Velikonoční nedělí se pomalu končí velikonoční svátky, během kterých si věřící připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Toto období je také časem klidu a odpočinku. Mnozí navštěvují blízké, uklízejí své příbytky a vaří chutná jídla a koláče. Co byste měli dělat během Velikonoční neděle a naopak, co tradice a zvyky zakazují?
Velikonoční nedělí se pomalu končí velikonoční svátky, během kterých si věřící připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Toto období je také časem klidu a odpočinku. Mnozí navštěvují blízké, uklízejí své příbytky a vaří chutná jídla a koláče. Co byste měli dělat během Velikonoční neděle a naopak, co tradice a zvyky zakazují?
Po Velikonoční neděli, která se nazývá také Boží hod, následuje už jen jeden svátek, kterým je Velikonoční pondělí. Tím se ukončují celé Velikonoce.
Pro křesťany je Velikonoční neděle jeden z nejvýznamnějších dnů v roce. Slouží k tomu, aby po smutném a pochmurném období, které se neslo ve znamení ukřižování, připomněla vzkříšení Ježíše Krista.
Velikonoční neděle sice neukončuje 40-denní půst (to dělá Bílá sobota), ale pro mnohé je prvním dnem, kdy si dopřejí sytější jídla a oblíbené pochutiny. Důvodem je především skutečnost, že naši předci se postili ještě i na Bílou sobotu. Během tohoto dne jedli spíše jednodušší a bezmasité pokrmy, přičemž téměř celý den strávili v kuchyni, aby se pořádně připravili na Velikonoční neděli.
Během Velikonoční neděle už nebyla v jídlech a nápojích žádná omezení. Stoly se prohýbaly pod tradičními a oblíbenými pokrmy jako velikonoční baba, mazanec, jidáše, velikonoční beránci, velikonoční hrudka, bramborový salát, uzeniny a mnoho dalšího. Samozřejmostí byly i různé alkoholické nápoje a zákusky, které se lišily v závislosti na tradicích dané rodiny a oblasti Česka.
Velikonoční neděle má být dnem odpočinku, klidu, zábavy a oslavování. Nemá se během ní dělat vůbec nic, a to jak uvnitř domu, tak ani venku. Právě proto je důležité, abyste všechno jídlo stihli připravit ještě během Bílé soboty. Totéž platí i o úklidu.
V minulosti bylo běžným zvykem, že hospodyně během Bílé soboty naplnily proutěné košíky jídlem a následně je v neděli vzaly s sebou do kostela, kde je kněz posvětil.
Posvěcené pokrmy se potom jedly po celý den, přičemž se nabízely každému, kdo přišel na návštěvu.
Ze všech pokrmů byl nejdůležitější mazanec. Ten připomínal chléb, který lámal Ježíš při poslední večeři. Právě proto se toto sladké pečivo v tento den nekrájelo, ale trhalo (resp. lámalo).
Během Velikonoční neděle se sice nemohlo pracovat, ale chlapci si v tento den mohli připravovat pomlázky, které následně použili v pondělí na vyšlehání dívek.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě