Určitě to znáte. Nakrájíte si jablko nebo hrušku, necháte je chvíli na talíři nebo v lednici a když se k nim vrátíte, jsou hnědé a měkké. Nemluvě o tom, že už nejsou ani tak chutné. Co dělat, aby ovoce nezhnědlo a zůstalo svěží a chutné? Využijte naše ověřené tipy.
Určitě to znáte. Nakrájíte si jablko nebo hrušku, necháte je chvíli na talíři nebo v lednici a když se k nim vrátíte, jsou hnědé a měkké. Nemluvě o tom, že už nejsou ani tak chutné. Co dělat, aby ovoce nezhnědlo a zůstalo svěží a chutné? Využijte naše ověřené tipy.
Důvodem, proč ovoce hnědne, je proces nazývaný oxidace. Po narušení slupky, například při krájení, se buňky uvnitř plodu vystaví kyslíku. Ten reaguje s enzymy v ovoci (zejména s enzymem polyfenoloxidáza) a vede k tvorbě hnědých pigmentů známých jako melaniny.
Oxidace je spojována s mnoha druhy ovoce, mezi které patří jablka, hrušky, banány a broskve. Charakteristická je tím, že nastává poměrně rychle, často během několika minut. Vše závisí na několika faktorech:
Zdroj: Unsplash.com
Proti hnědnutí ovoce můžete bojovat několika způsoby. Těmi, které vám zajistí nejlepší výsledky, jsou:
Starý dobrý trik, který používají mnozí. Jeho účinnost spočívá v kyselině, kterou citrusy přirozeně obsahují. Ta snižuje pH ovoce, čímž zpomaluje hnědnutí způsobené enzymy. Jablka, hrušky, broskve nebo jiné plody stačí jen nakrájet a následně jemně pokapat, případně namočit do roztoku citronové šťávy a vody.
Nevýhodou této metody je, že se chuť ovoce mírně změní. Pokud tedy při konzumaci nechcete cítit citrusové tóny, uděláte dobře, když vyzkoušíte jiné řešení.
Jeden z nejnovějších triků, který však nefunguje vždy. Nejlepších výsledků dosahuje u peckových druhů ovoce, jako jsou švestky, broskve, nektarinky nebo meruňky. Nakrájené ovoce stačí jen namočit do perlivé minerálky, nechat působit 5 minut a následně uskladnit v lednici.
V boji proti hnědnutí vám pomůže i slaná voda. Do větší mísy nalijte studenou vodu, přidejte několik lžiček soli a dobře promíchejte. Do připraveného roztoku vložte nakrájené ovoce a počkejte 5 minut. Poté ho sceďte, vložte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.
Ovoce můžete ochránit před hnědnutím i dalšími způsoby. Mnozí doporučují například obalení ovoce v cukru. V tomto případě ale počítejte s tím, že jablko, hruška či broskev budou spíše sladkým dezertem než zdravou svačinkou.
Jiní doporučují spaření ovoce horkou vodou (blanšírování), které dokáže deaktivovat enzymy způsobující oxidaci a hnědnutí. Problém ale je, že plody ztrácejí svou strukturu a mírně hnědnou. Obvykle se proto nedají konzumovat samostatně. Používají se spíše jako surovina v receptech.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě