Kdo by nemiloval vydatné polévky či hustě omáčky k masům? Jak ovšem pokrmy nejlépe zahustit? Kromě obvyklých a nejvíce rozšířených způsobů zahuštění vám přinášíme tipy i na další možné způsoby. O některých z nich jste již možná slyšeli a některé jste třeba i sami vyzkoušeli, ale jiné vás překvapí. Všechny ale mají společné jedno – jsou osvědčené a spolehlivé.
Kdo by nemiloval vydatné polévky či hustě omáčky k masům? Jak ovšem pokrmy nejlépe zahustit? Kromě obvyklých a nejvíce rozšířených způsobů zahuštění vám přinášíme tipy i na další možné způsoby. O některých z nich jste již možná slyšeli a některé jste třeba i sami vyzkoušeli, ale jiné vás překvapí. Všechny ale mají společné jedno – jsou osvědčené a spolehlivé.
Základní způsob zahuštění podle babiček s pomocí záklechtku
Když se řekne zahuštění, pravděpodobně vás ihned napadne mouka. Ta je totiž tou vůbec nejpoužívanější surovinou, když přijde na zahušťování pokrmů. Vždyť jíšku používaly již naše babičky! Ovšem omáčku či polévku skvěle zahustíte také s pomocí vody a mouky, případně mouky a smetany či mouky a vývaru. Skvěle poslouží jakákoliv tekutina.
Této směsi, která se skládá z mouky a tekuté složky, se říká záklechtka, klechták nebo zátřepka.
Je-li vaší filozofií zdravý životní styl, můžete k zahuštění libovolného pokrmu použít zeleninu. Zde platí přímá úměra. Čím více zeleniny, tím zdravější pokrm a hustší konzistence. K zahuštění polévek i omáček se dají využít všechny druhy zeleniny, nejčastěji se ale využívá ta kořenová, zejména nastrouhané brambory.
Zahušťování škrobem
Při přípravě omáček na asijský způsob se velice často využívá škrob. Pokud jste s ním v kuchyni ještě nepracovali, nezapomeňte ho řádně smíchat s vodou a až následně zamíchat do jídla. Předejdete tak vytvoření hrudek.
K zahuštění sladkých i slaných pokrmů se dá využít:
Zahušťování luštěninami
Co se stane s luštěninami, když je namočíte do vody? Nabobtnají. Využijte této jejich vlastnosti a přidejte je do zeleninové polévky. Pokud si přejete, aby polévka opravdu hodně zhoustla, rozmočené luštěniny pomocí ručního mixéru vyšlehejte do husté pasty, a tu následně pečlivě vmíchejte do hrnce s polévkou.
Zahuštění vejcem
Uvařili jste polévku, ale při servírování se vám zdá příliš tekutá? Vsaďte na vejce. Když je smícháte s mlékem a řádně rozšleháte, získáte výborné zahušťovadlo. Za stálého míchaní směs mléka a vajec nalijte do hrnce s vařící polévkou, ale už ji v žádném případě nevařte. Mohlo by totiž dojít ke zdrcnutí vajec.
Způsobů, jimiž se dají polévky a omáčky zahustit, existuje celá řada. Od těch klasických, co obsahují mouku a využívaly je již naše babičky, až po ty moderní, méně známé či takové, které můžete využít i v případě, že vyznáváte zdravý životní styl. Recepty s hustými omáčkami naleznete níže.
1. Houbová smetanová omáčka na kyselo
Jednoduché a přitom tak vynikající. Podávala jsem s knedlíkem ale klidně se k tomu hodí i bramborová kaše.
2. Kuřecí prsa na žampionech s rýží
Jednoduchý a chutný oběd, kterým nic nezkazíte. Rýži vylepšete kukuřicí, na talíři nezapomeňte na zeleninku a přeji vám dobrou chuť! Autor: Mineralka
3. Lahodná omáčka z kýty s rýží
Lahodná omáčka z kýty s rýží od Honzíka.
4. Mrkev na husto s masem
Mrkev na husto s masem s bramborovou kaší. Jedno z oblíbených hlavních jídel mého manžela. Až se divím, že mrkev může v takovém množství, protože pokud to přidám do guláše například, tak ohrnuje nosem, proč tolik mrkve. K tomuto hlavnímu jídlu jednoznačně jako příloha bramborová kaše. S rýží mi to velmi nechutná, ale sto lidí, sto chutí.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě