Velikonoční pondělí je poslední sváteční den Velikonoc. V našich končinách je už dlouhá léta spojován s poléváním a pomlázkou dívek, návštěvami rodiny a dobrým jídlem. Kromě toho je také plný zvyků a tradic, které dodržovali už naši předkové. Víte, jaký význam mají pomlázky či vajíčka, která se dávají koledníkům?
Velikonoční pondělí je poslední sváteční den Velikonoc. V našich končinách je už dlouhá léta spojován s poléváním a pomlázkou dívek, návštěvami rodiny a dobrým jídlem. Kromě toho je také plný zvyků a tradic, které dodržovali už naši předkové. Víte, jaký význam mají pomlázky či vajíčka, která se dávají koledníkům?
Po dlouhém 40-denním půstu, který končí Velkým pátkem, konečně přicházejí svátky plné dobrého jídla a oslav. Bílá sobota je obvykle dnem, kdy se na toto období připravujeme nejvíce. V minulosti to byl spíše postní den, během kterého se jedla jednoduchá bezmasá jídla. Kromě toho sloužila i k vaření a pečení všech dobrot, které se následně objevovaly na stolech na Velikonoční neděli a pondělí.
Velikonoční svátky byly zpravidla pochmurné a spíše smutnější. Věřící si během nich připomínali ukřižování a následné zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoční pondělí však bylo velmi odlišné. Lidé se bavili, smáli a užívali si dobré jídlo.
Mladí chlapci navštěvovali dívky, které od rána polévali a šlehali. Tento zvyk měl zajistit, že budou krásné a zdravé. Dnes se polévají všechny dívky, dříve to však byly pouze ty svobodné.
Za pomlázku dostávali chlapci v minulosti především vajíčka, která dívky malovaly před svátky. Později se stalo běžným zvykem, že se kromě vajíčka dávala také čokoláda, peníze či alkohol – ten se ale naléval pouze starším.
Jak jsme zmínili, šlehání a tím pádem i pomlázky, se spojují se zdravím a krásou dívek. Ty měli chlapci vyšlehat na třech místech – na nohou, bocích a rukou. Dnes se tento zvyk zpravidla nedodržuje a ženy se šlehají jemně a na různých částech těla.
Vajíčka by měla obecně představovat nový život a plodnost. V minulosti však sloužila i k vyjádření náklonnosti. Když se dívce líbil nějaký chlapec, ukryla mu do kraslice vzkaz.
Jídlo, které se podává během Velikonočního pondělí, je velmi podobné tomu, které se na stolech objevuje v neděli. To znamená:
Z tradičních koláčů by na stolech neměli chybět jidáše, mazance a velikonoční beránci. A co zákusky, řezy a moučníky? V tomhle směru nemáte žádné omezení. Klidně upečte cheesecake, udělejte tiramisu nebo vyzkoušejte oblíbený obliž prst.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě