NejRecept.cz Dezerty Štrůdly a záviny Babiččin makový a kakaový závin
Babiččin makový a kakaový závin
Recept Babiččin makový a kakaový závin
Vyzkoušeli jste recept?
Přidejte svou fotku a pochlubte se
NejLucka NejLucka    ·   1.2.2018

Babiččin makový a kakaový závin

Babička mě naučila dělat ty nejlepší záviny. Recept už mám asi 20 let a nikdy ho neměním. Musím se přiznat, že teď mi záviny popraskaly, ale to jen proto, že jsem příliš vyhřála troubu, ale pokud nahřejete na potřebnou teplotu, kterou uvádím v receptu, tak by vám záviny prasknout neměli. Určitě vyzkoušejte i se svou oblíbenou nádivkou. Autor: Simona

Suroviny
300 g
mouka polohrubá
1 ks
vejce
50 g
krystalový cukr
50 ml
rostlinný olej
špetka
soli
1/2 kostka
kvasnic
2 dcl
plnotučného mléka
trochu
vody
trochu
mletý mák
trochu
džem na natření
trochu
kakao
trochu
rozpuštěného másla
1 ks
vejce na potření
1 ks
vanilkový cukr
Postup receptu
Vytisknout
  1. Z mléka, 1 lžičky cukru a kvasnic si uděláme kvásek. V misce si zamícháme z mouky, vejce, oleje, trochy vody, kvásku, špetky soli a zbytku cukru těsto, které necháme asi hodinu vykynout.
  2. Těsto si dáme na desku rozdělíme na 2 poloviny. Každou polovinu si zvlášť postupně vyválíme.
  3. První polovinu jsem potřela řidším džemem, posypala mletým mákem a moučkovým cukrem.
  4. Druhou polovinu těsta jsem potřela rozpuštěným máslem a posypala kakaem s troškou moučkového cukru (může být i granko).
  5. Těsto srolujeme do rolády a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  6. Pečeme na 200 stupňů, cca 20-25 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a vanilkou.
Komentáře k receptu
Odpovídáte na komentář uživatele zrušit
Přidat komentář