NejRecept.cz Podle ovoce Banány Zapomeňte na hnědé a měkké ovoce. S těmito tipy zůstane čerstvé i několik dní po nakrájení.
Zapomeňte na hnědé a měkké ovoce. S těmito tipy zůstane čerstvé i několik dní po nakrájení.
Recept Zapomeňte na hnědé a měkké ovoce. S těmito tipy zůstane čerstvé i několik dní po nakrájení.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Určitě to znáte. Nakrájíte si jablko nebo hrušku, necháte je chvíli na talíři nebo v lednici a když se k nim vrátíte, jsou hnědé a měkké. Nemluvě o tom, že už nejsou ani tak chutné. Co dělat, aby ovoce nezhnědlo a zůstalo svěží a chutné? Využijte naše ověřené tipy.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   15.10.2024

Zapomeňte na hnědé a měkké ovoce. S těmito tipy zůstane čerstvé i několik dní po nakrájení.

Určitě to znáte. Nakrájíte si jablko nebo hrušku, necháte je chvíli na talíři nebo v lednici a když se k nim vrátíte, jsou hnědé a měkké. Nemluvě o tom, že už nejsou ani tak chutné. Co dělat, aby ovoce nezhnědlo a zůstalo svěží a chutné? Využijte naše ověřené tipy.

Proč ovoce hnědne?

Důvodem, proč ovoce hnědne, je proces nazývaný oxidace. Po narušení slupky, například při krájení, se buňky uvnitř plodu vystaví kyslíku. Ten reaguje s enzymy v ovoci (zejména s enzymem polyfenoloxidáza) a vede k tvorbě hnědých pigmentů známých jako melaniny.

Oxidace je spojována s mnoha druhy ovoce, mezi které patří jablka, hrušky, banány a broskve. Charakteristická je tím, že nastává poměrně rychle, často během několika minut. Vše závisí na několika faktorech:

  • Druh ovoce – některé druhy, jako jablka, hrušky nebo banány, hnědnou rychleji než jiné, protože mají vyšší koncentraci polyfenoloxidázy. Přesný opak platí pro citrusy, které obecně příliš nehnědnou. Ani tehdy, když je necháte rozkrojené několik dní. Častěji se stane, že uschnou nebo začnou plesnivět.
  • Teplota – obecně platí, že oxidace probíhá rychleji, pokud je ovoce na teplém místě. Například pokud ho necháte na kuchyňské lince nebo jídelním stole, hnědnutí může začít již během 5 až 10 minut.
  • Vlhkost vzduchu – sušší vzduch oxidaci zpomaluje, zatímco vyšší úroveň vlhkosti vede k rychlejšímu rozkladu.

Příprava receptu Zapomeňte na hnědé a měkké ovoce. S těmito tipy zůstane čerstvé i několik dní po nakrájení., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Co dělat, aby ovoce nezhnědlo?

Proti hnědnutí ovoce můžete bojovat několika způsoby. Těmi, které vám zajistí nejlepší výsledky, jsou:

Citronová nebo limetková voda

Starý dobrý trik, který používají mnozí. Jeho účinnost spočívá v kyselině, kterou citrusy přirozeně obsahují. Ta snižuje pH ovoce, čímž zpomaluje hnědnutí způsobené enzymy. Jablka, hrušky, broskve nebo jiné plody stačí jen nakrájet a následně jemně pokapat, případně namočit do roztoku citronové šťávy a vody.

Nevýhodou této metody je, že se chuť ovoce mírně změní. Pokud tedy při konzumaci nechcete cítit citrusové tóny, uděláte dobře, když vyzkoušíte jiné řešení.

Perlivá minerální voda

Jeden z nejnovějších triků, který však nefunguje vždy. Nejlepších výsledků dosahuje u peckových druhů ovoce, jako jsou švestky, broskve, nektarinky nebo meruňky. Nakrájené ovoce stačí jen namočit do perlivé minerálky, nechat působit 5 minut a následně uskladnit v lednici.

Slaná voda

V boji proti hnědnutí vám pomůže i slaná voda. Do větší mísy nalijte studenou vodu, přidejte několik lžiček soli a dobře promíchejte. Do připraveného roztoku vložte nakrájené ovoce a počkejte 5 minut. Poté ho sceďte, vložte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice.

Další praktické tipy

Ovoce můžete ochránit před hnědnutím i dalšími způsoby. Mnozí doporučují například obalení ovoce v cukru. V tomto případě ale počítejte s tím, že jablko, hruška či broskev budou spíše sladkým dezertem než zdravou svačinkou.

Jiní doporučují spaření ovoce horkou vodou (blanšírování), které dokáže deaktivovat enzymy způsobující oxidaci a hnědnutí. Problém ale je, že plody ztrácejí svou strukturu a mírně hnědnou. Obvykle se proto nedají konzumovat samostatně. Používají se spíše jako surovina v receptech.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář