NejRecept.cz Magazín Víte, jak správně mrazit máslo? Držte se těchto pravidel, kterými zachováte jeho čerstvost i chuť.
Víte, jak správně mrazit máslo? Držte se těchto pravidel, kterými zachováte jeho čerstvost i chuť.
Recept Víte, jak správně mrazit máslo? Držte se těchto pravidel, kterými zachováte jeho čerstvost i chuť.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Ceny másla dosahují maxima, což je důvod, proč ho mnozí nakupují ve slevě do zásoby a následně ho mrazí. S touto běžnou praxí se však pojí několik důležitých pravidel, která byste neměli ignorovat. V opačném případě může máslo ztratit své charakteristické vlastnosti, jako je příjemná chuť či vůně.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.1.2025

Víte, jak správně mrazit máslo? Držte se těchto pravidel, kterými zachováte jeho čerstvost i chuť.

Ceny másla dosahují maxima, což je důvod, proč ho mnozí nakupují ve slevě do zásoby a následně ho mrazí. S touto běžnou praxí se však pojí několik důležitých pravidel, která byste neměli ignorovat. V opačném případě může máslo ztratit své charakteristické vlastnosti, jako je příjemná chuť či vůně.

Může se máslo mrazit?

Máslo se obecně mrazit může. Obsahuje totiž mléčný tuk, který je charakteristický tím, že je velmi stabilní. To znamená, že mu nevadí ani nízké teploty v mrazáku. Důležité je však vědět, jaký typ másla můžete mrazit.

Máslo, které se může mrazit bez rizika ztráty chuti nebo jiných charakteristických vlastností, je to, které má na obalu uvedeno, že je čerstvé. Jiné druhy mohly být už dříve zmrazené a do mrazáku byste je neměli dávat.

Proč? Důvod je poměrně jednoduchý.

Obecně platí, že máslo byste měli mrazit jen jednou. Poté, co ho vyjmete z mrazáku, ho co nejdříve spotřebujte a skladujte v lednici. Pokud byste ho totiž vrátili zpět do mrazáku, mohlo by ztratit chuť, vůni i strukturu.

Bojíte se, že máslo nestihnete celé sníst? Připravte si z něj dobrý dezert nebo krém. Případně ho použijte při vaření oběda či večeře.

TIP: Když víte, že celé máslo nedokážete spotřebovat během jednoho či dvou týdnů, rozdělte ho na více částí, důkladně zabalte, a tak vložte do mrazáku. Později, až ho budete potřebovat, jednoduše vytáhnete množství, jaké potřebujete.

Příprava receptu Víte, jak správně mrazit máslo? Držte se těchto pravidel, kterými zachováte jeho čerstvost i chuť., krok 1
Zdroj: Wikimedia.org

Jak správně zmrazit máslo?

Zmrazování másla není složité. Stačí se držet tohoto návodu:

  • Máslo mrazte v původním obalu. Pokud byste ho chtěli rozdělit na menší části, rozbalte ho, nakrájejte a následně zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenových sáčků.
  • Máte-li v mrazáku přihrádky, které lze uzavřít, máslo skladujte v jedné z nich. Zabráníte tak kolísání teploty, k němuž dochází při každém otevření spotřebiče.
  • V případě, že takové přihrádky v mrazáku nemáte, máslu najděte jedno místo, kde ho budete skladovat. Vhodný je například košík. Tímto způsobem si zajistíte, že žádné nepropadne na dno spotřebiče, kde byste na něj mohli zapomenout.
  • Ideální teplota pro zmrazování másla je -18 °C.
  • Máslo můžete v mrazáku skladovat 6 až 9 měsíců.

Jak postupovat při rozmrazování másla?

Potřebujete použít máslo, které jste zmrazili? Žádný problém. Stačí ho jen vytáhnout z mrazáku a vložit do lednice, kde se postupně vrátí do svého původního stavu. Pokud nemáte čas a chcete máslo použít dříve, položte ho na talířek a nechte ho na stole nebo kuchyňské lince.

Máslo nikdy nerozmrazujte pomocí mikrovlnné trouby. Ta by mohla narušit jeho strukturu a způsobit, že nebude chutnat tak dobře, jak má.

Na co se dá použít rozmrazené máslo?

Máslo, které nebylo v mrazáku déle než 9 měsíců a při jeho rozmrazování jste se drželi výše uvedených pravidel, je k nerozeznání od toho čerstvého. Používat ho proto můžete stejně – na mazání na pečivo, do koláčů, na přípravu máslových krémů i při vaření běžných jídel.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář