Banány patří mezi oblíbené ovoce, které můžete jíst samostatně, nebo přidávat do různých receptů. V obchodech je však najdete v různých fázích zralosti. Některé jsou zelené, jiné žluté či dokonce hnědé. Které jsou nejlepší k přímé konzumaci a které se hodí do dezertů či smoothies?
Banány patří mezi oblíbené ovoce, které můžete jíst samostatně, nebo přidávat do různých receptů. V obchodech je však najdete v různých fázích zralosti. Některé jsou zelené, jiné žluté či dokonce hnědé. Které jsou nejlepší k přímé konzumaci a které se hodí do dezertů či smoothies?
Zelené banány jsou v první fázi zralosti. Jsou charakteristické tím, že jsou tvrdší a méně sladké. Obsahují hodně škrobu, pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a jsou skvělé pro trávicí systém.
Protože je dužina zelených banánů tvrdší a nemá výraznou chuť, nejsou ideální volbou pro pečení nebo přípravu smoothies. Doporučují se k přímé konzumaci.
Na rozdíl od zelených jsou o něco měkčí a sladší. Ve složení stále najdete vyšší podíl škrobu. Navíc obsahují vitamín C a vlákninu, což podporuje trávení a celkově imunitu.
Světle žluté banány nejsou dostatečně měkké, aby šly snadno rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Proto se hodí spíše k přímé konzumaci.
Toto je fáze, kdy banány konzumuje nejvíce lidí. Jsou totiž pevné, ale ne příliš, což je činí vhodnými i pro pečení nebo vaření. Banány mají příjemnou sladkou chuť a optimální množství vitamínů, minerálů, cukrů a vlákniny, což z nich dělá skvělý zdroj rychlé energie.
Zdroj: Depositphotos.com
Jedná se o zralé banány, které jsou sladké a měkké. Můžete je jíst i přímo, ale jsou často sypké. Doporučují se proto používat při pečení koláčů a dezertů, které poté není třeba příliš sladit.
Banány s tečkami jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, a mají vysoký obsah přírodních cukrů.
Hnědé banány jsou extrémně sladké, téměř bez škrobu a velmi měkké. Skvělé jsou pro dochucení a oslazení zdravých palačinek, lívanců, banánových chlebů či ovocných smoothies.
Banány mají v této fázi zralosti vysoký obsah antioxidantů a cukrů a jsou snadno stravitelné.
Kromě běžných banánů, které mohou mít různé barvy (tedy fáze zralosti), existují i speciální druhy, na které výše uvedená pravidla neplatí. Jsou to například:
1. Banánový krémový dezert s mascarpone krémem
Fantastický banánový dezert, který se hodí pro každou oslavu. Já jsem ho připravovala k narozeninám a měl velký úspěch. Každý si pochutnal a někteří si dali i druhý kousek. Jsem spokojená. Autor: Mineralka
2. Zdravý a chutný banánový koláč s ovesnými vločkami
Ano, i já kupuji banány, které mi doma zhnědnou a už je nikdo nechce jíst. Potom hledám po internetu inspirace jak je zpracovat a snad i 10 receptů jsem vyzkoušela na zdravé banánové chlebíčky. Tento se mi osvědčil nejvíc.
3. Lžícový recept na extra krémové banánové řezy Banánky s Bebe sušenkami.
Extra krémové řezy, které jsem vylepšila vrstvou sušenek a ještě přelila krémovou čokoládovou polevou. Já miluji krémové zákusky. Manžel sice má raději kynuté, ale i na tomto si pochutnal. Doporučuji všemi deseti. Autor: Karambola
4. Nejoblíbenější Nesquick zákusek s banánem a čoko oříškovou polevou
Fantastický dezert, který si zamilují i děti. Já jsem ubrala z cukru, aby to nebylo až příliš sladké, do krému jsem přidala Nesquick kuličky, aby to bylo i pro děti zajímavé a řeknu vám, takový úspěch jsem nečekala. Dětem chutnalo, dospělým také, tak jsem spokojená. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola
5. Připravte si krtkův dort na plechu ve velkém stylu podle hrnkového receptu.
Pokud milujete krtkův dort a jeden vám doma nestačí, nebo očekáváte velkou návštěvu, upečte si krtkův dort rovnou na celý plech. Je to opravdu rychlé a praktické. A bonusem je, že kombinaci kakaa, banánů a jemného krému si zamilují i ti, kteří o krtkovém dortu předtím nikdy neslyšeli. Autor: Lucie Rakušanová
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě