Kysané zelí zpravidla dáváme do sudů několik týdnů před Vánocemi, abychom z něj mohli připravit zelňačku a další tradiční jídla. Ne vždy se však stihne úplně celé sníst. Zůstalo vám nějaké a bojíte se, že se zkazí? Máme pro vás tipy, jak ho zpracovat.
Kysané zelí zpravidla dáváme do sudů několik týdnů před Vánocemi, abychom z něj mohli připravit zelňačku a další tradiční jídla. Ne vždy se však stihne úplně celé sníst. Zůstalo vám nějaké a bojíte se, že se zkazí? Máme pro vás tipy, jak ho zpracovat.
Obecně vydrží kysané zelí v sudech velmi dlouho. V některých případech 5 až 6 měsíců. Je však důležité, abyste ho pravidelně kontrolovali a mysleli na několik základních pravidel:
Zelí sice vydrží dlouho, ale pokud ho máte příliš mnoho a víte, že ho nestihnete během několika týdnů sníst, zbytečně nic neriskujte a sterilizujte ho.
Zbylé zelí vložte do sklenic, pořádně je zavřete a sterilizujte při teplotě 65 °C po dobu 45 minut. Poté je zabalte do utěrky nebo deky, nechte vychladnout a uskladněte na tmavém a chladném místě.
Po otevření se snažte sterilizované zelí co nejdříve (ideálně během několika dní) spotřebovat, aby se nezkazilo.
Kvůli dlouhodobému kvašení může zelí zhořknout nebo být příliš kyselé. Co dělat v takových případech? Místo toho, abyste ho proplachovali, čímž se zbavíte kromě nepříjemné chuti i důležitých vitamínů a minerálů, vyzkoušejte jeden jednoduchý trik.
Ke kysanému zelí přimíchejte syrové v poměru 2:1, dejte ho do lednice, počkejte jeden až dva dny a můžete ho servírovat.
Pokud by tento trik nepomohl, můžete otestovat ještě jeden. Místo syrového zelí přimíchejte k tomu kysanému mrkev, olivový olej a cukr. Vše nechte odstát přibližně dvě hodiny a následně ochutnejte.
Pokud vám nezůstalo mnoho zelí a nevyplatí se vám ho sterilizovat, připravte si z něj chutný pokrm. Výborné je například na segedínský guláš, různé přívarky nebo strapačky. Jinou alternativou je zelňačka, díky které si můžete připomenout vánoční svátky, nebo zelí použijte jen jako přílohu k bramborákům.
Pro více inspirace přikládáme naše ověřené recepty, pomocí kterých spotřebujete kysané zelí raz dva.
1. Selské zelí s vepřovým masem a klobásou - syté jídlo pro pořádného chlapa
Když chci manžela v kuchyni potěšit, vždycky sáhnu po mase a kysaném zelí a vykouzlím nějaký pokrm. Tento pokrm ho naprosto dostal a naložila jsem mu ještě dvě porce, opravdu výborný a chutný oběd.
2. Nejlepší míchané koložvárské zelí po mém. Vynikající, rychlý a sytý oběd pro celou rodinu.
Receptů na koložvárské zelí je mnoho, ale já nedám dopustit na to moje, míchané. Chutě se krásně spojí ještě před zapečením, máme ji mnohem raději než tu vrstvenou.
3. Segedínský guláš s knedlíkem
Segedínský guláš můžeme zjemnit zakysanou nebo sladkou smetanou. Podávám s kynutým nebo houskovým knedlíkem.
4. Zapečená kapusta s těstovinami
Zapečená kapusta s těstovinami. Co řeknete na zapékané těstoviny? Máte rádi? Já je zvyknu dělávat docela často. S masem, s rybou, se smetanou, s kuřecím masem, se sýrem a šunkou, no existuje milion způsobů, jak je připravit. Tentokrát s kapustou a šunkou, nakrájenou na kostky. Zálivka velmi jednoduchá, ale zato velmi chutná - mléko, vajíčka. Dokonalý chutný oběd nebo i jako studená večeře.
5. Zapečené zelí s bramborami
Jednoduché, rychlé a chutné. Brambory, zelí to jde k sobě. Mňam a dobrou chuť!
6. Zelňačka bez zahušťování
Výborná polévka z uzených žeber, kysaného zelí bez použití mouky na zahuštění. Dobrou chuť!
7. Vánoční kapustnica s houbami a domácí klobásou
Naše tradiční vánoční polévka. Miluji zelí a co vy? Přidáváme i klobásku, vynikající domácí .... tu dělává můj tchán doma v udírně na zahradě. Už se nemohu dočkat letošní, klobásky už visí na dřívku v komoře a suší se. Autor: Triniti
Každý den nejlepší recepty a články
Krátké video ochutnávky, kterým neodoláte
Vybírejte z nejlepších receptů na jednom místě