Ceny másla dosahují maxima, což je důvod, proč ho mnozí nakupují ve slevě do zásoby a následně ho mrazí. S touto běžnou praxí se však pojí několik důležitých pravidel, která byste neměli ignorovat. V opačném případě může máslo ztratit své charakteristické vlastnosti, jako je příjemná chuť či vůně.
Ceny másla dosahují maxima, což je důvod, proč ho mnozí nakupují ve slevě do zásoby a následně ho mrazí. S touto běžnou praxí se však pojí několik důležitých pravidel, která byste neměli ignorovat. V opačném případě může máslo ztratit své charakteristické vlastnosti, jako je příjemná chuť či vůně.
Máslo se obecně mrazit může. Obsahuje totiž mléčný tuk, který je charakteristický tím, že je velmi stabilní. To znamená, že mu nevadí ani nízké teploty v mrazáku. Důležité je však vědět, jaký typ másla můžete mrazit.
Máslo, které se může mrazit bez rizika ztráty chuti nebo jiných charakteristických vlastností, je to, které má na obalu uvedeno, že je čerstvé. Jiné druhy mohly být už dříve zmrazené a do mrazáku byste je neměli dávat.
Proč? Důvod je poměrně jednoduchý.
Obecně platí, že máslo byste měli mrazit jen jednou. Poté, co ho vyjmete z mrazáku, ho co nejdříve spotřebujte a skladujte v lednici. Pokud byste ho totiž vrátili zpět do mrazáku, mohlo by ztratit chuť, vůni i strukturu.
Bojíte se, že máslo nestihnete celé sníst? Připravte si z něj dobrý dezert nebo krém. Případně ho použijte při vaření oběda či večeře.
TIP: Když víte, že celé máslo nedokážete spotřebovat během jednoho či dvou týdnů, rozdělte ho na více částí, důkladně zabalte, a tak vložte do mrazáku. Později, až ho budete potřebovat, jednoduše vytáhnete množství, jaké potřebujete.
Zdroj: Wikimedia.org
Zmrazování másla není složité. Stačí se držet tohoto návodu:
Potřebujete použít máslo, které jste zmrazili? Žádný problém. Stačí ho jen vytáhnout z mrazáku a vložit do lednice, kde se postupně vrátí do svého původního stavu. Pokud nemáte čas a chcete máslo použít dříve, položte ho na talířek a nechte ho na stole nebo kuchyňské lince.
Máslo nikdy nerozmrazujte pomocí mikrovlnné trouby. Ta by mohla narušit jeho strukturu a způsobit, že nebude chutnat tak dobře, jak má.
Máslo, které nebylo v mrazáku déle než 9 měsíců a při jeho rozmrazování jste se drželi výše uvedených pravidel, je k nerozeznání od toho čerstvého. Používat ho proto můžete stejně – na mazání na pečivo, do koláčů, na přípravu máslových krémů i při vaření běžných jídel.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě