NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Víte, která ryba bez kostí je na Vánoce nejlepší? Průvodce nejoblíbenějších vánočních ryb.
Víte, která ryba bez kostí je na Vánoce nejlepší? Průvodce nejoblíbenějších vánočních ryb.
Recept Víte, která ryba bez kostí je na Vánoce nejlepší? Průvodce nejoblíbenějších vánočních ryb.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Vánoční ryba patří mezi tradiční pokrmy, které nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole. Většina domácností dává přednost kaprovi, který po správné úpravě skvěle chutná a výborně se hodí k bramborovému salátu. Kromě něj jsou však vhodné i jiné druhy ryb, které mají méně kostí a lépe se jedí. Víte, které to jsou a jak je připravit, aby chutnaly co nejlépe?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   13.12.2024

Víte, která ryba bez kostí je na Vánoce nejlepší? Průvodce nejoblíbenějších vánočních ryb.

Vánoční ryba patří mezi tradiční pokrmy, které nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole. Většina domácností dává přednost kaprovi, který po správné úpravě skvěle chutná a výborně se hodí k bramborovému salátu. Kromě něj jsou však vhodné i jiné druhy ryb, které mají méně kostí a lépe se jedí. Víte, které to jsou a jak je připravit, aby chutnaly co nejlépe?

Jaká je nejlepší ryba na Vánoce?

Výběr správné vánoční ryby, kterou budete podávat na Štědrý den, je zásadní. Dnes máte k dispozici několik možností:

  • Kapr – stará dobrá klasika, se kterou se pojí mnoho tradic. Kapr velmi dobře chutná, dá se připravit na více způsobů a pokud si vyberete správně, je šťavnatý a jemný.
  • Losos – po kaprovi patří k nejpopulárnějším rybám, které si na Vánoce vybírá mnoho domácností. Snadno se připravuje a výborně chutná. Navíc je lehký a dietní, takže si ho mohou dopřát i ti, kteří si hlídají svůj jídelníček.
  • Pstruh – má jemné a šťavnaté maso. Díky tomu, že nemá příliš mnoho kostí, se velmi dobře jí. Kromě smažení ho můžete také péct nebo grilovat.
  • Štika – má pevné maso, které umožňuje různou přípravu. Výborná je například na rybí karbanátky nebo na klasické pečení.
  • Sumec – hodí se především na smažení, pečení a dušení. Charakteristický je tím, že má minimum kostí.
  • Další ryby – na Vánoce si můžete dopřát i jiné druhy ryb, jako je například treska, mořský vlk, pražma, tilapie nebo halibut.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Smažený kapr
Smažený kapr

Ryby bez kostí na Vánoce

Máte doma děti, nebo jen nechcete riskovat, že vám při večeři zaskočí rybí kost? Místo kapra zvolte mořské druhy, jako jsou losos, halibut či mořský ďas, které mají minimum kostí. A i ty, které mají, jsou dostatečně velké, abyste si jich při jídle všimli. Případně sáhněte po tilapii nebo tuňákovi.

Kde a jak nakupovat rybu?

Pokud si zvolíte lososa, tresku nebo jakýkoliv jiný druh ryby kromě kapra, nákup je velmi jednoduchý. Stačí navštívit jeden ze supermarketů a vybrat si buď čerstvou, nebo mraženou alternativu. Díky tomu, že rybu lze koupit i po menších částech, si můžete večeři klidně poskládat z několika druhů.

Pokud se rozhodnete pro živého kapra, výběr je o něco složitější. Při nákupu je třeba sledovat několik drobných detailů, které vám napoví, že ryba bude dobrá. V první řadě jde o oči. Ty by měly být jasné, ne matné. Následně sledujte i žábry. Pokud je ryba čerstvá, tato část bude jemně růžová. Naopak vyhněte se druhům, které je mají mírně šedé.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Pstruh pečený v troubě
Pstruh pečený v troubě

Dále je klíčová i velikost kapra. Ta by se měla odvíjet od toho, kolik lidí usedne ke slavnostní tabuli. Pokud vás bude více, zvažte spíše koupi několika středně velkých kaprů než jednoho masivního a těžkého. Důvodem je to, že taková ryba bude tučná a její chuť nebude ani zdaleka tak dobrá.

TIP: Po koupi nezapomeňte na správné skladování kapra. Nejlépe uděláte, když ho koupíte jeden, maximálně dva dny před Vánocemi, nakrájíte ho a umístíte do ledničky.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Pečený losos na másle
Pečený losos na másle

Tipy, díky kterým bude vánoční ryba dokonalá

Způsob přípravy se odvíjí od vašich preferencí a od typu ryby. Pro ty nejlepší výsledky se držte následujících rad:

  • Poté, co kapra očistíte a nakrájíte, namočte ho na několik hodin do mléka, aby ztratil bahenní zápach. Kromě mléka můžete použít i víno nebo pivo.
  • Se silným rybím zápachem si poradí i citronová šťáva. Tou stačí kapra těsně před obalováním lehce potřít.
  • Aby kapr nebo jiné ryby při smažení neshořely a nebyly příliš suché, smažte je na mírném plameni.
  • Pokud chcete trochu zaexperimentovat, rybu marinujte v oleji spolu s bylinkami a následně ji ogrilujte na pánvi. Takový způsob úpravy se výborně hodí zejména u lososa.
  • Ke smažené rybě se hodí majonézový salát, ale k té, kterou upečete nebo připravíte na grilu, podávejte vařené, pečené nebo opečené brambory.
  • K jiným způsobům přípravy ryby patří například pečení na másle nebo víně spolu s bylinkami.

TIP NA ZÁVĚR: Pokud toužíte po tom, aby smažená ryba krásně voněla, do mléka před obalováním přisypte trochu čerstvých bylinek.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář