplnit a jsou z nich neodolatelné sendviče nebo je nakrájet na plátky se šunkou či salátem.
10. Vaječná tlačenka s česnekem
Zkouška vajíčkové tlačenky vyšla na výbornou :) Fantastická s česnekem, krabími tyčinkami a hráškem. Krabí tyčinky ma v receptu celkem překvapily, ale chuťově to bylo super. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě