Vánoční ryba patří mezi tradiční pokrmy, které nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole. Většina domácností dává přednost kaprovi, který po správné úpravě skvěle chutná a výborně se hodí k bramborovému salátu. Kromě něj jsou však vhodné i jiné druhy ryb, které mají méně kostí a lépe se jedí. Víte, které to jsou a jak je připravit, aby chutnaly co nejlépe?
Vánoční ryba patří mezi tradiční pokrmy, které nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole. Většina domácností dává přednost kaprovi, který po správné úpravě skvěle chutná a výborně se hodí k bramborovému salátu. Kromě něj jsou však vhodné i jiné druhy ryb, které mají méně kostí a lépe se jedí. Víte, které to jsou a jak je připravit, aby chutnaly co nejlépe?
Výběr správné vánoční ryby, kterou budete podávat na Štědrý den, je zásadní. Dnes máte k dispozici několik možností:
Máte doma děti, nebo jen nechcete riskovat, že vám při večeři zaskočí rybí kost? Místo kapra zvolte mořské druhy, jako jsou losos, halibut či mořský ďas, které mají minimum kostí. A i ty, které mají, jsou dostatečně velké, abyste si jich při jídle všimli. Případně sáhněte po tilapii nebo tuňákovi.
Pokud si zvolíte lososa, tresku nebo jakýkoliv jiný druh ryby kromě kapra, nákup je velmi jednoduchý. Stačí navštívit jeden ze supermarketů a vybrat si buď čerstvou, nebo mraženou alternativu. Díky tomu, že rybu lze koupit i po menších částech, si můžete večeři klidně poskládat z několika druhů.
Pokud se rozhodnete pro živého kapra, výběr je o něco složitější. Při nákupu je třeba sledovat několik drobných detailů, které vám napoví, že ryba bude dobrá. V první řadě jde o oči. Ty by měly být jasné, ne matné. Následně sledujte i žábry. Pokud je ryba čerstvá, tato část bude jemně růžová. Naopak vyhněte se druhům, které je mají mírně šedé.
Dále je klíčová i velikost kapra. Ta by se měla odvíjet od toho, kolik lidí usedne ke slavnostní tabuli. Pokud vás bude více, zvažte spíše koupi několika středně velkých kaprů než jednoho masivního a těžkého. Důvodem je to, že taková ryba bude tučná a její chuť nebude ani zdaleka tak dobrá.
TIP: Po koupi nezapomeňte na správné skladování kapra. Nejlépe uděláte, když ho koupíte jeden, maximálně dva dny před Vánocemi, nakrájíte ho a umístíte do ledničky.
Způsob přípravy se odvíjí od vašich preferencí a od typu ryby. Pro ty nejlepší výsledky se držte následujících rad:
TIP NA ZÁVĚR: Pokud toužíte po tom, aby smažená ryba krásně voněla, do mléka před obalováním přisypte trochu čerstvých bylinek.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě