Babiččin makový a kakaový závin

Babička mě naučila dělat ty nejlepší záviny. Recept už mám asi 20 let a nikdy ho neměním. Musím se přiznat, že teď mi záviny popraskaly, ale to jen proto, že jsem příliš vyhřála troubu, ale pokud nahřejete na potřebnou teplotu, kterou uvádím v receptu, tak by vám záviny prasknout neměli. Určitě vyzkoušejte i se svou oblíbenou nádivkou. Autor: Simona

Přidal:admin, 1.2.2018
Kategorie: Moučníky
Babiččin makový a kakaový závin

Suroviny

300 gmouka polohrubá
1 ksvejce
50 gkrystalový cukr
50 mlrostlinný olej
špetkasoli
1/2 kostkakvasnic
2 dclplnotučného mléka
trochuvody
trochumletý mák
trochudžem na natření
trochukakao
trochurozpuštěného másla
1 ksvejce na potření
1 ksvanilkový cukr

Postup přípravy

  1. Z mléka, 1 lžičky cukru a kvasnic si uděláme kvásek. V misce si zamícháme z mouky, vejce, oleje, trochy vody, kvásku, špetky soli a zbytku cukru těsto, které necháme asi hodinu vykynout.
  2. Těsto si dáme na desku rozdělíme na 2 poloviny. Každou polovinu si zvlášť postupně vyválíme.
  3. První polovinu jsem potřela řidším džemem, posypala mletým mákem a moučkovým cukrem.
  4. Druhou polovinu těsta jsem potřela rozpuštěným máslem a posypala kakaem s troškou moučkového cukru (může být i granko).
  5. Těsto srolujeme do rolády a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  6. Pečeme na 200 stupňů, cca 20-25 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a vanilkou.