NejRecept.cz Zavařeniny Okurky Všimli jste si bílého povlaku na sterilizovaných okurkách? Jejich konzumaci dobře zvažte.
Všimli jste si bílého povlaku na sterilizovaných okurkách? Jejich konzumaci dobře zvažte.
Recept Všimli jste si bílého povlaku na sterilizovaných okurkách? Jejich konzumaci dobře zvažte.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Máte velkou úrodu okurek a řekli jste si, že je zavaříte? Chutné zavařené okurky jsou výborné k různým jídlům a je dobré mít je v zásobě. Někdy se však na nich vytvoří nepříjemný bílý povlak. Co to znamená a co s ním udělat?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   29.6.2025

Všimli jste si bílého povlaku na sterilizovaných okurkách? Jejich konzumaci dobře zvažte.

Máte velkou úrodu okurek a řekli jste si, že je zavaříte? Chutné zavařené okurky jsou výborné k různým jídlům a je dobré mít je v zásobě. Někdy se však na nich vytvoří nepříjemný bílý povlak. Co to znamená a co s ním udělat?

Proč vzniká bílý povlak?

Na začátek je důležité říct, že bílý povlak může vznikat ze dvou důvodů. Tím prvním je plíseň, kvůli které už okurky nemůžete konzumovat. A to ani v případě, že si povlaku všimnete jen na jedné z okurek. Mějte na paměti, že plíseň kontaminovala celý nálev, a tím i ostatní plody ve sklenici.

S plísní se však tradičně pojí i nepříjemný zápach. Toho, že byste ho přehlédli, se bát nemusíte. Ucítíte ho hned poté, co otevřete sklenici.

Druhým důvodem vzniku bílého povlaku jsou kvasinky, které se v okurkách nacházejí zcela běžně. V takových případech zavařenina nezapáchá. Naopak – má svou tradiční vůni i dobrou chuť. Okurky proto nemusíte vyhazovat. Můžete je bez jakýchkoli problémů jíst.

Jednoduše řečeno, když si na okurkách všimnete bílého povlaku, otevřete je a přivoňte. Pokud nemají výrazný a silný zápach, můžete je zpracovat do jídel nebo podávat jako přílohu.

Příprava receptu Všimli jste si bílého povlaku na sterilizovaných okurkách? Jejich konzumaci dobře zvažte., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Další problémy, které mohou mít kyselé okurky

S kyselými okurkami se kromě bílého povlaku mohou pojit i další problémy, jako jsou:

  • Změknutí – příčin je více. Obvykle za to může příliš dlouhé zavařování nebo použití starých či přezrálých okurek.
  • Zakalování nálevu – dochází k němu při rozšíření bakterií a plísní. Důvodem bývá nesprávné skladování nebo použití kontaminovaných okurek.
  • Nepříjemná chuť – nejčastěji se s ní setkáte tehdy, když nepoužijete správný poměr surovin na přípravu nálevu. Dávejte si na to proto pozor.
  • Ztráta barvy – okurky ztrácejí svou hezkou zelenou barvu kvůli příliš dlouhému skladování. Snažte se je tedy zkonzumovat do jednoho, maximálně dvou let.

K čemu servírovat kyselé okurky?

Kyselé okurky jsou vděčnou přílohou, kterou můžete servírovat k mnoha jídlům, jako jsou například:

  • grilované maso,
  • hamburgery,
  • hotdogy,
  • sekaná,
  • rizoto,
  • perkelt,
  • obložené mísy,
  • kaše.

Kromě toho je využijete i při přípravě různých studených salátů, například majonézového nebo pochoutkového. Výborný recept na pochoutkový salát najdete zde.

Recepty na kyselé okurky

Plánujete zavařovat okurky, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte jeden z našich ověřených receptů.

1. Tradiční nakládané okurky

Každoroční zavařování okurek. Vynikající, křupavé a u nás doma velmi oblíbené. Autor: cenculik7

Recept najdete ZDE

Recept Tradiční nakládané okurky

2. Sladkokyselý nálev, který nemá konkurenci. Nakladané okurky zavařuji už jen podle tohoto receptu.

Dostali jsme okurky, takže šup-šup do sklenic. Jako vždy jsem si připravila svůj osvědčený nálev, díky kterému nakládačky nejen skvěle chutnají, ale také zůstávají křupavé ještě dlouhé měsíce po sterilizaci. Autor: Alena Borchová

Recept najdete ZDE

Sladkokyselý nálev, který nemá konkurenci. Nakladané okurky zavařuji už jen podle tohoto receptu.

3. Sterilovaný okurkový salát - připravte si zásoby na zimu

Pokud máte rádi okurkový salát a nevíte se ho vzdát ani v zimě (okurky kupujete a připravujete si čerstvý) doporučujeme udělat si zásoby na zimu. Okurky nastrouháte na hrubém struhadle, přidáte ocet, cukr, sůl, česnek, cibuli, kopr a koření. Zabere vám to maximálně 1 hodinku, kdy si připravíte salát, natlačíte ho do sklenic a zavaříte. Určitě vyzkoušejte, je vynikající. Autor: Triniti

Recept najdete ZDE

Recept Sterilovaný okurkový salát - připravte si zásoby na zimu

4. Americké okurky

Americké okurky můžeme používat kdekoli, kde bychom použili kyselé okurky. Autor: siesta

Recept najdete ZDE

Recept Americké okurky

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář