NejRecept.cz Sváteční pečení Vánoce Vánoční cukroví Perníčky Ztvrdly vám perníčky hned po upečení? Toto jsou nejčastější důvody, proč se to děje.
Ztvrdly vám perníčky hned po upečení? Toto jsou nejčastější důvody, proč se to děje.
Recept Ztvrdly vám perníčky hned po upečení? Toto jsou nejčastější důvody, proč se to děje.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Perníčky jsou nejoblíbenějším vánočním cukrovím, které peče o svátcích mnoho domácností. Jsou chutné, voňavé a při správném upečení také měkké a vláčné. Bohužel, mnoha lidem perníčky krátce po upečení tvrdnou, i když se drží osvědčených postupů. Co tento problém způsobuje a jak se mu vyhnout?

Naďa Černá Naďa Černá    ·   25.11.2024

Ztvrdly vám perníčky hned po upečení? Toto jsou nejčastější důvody, proč se to děje.

Perníčky jsou nejoblíbenějším vánočním cukrovím, které peče o svátcích mnoho domácností. Jsou chutné, voňavé a při správném upečení také měkké a vláčné. Bohužel, mnoha lidem perníčky krátce po upečení tvrdnou, i když se drží osvědčených postupů. Co tento problém způsobuje a jak se mu vyhnout?

Nesprávný poměr surovin

Nevhodný recept může zkazit úplně vše. Příliš mnoho mouky způsobí, že perníčky jsou po upečení ihned tvrdé a ani časem nezměknou. Totéž platí, pokud použijete málo tuku nebo medu. Tyto dvě suroviny zajišťují vláčnost, křehkost a jemnost hotových perníčků.

Nedostatečné zpracování těsta

Perníkové těsto důkladně zpracujte, aby se všechny suroviny dobře spojily a perníčky měly správnou texturu. Pamatujte, že nedostatečné zpracování může způsobit nejen tvrdost perníčků, ale také ztíží práci s těstem, které se nebude dobře válet.

Nekvalitní med

Do těsta přidávejte pouze kvalitní přírodní med od včelařů. Na rozdíl od levných kupovaných náhražek obsahuje důležité látky, včetně enzymů, které v cukroví udržují vlhkost.

TIP: Stejná pravidla platí i pro mouku. Při pečení používejte jen kvalitní výrobky od ověřených značek.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Měkké vánoční perníčky
Měkké vánoční perníčky

Náhrady tradičních surovin

Tvrdnutí často způsobují i různé zdravější náhrady tradičních surovin, například celozrnná mouka. Případně změna poměru některých ingrediencí, jako je méně másla nebo medu. Snažte se držet receptu, který jste zvolili, a příliš jej neměňte.

Příprava receptu Ztvrdly vám perníčky hned po upečení? Toto jsou nejčastější důvody, proč se to děje., krok 1
Zdroj: Unsplash.com

Nedostatek kypřicího prášku

Jednou z hlavních surovin v těstě je kypřicí prášek. Jeho úkolem je zajistit, že perníčky budou nadýchané a vláčné. Pokud jej vynecháte nebo použijete velmi malé množství, z jinak měkkých perníčků se stanou tvrdé sušenky.

Příliš silné těsto

Mnozí se obávají, že perníčky budou tenké a v troubě se vysuší, a proto těsto nevyválí dostatečně na tenko a nechají ho silnější. To však není ideální řešení. Perníčky se na povrchu upečou a ztvrdnou, zatímco uvnitř zůstanou gumové, protože se nestihnou propéct.

Ideální tloušťka těsta je přibližně 5 mm.

Příliš dlouhé pečení

Doba pečení perníčků je obvykle 8 až 10 minut při teplotě 160 až 180 °C, v závislosti na jejich tloušťce. Delší pečení rozhodně nedoporučujeme. Perníčky by ztvrdly a ztratily svou typickou chuť.

Krátké odležení těsta

Tradiční a originální recept na perníčky vyžaduje, aby těsto po zpracování odleželo několik hodin v lednici. Proč? Když těsto ztuhne, nelepí se a není nutné jej neustále podsypávat moukou, která vede k tomu, že hotové perníčky bývají tvrdé jako kámen.

Jak zjistit, zda jsou perníčky hotové?

Perníčky by se měly péct 8 až 10 minut, ale vše záleží na mnoha faktorech, jako jsou použité suroviny, tloušťka těsta a podobně. Jak tedy zjistit, zda jsou skutečně hotové? Velmi jednoduše – stačí jen otevřít troubu a jemně do nich zatlačit. Pokud se vytvořený důlek vrátí zpět, můžete je vytáhnout.

Jak změkčit tvrdé perníčky?

Důvod, proč vaše perníčky ztvrdly, už znáte. Co ale dělat s dávkou, kterou jste upekli a je nepoživatelná? Proti tvrdému těstu můžete bojovat několika způsoby:

  • Čerstvý chléb – upečené perníčky vložte do nádoby s uzávěrem, přidejte k nim krajíc čerstvého chleba a počkejte několik hodin, ideálně celou noc. Druhý den bude chléb suchý jako topinka, ale perníčky měkké.
  • Jablko – do nádoby můžete přidat i jablko – má stejný efekt jako chléb. Dávejte však pozor, aby tam nezůstalo příliš dlouho, mohlo by zplesnivět a znehodnotit perníčky.
  • Vlhké prostředí – tvrdé perníčky skladujte v místnosti s vyšší vlhkostí, která jim pomůže získat vláčnost a měkkost.
  • Trouba – vlhké prostředí můžete vytvořit i v troubě. Na dno dejte nádobu s vodou, troubu vyhřejte na 100 až 120 °C, vypněte ji a na přibližně 15 minut vložte hotové perníčky.

TIP: Hotové perníčky můžete skladovat i v lednici. Před konzumací je ale nezapomeňte vyndat alespoň hodinu předem.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář