NejRecept.cz Dezerty Koláče Žluté, tečkované nebo hnědé? Tyto banány jsou nejlepší ke konzumaci i pečení.
Žluté, tečkované nebo hnědé? Tyto banány jsou nejlepší ke konzumaci i pečení.
Recept Žluté, tečkované nebo hnědé? Tyto banány jsou nejlepší ke konzumaci i pečení.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Banány patří mezi oblíbené ovoce, které můžete jíst samostatně, nebo přidávat do různých receptů. V obchodech je však najdete v různých fázích zralosti. Některé jsou zelené, jiné žluté či dokonce hnědé. Které jsou nejlepší k přímé konzumaci a které se hodí do dezertů či smoothies?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   4.10.2024

Žluté, tečkované nebo hnědé? Tyto banány jsou nejlepší ke konzumaci i pečení.

Banány patří mezi oblíbené ovoce, které můžete jíst samostatně, nebo přidávat do různých receptů. V obchodech je však najdete v různých fázích zralosti. Některé jsou zelené, jiné žluté či dokonce hnědé. Které jsou nejlepší k přímé konzumaci a které se hodí do dezertů či smoothies?

Zelené banány

Zelené banány jsou v první fázi zralosti. Jsou charakteristické tím, že jsou tvrdší a méně sladké. Obsahují hodně škrobu, pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a jsou skvělé pro trávicí systém.

Protože je dužina zelených banánů tvrdší a nemá výraznou chuť, nejsou ideální volbou pro pečení nebo přípravu smoothies. Doporučují se k přímé konzumaci.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Pohádkové banánové řezy opička
Pohádkové banánové řezy opička

Světle žluté banány

Na rozdíl od zelených jsou o něco měkčí a sladší. Ve složení stále najdete vyšší podíl škrobu. Navíc obsahují vitamín C a vlákninu, což podporuje trávení a celkově imunitu.

Světle žluté banány nejsou dostatečně měkké, aby šly snadno rozmačkat vidličkou nebo rozmixovat. Proto se hodí spíše k přímé konzumaci.

Žluté banány

Toto je fáze, kdy banány konzumuje nejvíce lidí. Jsou totiž pevné, ale ne příliš, což je činí vhodnými i pro pečení nebo vaření. Banány mají příjemnou sladkou chuť a optimální množství vitamínů, minerálů, cukrů a vlákniny, což z nich dělá skvělý zdroj rychlé energie.

Příprava receptu Žluté, tečkované nebo hnědé? Tyto banány jsou nejlepší ke konzumaci i pečení., krok 1
Zdroj: Depositphotos.com

Žluté banány s tečkami

Jedná se o zralé banány, které jsou sladké a měkké. Můžete je jíst i přímo, ale jsou často sypké. Doporučují se proto používat při pečení koláčů a dezertů, které poté není třeba příliš sladit.

Banány s tečkami jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, a mají vysoký obsah přírodních cukrů.

Hnědé banány

Hnědé banány jsou extrémně sladké, téměř bez škrobu a velmi měkké. Skvělé jsou pro dochucení a oslazení zdravých palačinek, lívanců, banánových chlebů či ovocných smoothies.

Banány mají v této fázi zralosti vysoký obsah antioxidantů a cukrů a jsou snadno stravitelné.

Další druhy banánů

Kromě běžných banánů, které mohou mít různé barvy (tedy fáze zralosti), existují i speciální druhy, na které výše uvedená pravidla neplatí. Jsou to například:

  • Zelené banány (Plantain) – jsou velmi tvrdé a nejčastěji se konzumují vařené, smažené nebo pečené. Pokud je tepelné neupravíte, mají nepříjemnou hořkou chuť. Plantain banány jsou základem mnoha karibských a afrických jídel. Jsou charakteristické tím, že obsahují méně cukru a více škrobu. Navíc jsou bohaté na vlákninu, draslík a vitamíny A a C.
  • Červené banány – jsou sladší než ty běžné a některé odrůdy mají mírně malinový podtón. Obsahují hodně antioxidantů, vitamín C, beta-karoten a draslík. Bez problémů je můžete jíst syrové.
  • Modré banány (Blue Java) – nejsou u nás běžné. Mají modravou slupku, krémovou texturu a chuť, ve které ucítíte mírné náznaky vanilky. Banány mají vysoký obsah vitamínu B6, manganu a draslíku.
  • Žluté mini banány (Lady Finger) – jsou známé tím, že jsou malé a sladké. Skvělé jsou například do dezertů nebo ovocných salátů. Ve složení najdete hodně vlákniny a draslíku. Navíc mají nízký glykemický index.

1. Banánový krémový dezert s mascarpone krémem

Fantastický banánový dezert, který se hodí pro každou oslavu. Já jsem ho připravovala k narozeninám a měl velký úspěch. Každý si pochutnal a někteří si dali i druhý kousek. Jsem spokojená. Autor: Mineralka

Recept najdete ZDE

Recept Banánový krémový dezert s mascarpone krémem

2. Zdravý a chutný banánový koláč s ovesnými vločkami

Ano, i já kupuji banány, které mi doma zhnědnou a už je nikdo nechce jíst. Potom hledám po internetu inspirace jak je zpracovat a snad i 10 receptů jsem vyzkoušela na zdravé banánové chlebíčky. Tento se mi osvědčil nejvíc.

Recept najdete ZDE

Recept Zdravý a chutný banánový koláč s ovesnými vločkami

3. Lžícový recept na extra krémové banánové řezy Banánky s Bebe sušenkami.

Extra krémové řezy, které jsem vylepšila vrstvou sušenek a ještě přelila krémovou čokoládovou polevou. Já miluji krémové zákusky. Manžel sice má raději kynuté, ale i na tomto si pochutnal. Doporučuji všemi deseti. Autor: Karambola

Recept najdete ZDE

Lžícový recept na extra krémové banánové řezy Banánky s Bebe sušenkami.

4. Nejoblíbenější Nesquick zákusek s banánem a čoko oříškovou polevou

Fantastický dezert, který si zamilují i děti. Já jsem ubrala z cukru, aby to nebylo až příliš sladké, do krému jsem přidala Nesquick kuličky, aby to bylo i pro děti zajímavé a řeknu vám, takový úspěch jsem nečekala. Dětem chutnalo, dospělým také, tak jsem spokojená. Určitě vyzkoušejte. Autor: Karambola

Recept najdete ZDE

Recept Nejoblíbenější Nesquick zákusek s banánem a čoko oříškovou polevou

5. Připravte si krtkův dort na plechu ve velkém stylu podle hrnkového receptu.

Pokud milujete krtkův dort a jeden vám doma nestačí, nebo očekáváte velkou návštěvu, upečte si krtkův dort rovnou na celý plech. Je to opravdu rychlé a praktické. A bonusem je, že kombinaci kakaa, banánů a jemného krému si zamilují i ti, kteří o krtkovém dortu předtím nikdy neslyšeli. Autor: Lucie Rakušanová

Recept najdete ZDE

Připravte si krtkův dort na plechu ve velkém stylu podle hrnkového receptu.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář