Perníčky jsou nejoblíbenějším vánočním cukrovím, které peče o svátcích mnoho domácností. Jsou chutné, voňavé a při správném upečení také měkké a vláčné. Bohužel, mnoha lidem perníčky krátce po upečení tvrdnou, i když se drží osvědčených postupů. Co tento problém způsobuje a jak se mu vyhnout?
Perníčky jsou nejoblíbenějším vánočním cukrovím, které peče o svátcích mnoho domácností. Jsou chutné, voňavé a při správném upečení také měkké a vláčné. Bohužel, mnoha lidem perníčky krátce po upečení tvrdnou, i když se drží osvědčených postupů. Co tento problém způsobuje a jak se mu vyhnout?
Nevhodný recept může zkazit úplně vše. Příliš mnoho mouky způsobí, že perníčky jsou po upečení ihned tvrdé a ani časem nezměknou. Totéž platí, pokud použijete málo tuku nebo medu. Tyto dvě suroviny zajišťují vláčnost, křehkost a jemnost hotových perníčků.
Perníkové těsto důkladně zpracujte, aby se všechny suroviny dobře spojily a perníčky měly správnou texturu. Pamatujte, že nedostatečné zpracování může způsobit nejen tvrdost perníčků, ale také ztíží práci s těstem, které se nebude dobře válet.
Do těsta přidávejte pouze kvalitní přírodní med od včelařů. Na rozdíl od levných kupovaných náhražek obsahuje důležité látky, včetně enzymů, které v cukroví udržují vlhkost.
TIP: Stejná pravidla platí i pro mouku. Při pečení používejte jen kvalitní výrobky od ověřených značek.
Tvrdnutí často způsobují i různé zdravější náhrady tradičních surovin, například celozrnná mouka. Případně změna poměru některých ingrediencí, jako je méně másla nebo medu. Snažte se držet receptu, který jste zvolili, a příliš jej neměňte.
Zdroj: Unsplash.com
Jednou z hlavních surovin v těstě je kypřicí prášek. Jeho úkolem je zajistit, že perníčky budou nadýchané a vláčné. Pokud jej vynecháte nebo použijete velmi malé množství, z jinak měkkých perníčků se stanou tvrdé sušenky.
Mnozí se obávají, že perníčky budou tenké a v troubě se vysuší, a proto těsto nevyválí dostatečně na tenko a nechají ho silnější. To však není ideální řešení. Perníčky se na povrchu upečou a ztvrdnou, zatímco uvnitř zůstanou gumové, protože se nestihnou propéct.
Ideální tloušťka těsta je přibližně 5 mm.
Doba pečení perníčků je obvykle 8 až 10 minut při teplotě 160 až 180 °C, v závislosti na jejich tloušťce. Delší pečení rozhodně nedoporučujeme. Perníčky by ztvrdly a ztratily svou typickou chuť.
Tradiční a originální recept na perníčky vyžaduje, aby těsto po zpracování odleželo několik hodin v lednici. Proč? Když těsto ztuhne, nelepí se a není nutné jej neustále podsypávat moukou, která vede k tomu, že hotové perníčky bývají tvrdé jako kámen.
Perníčky by se měly péct 8 až 10 minut, ale vše záleží na mnoha faktorech, jako jsou použité suroviny, tloušťka těsta a podobně. Jak tedy zjistit, zda jsou skutečně hotové? Velmi jednoduše – stačí jen otevřít troubu a jemně do nich zatlačit. Pokud se vytvořený důlek vrátí zpět, můžete je vytáhnout.
Důvod, proč vaše perníčky ztvrdly, už znáte. Co ale dělat s dávkou, kterou jste upekli a je nepoživatelná? Proti tvrdému těstu můžete bojovat několika způsoby:
TIP: Hotové perníčky můžete skladovat i v lednici. Před konzumací je ale nezapomeňte vyndat alespoň hodinu předem.
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě