Máte velkou úrodu okurek a řekli jste si, že je zavaříte? Chutné zavařené okurky jsou výborné k různým jídlům a je dobré mít je v zásobě. Někdy se však na nich vytvoří nepříjemný bílý povlak. Co to znamená a co s ním udělat?
Máte velkou úrodu okurek a řekli jste si, že je zavaříte? Chutné zavařené okurky jsou výborné k různým jídlům a je dobré mít je v zásobě. Někdy se však na nich vytvoří nepříjemný bílý povlak. Co to znamená a co s ním udělat?
Na začátek je důležité říct, že bílý povlak může vznikat ze dvou důvodů. Tím prvním je plíseň, kvůli které už okurky nemůžete konzumovat. A to ani v případě, že si povlaku všimnete jen na jedné z okurek. Mějte na paměti, že plíseň kontaminovala celý nálev, a tím i ostatní plody ve sklenici.
S plísní se však tradičně pojí i nepříjemný zápach. Toho, že byste ho přehlédli, se bát nemusíte. Ucítíte ho hned poté, co otevřete sklenici.
Druhým důvodem vzniku bílého povlaku jsou kvasinky, které se v okurkách nacházejí zcela běžně. V takových případech zavařenina nezapáchá. Naopak – má svou tradiční vůni i dobrou chuť. Okurky proto nemusíte vyhazovat. Můžete je bez jakýchkoli problémů jíst.
Jednoduše řečeno, když si na okurkách všimnete bílého povlaku, otevřete je a přivoňte. Pokud nemají výrazný a silný zápach, můžete je zpracovat do jídel nebo podávat jako přílohu.
Zdroj: Unsplash.com
S kyselými okurkami se kromě bílého povlaku mohou pojit i další problémy, jako jsou:
Kyselé okurky jsou vděčnou přílohou, kterou můžete servírovat k mnoha jídlům, jako jsou například:
Kromě toho je využijete i při přípravě různých studených salátů, například majonézového nebo pochoutkového. Výborný recept na pochoutkový salát najdete zde.
Plánujete zavařovat okurky, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte jeden z našich ověřených receptů.
1. Tradiční nakládané okurky
Každoroční zavařování okurek. Vynikající, křupavé a u nás doma velmi oblíbené. Autor: cenculik7
2. Sladkokyselý nálev, který nemá konkurenci. Nakladané okurky zavařuji už jen podle tohoto receptu.
Dostali jsme okurky, takže šup-šup do sklenic. Jako vždy jsem si připravila svůj osvědčený nálev, díky kterému nakládačky nejen skvěle chutnají, ale také zůstávají křupavé ještě dlouhé měsíce po sterilizaci. Autor: Alena Borchová
3. Sterilovaný okurkový salát - připravte si zásoby na zimu
Pokud máte rádi okurkový salát a nevíte se ho vzdát ani v zimě (okurky kupujete a připravujete si čerstvý) doporučujeme udělat si zásoby na zimu. Okurky nastrouháte na hrubém struhadle, přidáte ocet, cukr, sůl, česnek, cibuli, kopr a koření. Zabere vám to maximálně 1 hodinku, kdy si připravíte salát, natlačíte ho do sklenic a zavaříte. Určitě vyzkoušejte, je vynikající. Autor: Triniti
4. Americké okurky
Americké okurky můžeme používat kdekoli, kde bychom použili kyselé okurky. Autor: siesta
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě