Babiččin mazanec

Na Velikonoce nesmí mazanec chybět na žádném stole. Já mám recept od babičky, dělávám ho každý rok a někdy dělávám i z dvojité dávky. Vyjdou mi 4 bochánky. A věřte či ne, nezůstane ani jeden kousek. Vše se sní. To je největší radost domácí hospodyňky, když nezůstane ani jeden kousek po jejím snažení se v kuchyni. Autor: Triniti

Přidal:Triniti, 9.3.2018
Kategorie: Velikonoce, Pečivo
Babiččin mazanec

Suroviny

1/2 lžičkysůl
4 ksžloutky
200 gcukr krupice
1 lžičkacitronová kůra
400 mlvlažné mléko
200 gmáslo
100 grozinky
2 PLrum
60 gdroždí
1 bal.vanilkový cukr
1 kgpolohrubá mouka
mandle na posypání
moučkový cukr na posypání
vajíčko na potření

Postup přípravy

  1. Klasicky připravíme kvásek. V troše teplého mléka rozpustíme lžičku cukru a přidáme droždí. Odložíme bokem.
  2. Zbylé suroviny dáme do misky, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout 45 minut na teplém místě. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme hezké bochníky a přendáme je na papírem vyložený plech. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 15 minut.
  3. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Nezapomeňte bochánek ještě pomocí nůžek přestřihnout do tvaru křížku.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů 10 minut a potom teplotu snížíme na 150 stupňů a dopečeme cca půl hodinku.
  5. Před podáváním pocukrujeme.