NejRecept.cz Dezerty Koláče Zůstalo vám hodně bílků? Nevyhazujte je! Takto vám vydrží až 6 měsíců.
Zůstalo vám hodně bílků? Nevyhazujte je! Takto vám vydrží až 6 měsíců.
Recept Zůstalo vám hodně bílků? Nevyhazujte je! Takto vám vydrží až 6 měsíců.
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
Foto: Depositphotos.com

Během Vánoc pečeme velké množství cukroví, do kterého se používají především žloutky. V lednici nám tak často zůstane několik bílků, se kterými si nevíme rady. Dostali jste se do podobné situace a bojíte se, že se vám bílky po krátké době zkazí? Využijte tyto tipy, pomocí kterých je snadno a rychle spotřebujete.

Naďa Černá Naďa Černá    ·   19.12.2024

Zůstalo vám hodně bílků? Nevyhazujte je! Takto vám vydrží až 6 měsíců.

Během Vánoc pečeme velké množství cukroví, do kterého se používají především žloutky. V lednici nám tak často zůstane několik bílků, se kterými si nevíme rady. Dostali jste se do podobné situace a bojíte se, že se vám bílky po krátké době zkazí? Využijte tyto tipy, pomocí kterých je snadno a rychle spotřebujete.

Ozdobte perníčky

Pokud patříte k těm, kteří perníčky nezdobí, udělejte letos výjimku a ozdobte je bílky ušlehanými s cukrem. Na větší dávku cukroví spotřebujete klidně i tři nebo čtyři bílky. Někdy i více.

A jak připravit dobrou polevu, která nebude příliš téct, ale také nebude až moc hustá a bude se snadno vytlačovat ze sáčku? Velmi jednoduše. Stačí, když dodržíte správný poměr. Na jeden bílek z klasického, středně velkého vejce byste měli použít 150 g moučkového cukru. Když je poleva příliš řídká, postupně přidávejte další cukr.

Mohlo by vás zajímat:
Recept Měkké vánoční perníčky
Měkké vánoční perníčky

Připravte rychlé sladké cukroví

Těsně před Vánocemi můžete udělat ještě několik druhů cukroví z bílků, které nepotřebují žádný čas na odležení, jako například perníčky nebo linecké. Konzumovat je můžete téměř okamžitě. Vhodnou volbou jsou například:

Když máte více času, můžete se pustit i do Pavlovy dortu. Nezapomínejte však, že tento dezert obsahuje hodně smetanového krému a čerstvé ovoce. Pokud ho tedy chcete servírovat během svátků, připravte ho den, maximálně dva předem.

Vyzkoušejte zdravé verze jídel

Bílky můžete využít i na přípravu lehčích a zdravějších jídel. Skvělá je například bílková omeleta, do které přidáte sýr a špenát. Jinou alternativou jsou fitness muffiny naslano nebo nasladko, či dokonce nadýchané proteinové palačinky a lívance.

Když nestíháte

Všimli jste si, že máte v lednici příliš mnoho bílků, ale nestíháte z nich před Vánocemi už nic připravit? Nestresujte se. Jednoduše je zmrazte a použijte po novém roce. Tehdy se skvěle hodí do diety nebo do odlehčeného jídelníčku, který si mnozí „naordinují“ po svátcích plných těžkých jídel.

Aby se vám však bílky neznehodnotily, musíte při jejich zmrazování dodržet několik pravidel. V první řadě se rozhodněte, v čem je vložíte do mrazáku. Vhodná je pevná plastová nádobka nebo plastový sáček.

Bílky zmrazte a rozmrazte jen jednou. Pokud jich máte více, rozdělte je raději do několika nádob. Po vytažení z mrazáku je nejlepší bílky hned spotřebovat, aby se nesnížila jejich kvalita.

A jak dlouho můžete bílky mrazit?

Šest měsíců. Více ne. Po této době by už nemusely být dobré a mohly by zkazit vaše cukroví nebo jakýkoli pokrm, do kterého byste je použili.

Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář