Upekli jste perníčky a najednou jste si všimli, že ztratily tvar? Tento problém se může objevit i v případě, že používáte správný a ověřený recept. Obvykle za to mohou jiné faktory, o kterých si povíme více v článku.
Upekli jste perníčky a najednou jste si všimli, že ztratily tvar? Tento problém se může objevit i v případě, že používáte správný a ověřený recept. Obvykle za to mohou jiné faktory, o kterých si povíme více v článku.
Největším problémem, kvůli kterému perníčky ztrácejí tvar, je nedostatečně vyhřátá trouba. Nízká teplota způsobuje, že těsto se mírně roztaví, ztratí tvar a teprve poté se upeče.
Při pečení proto nikam zbytečně nespěchejte. Počkejte, až se trouba zahřeje, a perníčky do ní vložte až poté.
TIP: Teplotu během pečení neměňte. Pokud by se vám zdálo, že je nízká, po upečení první dávky ji zvyšte, počkejte, až se trouba zahřeje, a až poté vložte další plech.
Příliš mastné těsto má tendenci roztéct se a nedržet tvar. S máslem, Herou nebo jakýmkoliv jiným tukem proto pracujte opatrně. Pokud zkoušíte nový recept a těsto se vám zdá příliš lepivé, přidejte trochu více mouky.
Podobný efekt jako máslo má i mnoho tekutin – například medu nebo rumu.
Většina receptů na tradiční perníčky vyžaduje, aby se těsto po vypracování nechalo několik hodin (ideálně přes noc) odležet v lednici. Důvodů je hned několik. Hlavním je skutečnost, že s odleželým těstem se lépe pracuje. Není nutné ho neustále podsypávat moukou, což by mohlo vést k tvrdým perníčkům.
Odležení zároveň pomáhá propojit chutě. Koření, které použijete při přípravě těsta, má dostatek času se spojit, díky čemuž perníčky chutnají ještě lépe.
A v neposlední řadě je těsto díky odležení pevnější, takže po vložení do trouby se neroztéká a neztrácí tvar.
Zdroj: Pexels.com
Perníčky ztrácejí svůj tvar nejen kvůli nízké, ale také kvůli příliš vysoké teplotě. V tomto případě se tuk (například máslo nebo Hera) rozpustí dříve, než se těsto stihne upéct, což vede k neidentifikovatelným tvarům.
Pro nejlepší výsledky je ideální péct perníčky při teplotě 160 až 180 °C zhruba 8 až 10 minut.
Soda nebo kypřicí prášek mají zajistit, že perníčky budou nadýchané. Není ale vhodné to s nimi přehánět. Většina receptů uvádí pouze jednu nebo dvě lžičky sody, což zcela stačí. Větší množství může způsobit, že perníčky během pečení příliš nabobtnají a ztratí tvar.
TIP: Ztrátu tvaru mohou způsobit i malé vykrajovátka nebo tlusté těsto, které má více než doporučených 5 mm.
Ačkoliv se perníčky mohou rozlévat z různých důvodů, někdy za to může nový a nevyzkoušený recept, který jednoduše neobsahuje správný poměr ingrediencí. Pokud se tomu chcete vyhnout, vyzkoušejte jeden z našich ověřených receptů. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší.
1. Nejlepší měkoučké medové perníčky na Vánoce
Měkké perníčky, které nesmí chybět na vánočním stole.
2. Ihned měkké medové vánoční perníčky
Neodolala jsem a včera jsem se pustila do vánočního pečení. Fantastické měkoučké medové perníčky s chutí skořice. Na zdobení ještě musím zapracovat, ale chuť je božská a o vůni ani nemluvím. Autor: Kvietok
3. Měkké vánoční perníčky
Čas pokročil a na naše dveře začali klepat jedny z nejkrásnějších svátků v roce - Vánoce. Pro mnohé z nás mají hluboký smysl, prožívání lásky se svými nejbližšími. Naše stoly bude opět zdobit tradiční adventní věnec se čtyřmi svícemi, které jsou symbolem vánoc. Stejně jako tradiční perníčky. Mám spoustu vyzkoušených receptů, ale ty nejlepší a nejměkčí jsem objevila jen před nedávnem. Proto se o tento recept chci s vámi podělit. Autor: Akeber
4. Maďarské medové perníčky
Vánoce jsou za dveřmi a je čas, kdy začínáme přemýšlet, co sladké si připravíme. Klasikou jsou perníky, proto vyzkoušejte tyto maďarské tradiční medové perníky. Autor: Triniti
5. Zdobené perníčky hned měkké
Ode dneška až do Štědrého dne má náš prcek nejspíš o mlsoty postaráno. Miluje perníčky, sám si jich hromadu nazdobil, sám si je naskládal do krabiček a sám si je taky den co den plánuje dávkovat. A tyhle mají tu výhodu, že pokud dodržíte čas pečení a dobře je uskladníte, nejen, že jsou hned měkké, ale ani neztvrdnou. Autor: Danka
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě